ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Μία Μέριλιν αξίας 195 εκατ. δολαρίων

Μία Μέριλιν αξίας 195 εκατ. δολαρίων

Η πώληση μιας μεταξοτυπίας του Andy Warhol αντί 195 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία των Christie’s χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη έσπασε πολλά ρεκόρ. 

Δεν είναι απλά το ακριβότερο κομμάτι του Warhol, αλλά το ακριβότερο έργο του 20ου αιώνα που έχει πουληθεί σε δημοπρασία, το ακριβότερο έργο Αμερικανού καλλιτέχνη και το δεύτερο ακριβότερο έργο που πωλείται σε δημοπρασία (την πρωτιά διατηρεί ο Leonardo da Vinci με το ρεκόρ των 450 εκατ. δολαρίων). 

Την δημοπρασία παρακολούθησε από την αίθουσα ο έμπορος τέχνης Larry Gagosian, ο οποίος έδωσε και την προσφορά που νίκησε. 

Ο πίνακας, που ονομάζεται «Shot Sage Blue Marilyn», δημιουργήθηκε από τον Warhol το 1964. Μαζί με άλλα 35 κομμάτια της δημοπρασίας, δόθηκε προς πώληση από το Thomas and Doris Ammann Foundation της Ζυρίχης. Ο Thomas, που ήταν γνωστός έμπορος και συλλέκτης τέχνης, πέθανε από AIDS το 1993. Η αδερφή του, Doris, ανέλαβε την γκαλερί του, την οποία και λειτουργούσε έως τον θάνατό της, πέρυσι. Όλα τα έσοδα της δημοπρασίας θα διατεθούν στο ίδρυμα, το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. 

Ο τελικός αγοραστής του έργου παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστος. Οι έμποροι συχνά αγοράζουν για λογαριασμό πελατών τους και ο  Gagosian έχει μεγάλη πελατεία ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους συλλέκτες, όπως ο Steve Cohen, ο David Geffen και ο Ronald Lauder.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Στο «σφυρί» διαμάντι με μέγεθος μπάλας του γκολφ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News