Life & Arts Δευτέρα 23/01/2023, 16:55
LIFE & ARTS

Τι βλέπουν οι CEOs; Οι 6 ταινίες για το χρήμα και τα μαθήματά τους

Τι βλέπουν οι CEOs; Οι 6 ταινίες για το χρήμα και τα μαθήματά τους

Αύριο ξεκινά επίσημα και η «περίοδος των Όσκαρ», καθώς ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες που θα διεκδικήσουν το χρυσό αγαλματίδιο. 

Παρ΄ότι οι υποψηφιότητες πάντα είναι πολλές, ποτέ δεν λείπει μία ταινία που να σχετίζεται με τα χρήματα και την ηγεσία. Φέτος, στην κατηγορία αυτή εντάσσεται το “Everything Everywhere All at Once”, μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας στην οποία πρωταωνιστεί ένας τρομακτικός κακοποιός, ο οποίος είναι ελεγκτής εφορίας. 

Στο παρελθόν οι ταινίες Wall Street, Margin Call, Wolf of Wall Street τράβηξαν την προσοχή της Ακαδημίας -και του κοινού.

Αλλά ποιες ταινίες που σχετίζονται με το χρήμα μας έχουν μείνει περισσότερο; 

Αποφασίσαμε να ρωτήσουμε μερικά κορυφαία στελέχη για τις ταινίες με οικονομικό προσανατολισμό που βοήθησαν στη διαμόρφωση της ζωής και της καριέρας τους. 

Ιδού ποιες επέλεξαν: 

Ταινία 1: Working Girl (Εργαζόμενο Κορίτσι)

 

Αυτή ήταν μια ταινία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 που είχε σχέση με επενδυτικούς τραπεζίτες στη Wall Street. Η Melanie Griffith είναι ένα εργαζόμενο κορίτσι από το Staten Island, που καταλήγει να πάρει τη δουλειά της Sigourney Weaver και να την κάνει εξαιρετικά -κι έτσι κερδίζει και τον Harrison Ford. 

Βέβαια αυτό είναι κάπως προβληματικό, καθώς παρουσιάζει έναν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ γυναικών. 

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι η σκληρή δουλειά αποδίδει. Μπορείς να ξεπεράσεις τα όποια όρια μπορεί να υπάρχουν, αρκεί να δουλέψεις αρκετά σκληρά», ανέφερε η Sallie Krawcheck, η οποία σήμερα είναι CEO της εταιρίας Ellevest.

Ταινία 2: Trading Places (Πολυθρόνα για Δύο)

 

«Αυτή η ταινία έχει τα πάντα. Την έχω παρακολουθήσει πιθανώς 50 φορές. Κάθε φορά με βάζει σε σκέψεις αλλά γελάω κιόλας», επισημαίνει ο Ντέιμοντ Τζον, επίσης CEO της εταιρίας FUBU.

«Αγγίζει τους τιτάνες της βιομηχανίας, τον καπιταλισμό στον πυρήνα του, τη μισαλλοδοξία και τα πλεονεκτήματα που έχουν κάποιοι άνθρωποι. Διδάσκει ότι έχουμε περισσότερα κοινά απ’ όσα έχουμε χώρια, είτε είσαι πόρνη, είτε μπάτλερ, είτε κάποιος από τη γειτονιά, είτε κάποιος που πήγε στο Χάρβαρντ», επισημαίνει οι ίδιος. 

Ταινία 3: The Big Short (Το μεγάλο σορτάρισμα)

 

«Αυτή είναι μια φοβερή ταινία, ειδικά σε καιρούς όπως αυτοί. Δείχνει πώς φτάσαμε στην κατάρρευση των ακινήτων – τα λάθη που έκαναν οι άνθρωποι που δεν καταλάβαιναν σε τι εμπλέκονταν και γενικότερα το τι συνέβαινε με τα ενυπόθηκα δάνεια», αναφέρει ο Ndamukong Suh, ιδρυτής της εταιρίας  Suh Family Foundation.

«Αν δεν έχεις οικονομική παιδεία, τότε μπορεί να σε εκμευταλλευτεί εύκολα κάποιος. Αν όμως είσαι αρκετά μορφωμένος, αυτό είναι δύσκολο», επισήμανε ο ίδιος. 

Ταινία 4: The Hudsucker Proxy (Ο κύριος Χούλα Χουπ)

 

Στην αρχή της ταινίας The Hudsucker Proxy, ο Νόρβιλ Μπαρνς (τον υποδύεται ο Τιμ Ρόμπινς) στέκεται στους πρόποδες του ψηλότερου ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης, κρατώντας αυτό που πιστεύει ότι είναι το εισιτήριό του για να φτάσει στην κορυφή. Ουσιαστικά κρατά ένα σκίτσο με το γνωστό σε όλους μας Χούλα Χουπ. 

«Στην ταινία βλέπουμε πως στο τέλος, η επιχειρηματική καινοτομία και η αξιοπρέπεια θριαμβεύουν έναντι της οικονομικής χειραγώγησης και της απληστίας. Σίγουρα, είναι μια απλή ιστορία, αλλά όπως αποδεικνύουν το Χούλα Χουπ και το Φρίσμπι, μερικές φορές οι πιο απλές ιδέες είναι οι πιο ισχυρές και οι πιο διασκεδαστικές», αναφέρει ο Ρέιντ Χόφμαν, συνιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του LinkedIn.

Ταινία 5: The Color of Money (Το χρώμα του χρήματος­)

 

«Εξαιρετικό καστ, εξαιρετική μουσική, εξαιρετικός σκηνοθέτης. Ο Πολ Νιούμαν είναι ο συνταξιούχος παίκτης μπιλιάρδου, που μεταδίδει τη σοφία του στον Τομ Κρουζ, ένα σούπερ ταλαντούχο απατεώνα. Στην ταινία βλέπει κανείς πως χρειάζεται και ταλέντο και εμπειρία για να πετύχεις σπουδαία μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και να χτίσεις μια σπουδαία εταιρεία.Είναι μια ιστορία για τη σημασία του να κάνεις αυτό στο οποίο είσαι καλύτερος και αυτό που αγαπάς», επισημαίνει ο Νταν Τσανγκ, CEO της Alger. 

Ταινία 6: Joy

 

Η ταινία ακολουθεί την ιστορία της πραγματικής επιχειρηματία Joy Mangano, καθώς θέτει υψηλούς στόχους, ποντάρει στον εαυτό της, παλεύει για την οικογένειά της και εργάζεται απίστευτα σκληρά για να πετύχει στην επιχείρηση της. 

«Το να είσαι εργαζόμενη μητέρα όπως η Τζόι είναι ένα μάθημα μάστερ στο να μην ιδρώνεις για τα μικρά πράγματα, και να μην λες στον εαυτό σου να βάλει πίσω την καριέρα του για να μεγαλώσει τα παιδιά του», αναφέρει η Παμ Χαμπνερ, CEO της εταιρίας Citi.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Το καλό βιογραφικό πρέπει να έχει έως 6 δεξιότητες – Αποφύγετε τη φλυαρία και την αοριστολογία

Πώς θα ζητήσετε αύξηση μισθού: 5 συμβουλές από ειδικούς

Τρία πράγματα που πρέπει να κάνεις στα 20 – Τι λέει ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News