Business & Finance Σάββατο 10/12/2022, 16:26
BUSINESS & FINANCE

Δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τσ. Μάνγκερ: Κίνητρο η ελευθερία, όχι ο φθόνος

Δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τσ. Μάνγκερ: Κίνητρο η ελευθερία, όχι ο φθόνος

Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να συγκρίνει τα πλούτη του με τα χρήματα των άλλων, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τσάρλι Μάνγκερ. Αντίθετα, όπως είπε ότι το κίνητρό του για τη συσσώρευση πλούτου ήταν πάντα η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας να κάνει ό,τι επιθυμεί στην επιχείρηση και στη ζωή – και εύχεται περισσότεροι άνθρωποι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

«Ο κόσμος δεν καθοδηγείται από την απληστία. Οδηγείται από τον φθόνο», δήλωσε, νωρίτερα φέτος, ο Μάνγκερ, στην ετήσια συνέλευση της Daily Journal, της εταιρείας εφημερίδων στην οποία είναι διευθυντής

Ο 98χρονος, ο οποίος έχει συγκεντρώσει μια περιουσία που το Forbes υπολογίζει σε 2,2 δισ. δολάρια, πρόσθεσε ότι είναι εύκολο, και συνηθισμένο, οι άνθρωποι να ζηλεύουν. Δεν έχει σημασία πόσα έχουν κάποιοι άνθρωποι, κάποιος άλλος πάντα θα έχει περισσότερα, σημείωσε.

Πρόκειται για ένα συναίσθημα που έχει εκφράσει στο παρελθόν ο Μάνγκερ και το οποίο έχει αποδώσει στο παρελθόν στον μακροχρόνιο φίλο και επενδυτικό του εταίρο, τον Γουόρεν Μπάφετ. 

«Έχω ξεπεράσει τον φθόνο στη δική μου ζωή. Δεν ζηλεύω κανέναν», δήλωσε. «Δεν δίνω δεκάρα για το τι έχει κάποιος άλλος. Αλλά οι άλλοι άνθρωποι τρελαίνονται από αυτό».

Φυσικά, είναι πιο εύκολο να το λες αυτό όταν είσαι δισεκατομμυριούχος. Το Forbes απαριθμεί περισσότερους από 1.300 άλλους δισεκατομμυριούχους με μεγαλύτερη περιουσία από τη δική του -συμπεριλαμβανομένου του Μπάφετ, ο οποίος έχει εκτιμώμενη καθαρή αξία 106 δισ. δολαρίων- αλλά ο πλούτος του Μάνγκερ εξακολουθεί να είναι υπεραρκετός για να εξασφαλίσει ότι δεν θα του λείψει τίποτα.

Το 2017, ο Munger δήλωσε σε συνέντευξή του ότι προσπαθεί πάντα να αποφεύγει τα συναισθήματα «φθόνου και ζήλιας» στις επιχειρήσεις. Αυτού του είδους οι σκέψεις μπορούν να βλάψουν την καριέρα σας, επειδή θα είναι πιο πιθανό να πάρετε αποφάσεις που θα μπορούσαν να αποβούν κακές, πρόσθεσε.

Το 2019, μίλησε ξανά κατά του φθόνου, λέγοντας στο CNBC ότι η αποφυγή του φθόνου είναι ένα από τα απλά μυστικά για να ζήσει κανείς μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή.

Πράγματι, μια μελέτη του 2018 που διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καθοδηγούνται από το φθόνο είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν χειρότερη ψυχική υγεία και ευημερία. Η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει επίσης επικριθεί ότι τροφοδοτεί τα αισθήματα φθόνου και υλισμού των ανθρώπων -προσφέροντας συνεχώς πληροφορίες για τη ζωή ανθρώπων που είτε έχουν, είτε φαίνεται να έχουν, ιδιαίτερα πολυτελή ζωή.

Ο φθόνος είναι απλώς «ενσωματωμένος στη φύση των πραγμάτων», δήλωσε ο Μάνγκερ στη συνάντηση της Daily Journal. Ο δισεκατομμυριούχος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι σήμερα δεν είναι πιο ικανοποιημένοι με αυτά που έχουν, ειδικά σε σύγκριση με τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν οι προηγούμενες γενιές.

«Το γεγονός ότι όλοι είναι πέντε φορές καλύτερα από ό,τι ήταν παλαιότερα, το θεωρούν δεδομένο», δήλωσε ο Μάνγκερ. «Το μόνο που σκέφτονται είναι ότι κάποιος άλλος [έχει] περισσότερα τώρα, και δεν είναι δίκαιο να τα έχει αυτός και όχι αυτοί».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τι κάνει τους επιτυχημένους να ξεχωρίζουν; Αυτοδημιούργητη εκατομμυριούχος δίνει την απάντηση

Jim Cramer: Τι πρέπει να κάνει ένας 20άρης για να γίνει εκατομμυριούχος

Οι 6 χρυσοί κανόνες για να γίνετε πλούσιοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News