LIFE & ARTS

Τα Όσκαρ μοντάρονται, οι μοντέρ μένουν εκτός 

Τα Όσκαρ μοντάρονται, οι μοντέρ μένουν εκτός 

Αν έχετε παρακολουθήσει έστω και μια φορά ζωντανά την τελετή απονομής των Οσκαρ, τότε σίγουρα θα έχετε δει το άβολο σκηνικό: κάποιος από τους νικητές, συνήθως των λιγότερο «σημαντικών» κατηγοριών -αλλά όχι μόνο- ξεπερνά τον χρόνο που του αντιστοιχεί για τον ευχαριστήριο λόγο, και η μουσική δυναμώνει για να του υπενθυμίσει να… συντομεύει. Ακόμα και αυτό βέβαια είναι μέρος της οσκαρικής μαγείας. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι άνθρωποι που ανεβαίνουν σε αυτή τη σκηνή, στην πλειοψηφία τους εκπληρώνουν εκείνη τη στιγμή ένα όνειρο ζωής. 

Το τελευταίο φαίνεται πάντως πως το ξεχνούν ή τουλάχιστον το παραβλέπουν, οι ίδιοι οι διοργανωτές των Όσκαρ, οι οποίοι εχθές ανακοίνωσαν σημαντικές περικοπές, αφαιρώντας επί της ουσίας οκτώ κατηγορίες βραβείων από την ζωντανή μετάδοση της τελετής. Ανάμεσά τους βρίσκονται βραβεία όπως αυτά για το καλύτερο μοντάζ, την πρωτότυπη μουσική, το μέικ-απ/κομμώσεις και τον σχεδιασμό της παραγωγής. Τα συγκεκριμένα Όσκαρ θα συνεχίσουν βέβαια να δίνονται, ωστόσο εκτός τελετής, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται απλώς και τους νικητές να μην ανεβάινουν ποτέ στη σκηνή.  

Η απόφαση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις: «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από την απόφαση της Ακαδημίας να αλλάξει τον τρόπο παρουσίασης σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Στέλνει το μήνυμα ότι κάποια δημιουργικά πεδία είναι πιο ζωτικά από άλλα. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια και όλοι όσοι κάνουν ταινίες το γνωρίζουν. Σαν γκρουπ καλλιτεχνών, αφοσιωμένων στην τέχνη του μοντάζ, πιστεύουμε με πάθος πως αυτή -μαζί με τις υπόλοιπες που συνθέτουν την συλλογική τέχνη της κινηματογραφίας- πρέπει να μεταχειρίζεται ισότιμα. Η συνεισφορά μας μπορεί κάποιες φορές να μοιάζει αόρατη, όμως αναμφίβολα υπάρχει», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Αμερικανών Μοντέρ. 

Γιατί όμως έγινε όλο αυτό; Προφανώς για την εξοικονόμηση χρόνου, η οποία κρίθηκε απαραίτητη, ώστε η συνηθισμένη τρίωρη και πλέον διάρκεια της τελετής απονομής να περιοριστεί σε πιο φιλικά προς τηλεθεατή επίπεδα. Ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού για τα Όσκαρ φθίνει σταθερά, με τους διοργανωτές να αναζητούν τρόπους για να αντιστρέψουν την εικόνα. Από την άλλη μοιάζει απόλυτα άδικο για ανθρώπους που όντως συμβάλλουν τα μέγιστα στις ταινίες, όπως οι μοντέρ ή οι μουσικοσυνθέτες, να μην μπορούν να απολαύσουν μια σπάνια τιμή, για πολλούς από τους οποίους αποτελεί την κορύφωση της καριέρας τους. 

Διαβάστε επίσης:

Machine Gun Kelly: Ο ροκ σταρ της Μπερλινάλε

Όσκαρ 2022: Μεγάλες εκπλήξεις και μεγάλες παραλείψεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News