Business & Finance Κυριακή 15/01/2023, 22:07
BUSINESS & FINANCE

Τρία πράγματα που πρέπει να κάνεις στα 20 – Τι λέει ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος

Αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος που συνταξιοδοτήθηκε στα 35 λέει: κάντε αυτά τα 3 πράγματα στα 20 σας, αλλιώς θα το μετανιώσετε αργότερα

Τρία πράγματα που πρέπει να κάνεις στα 20 – Τι λέει ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος

Η δεκαετία των 20 υποτίθεται ότι είναι μια συναρπαστική περίοδος στη ζωή μας, αλλά τις περισσότερες φορές, αυτή η δεκαετία μοιάζει με μια μακρά περίοδο μοναχικών, μπερδεμένων εμπειριών, με διάσπαρτες μικρές υπαρξιακές κρίσεις.

Αυτά τα χρόνια μπορεί να περάσουν γρήγορα, αλλά μπορεί επίσης να είναι μερικά από τα πιο σημαντικά της ζωής σας. 

Εξετάζοντας δεκάδες ιστορίες ζωής που γράφτηκαν από επιφανείς, επιτυχημένους ανθρώπους λίγο πριν από τον θάνατό τους, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι οι πιο σημαντικές στιγμές που καθόρισαν τα επόμενα χρόνια ήταν πιο έντονα συγκεντρωμένες στην ηλικία των είκοσι και κάτι. 

«Η διεκδίκηση της δεκαετίας των 20 είναι ένα από τα πιο απλά, αλλά και πιο επιδραστικά πράγματα που κάνεις για τη δουλειά, για την αγάπη, για την ευτυχία σου, ίσως και για τον κόσμο», δήλωσε κάποτε η κλινική ψυχολόγος Meg Jay κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο TED για τη σημασία αυτής της δεκαετίας.

Ο Steve Adcock αξιοποίησε τη δεκαετία των 20 για να πραγματοποιήσει το όνειρό του να συνταξιοδοτηθεί νωρίς και να ταξιδέψει σε όλες τις ΗΠΑ με τη σύζυγό του, Courtney. 

Το 2016, ο ίδιος και η Courtney «βγήκαν στη σύνταξη» στα 35 και στα 33, αντίστοιχα, αφού είχαν συγκεντρώσει περίπου 870.000 δολάρια δουλεύοντας στον τομέα της πληροφορικής. Με τις σωστές επενδύσεις, η καθαρή τους αξία αυξήθηκε στο 1 εκατομμύριο δολάρια λίγο αργότερα. 

Ο Adcock πιστώνει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του σε έξυπνες συνήθειες που υιοθέτησε στα 20 του χρόνια και μοιράζεται τις τρεις συνήθειες που χρειάζονται όλοι οι 20άρηδες για να απολαύσουν μια μακρά ζωή γεμάτη ευημερία και ευμάρεια:

Να αλλάζετε συχνά δουλειά 

Η γενιά Z και οι millennials έχουν κακή φήμη για το αναζήτηση εργασίας, αλλά ο Adcock πιστεύει ότι είναι μία από τις καλύτερες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για την καριέρα σας. 

«Αν δεν αλλάζετε τακτικά θέσεις εργασίας, αφήνετε χρήματα στο τραπέζι», λέει. «Άλλαξα δουλειά πέντε φορές κατά τη διάρκεια της 14χρονης καριέρας μου και κάθε φορά πήρα αύξηση 15% έως 20%, η οποία ανέβαζε τον μισθό μου πολύ περισσότερο από τον πληθωρισμό». 

Η διαφορά στην αύξηση του μισθού των ατόμων που αλλάζουν θέση εργασίας σε σχέση με εκείνους που παραμένουν στον τρέχοντα ρόλο τους βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ, δήλωσε η Julia Pollak, επικεφαλής οικονομολόγος της ZipRecruiter, στο CNBC νωρίτερα αυτό το μήνα. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων της Ατλάντα, οι μετακινούμενοι σε άλλη θέση εργασίας σημείωσαν μισθολογική αύξηση 7,7% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι αύξησης 5,5% για τους παραμένοντες στην ίδια εργασία.

Απλά προσέξτε να μην αλλάζετε εταιρείες πολύ συχνά. Προσπαθήστε να παραμείνετε σε έναν ρόλο για τουλάχιστον ένα χρόνο, λέει ο Adcock, επειδή «ορισμένοι εργοδότες δεν θα προσλάβουν υποψηφίους που πρόκειται να εγκαταλείψουν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα – η διαδικασία πρόσληψης και εκπαίδευσης των νεοπροσληφθέντων είναι δαπανηρή».

Πείτε «ναι» περισσότερο από ό,τι λέτε «όχι» 

Η ηλικία των 20 κάτι είναι η καλύτερη στιγμή για να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να πάρετε ρίσκα. 

«Αν έχετε μια εύκολη δουλειά με χαμηλό άγχος, κάνετε λάθος», λέει ο Adcock. «Η δεκαετία των 20 είναι η εποχή που πρέπει να ξεσπάσεις, “να κάνεις την επανάστασή σου”, επειδή έχεις περισσότερη ενέργεια και λιγότερες ευθύνες από ό,τι όταν είσαι μεγαλύτερος».

Ο Adcock θυμάται ότι παραλίγο να απορρίψει μια προαγωγή σε ρόλο διευθυντή στις αρχές της δεκαετίας των 20, επειδή δεν αισθανόταν σίγουρος ή έτοιμος. «Φοβόμουν τόσο πολύ την αποτυχία που αντί να αντιμετωπίσω αυτό που με φόβιζε, κρύφτηκα πίσω από τις δυνατότητές μου», λέει. 

Αποδέχτηκε τον ρόλο ούτως ή άλλως, μια απόφαση που τον έβαλε σε τροχιά υψηλότερων αμοιβών για το υπόλοιπο της καριέρας του. 

Λέγοντας «ναι» σε περισσότερες προαγωγές και ευκαιρίες νωρίτερα στην καριέρα σας, συχνά θα έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, από τη διεύρυνση της εμπειρίας σας μέχρι τη γνωριμία με νέους ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να προωθήσετε την καριέρα σας.

Μεγιστοποιήστε τις αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης

Αν και η συνταξιοδότηση μπορεί να φαίνεται μακρινή ακόμα, ο τρόπος που ξοδεύετε -και αποταμιεύετε σε αυτή την ηλικία μπορεί να καθορίσει το είδος της ζωής που θα ζήσετε όταν θα είστε μεγαλύτεροι. 

Ο Adcock συνιστά το άνοιγμα ενός «λογαριασμού συνταξιοδότησης», ο οποίος θα επιτρέπει να επενδύσετε χρήματα για τα οποία έχετε ήδη πληρώσει φόρους με αντάλλαγμα αφορολόγητες αναλήψεις κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης: 

Δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τσ. Μάνγκερ: Κίνητρο η ελευθερία, όχι ο φθόνος

Kevin O’Leary: Μία απλή καθημερινή πρωινή συνήθεια για εξοικονόμηση χρημάτων

Πώς ένας 41χρονος έκανε πράξη το «Οικονομική Ανεξαρτησία – Συνταξιοδότηση Νωρίς»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News