Business & Finance Πέμπτη 30/06/2022, 08:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Jim Cramer: Τι πρέπει να κάνει ένας 20άρης για να γίνει εκατομμυριούχος

Jim Cramer: Τι πρέπει να κάνει ένας 20άρης για να γίνει εκατομμυριούχος

Ο Jim Cramer, παρουσιαστής της εκπομπής «Mad Money» του CNBC, πιστεύει στην αξία της αποταμίευσης. Ο ίδιος έβαζε στην άκρη 100 δολάρια κάθε μήνα όταν ήταν 20άρης, ακόμα και την εποχή που ήταν τόσο φτωχός ώστε κοιμόταν στο αυτοκίνητό του. «Αυτό με έκανε εκατομμυριούχο», λέει.

«Πάντα λένε ότι ‘δεν έχω τίποτα’», λέει ο Cramer. «Το ακούω από ανθρώπους στα 20 τους όλη την ώρα».

Για να γίνει κάποιος πλούσιος χρειάζεται η πειθαρχία για να τηρήσει ένα επενδυτικό σχέδιο και όχι να έχει περισσότερα χρήματα, λέει.

Ο ίδιος, άλλωστε, αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα. Για περίπου εννέα μήνες, όταν ήταν 20άρης, ζούσε στο αυτοκίνητό του. Όμως δεν σταμάτησε να βάζει 100 δολάρια στην άκρη κάθε μήνα για τις επενδύσεις του.

Όπως είπε στο CNBC, εκείνη την εποχή, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, δούλευε ως ρεπόρτερ στο Λος Άντζελες και έβγαζε πολύ λίγα. Μια φορά, ενώ έλειπε σε ταξίδι για δουλειά, ένας κλέφτης μπήκε στο σπίτι του και έκλεψε ό,τι είχε. Άδειασε μέχρι και τον τραπεζικό λογαριασμό του, στον οποίο είχε τα χρήματα που χρειαζόταν για να πληρώσει το ενοίκιο.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τον έδιωξαν από το σπίτι και κατέληξε να κοιμάται στο Ford αυτοκίνητό του, το οποίο πάρκαρε τη νύχτα στα σημεία ανάπαυσης του αυτοκινητοδρόμου. Για προστασία, είχε ένα όπλο και ένα τσεκούρι. Για να αντέχει την κατάσταση, είχε ένα μπουκάλι Jack Daniel’s, θυμάται.

Ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, όμως, επένδυε ένα μέρος από τα χρήματα που έβγαζε. Κάθε μήνα, έβαζε 100 δολάρια σε ένα αμοιβαίο της Fidelity.  

Όταν τα οικονομικά του έγιναν πιο σταθερά, αύξησε το ποσό που επένδυε κάθε μήνα και μέχρι να γίνει 45 χρόνων, είχε περίπου 1,5 εκατ. δολάρια.

Ο ίδιος αποδίδει αυτή την επιτυχία στο γεγονός ότι άρχισε να επενδύει νωρίς και ήταν συνεπής, βάζοντας κάτι στην άκρη κάθε μήνα.

Ο Cramer συμβουλεύει τους νέους να επενδύουν ένα μέρος από όσα κερδίζουν κάθε μήνα, ώστε να αποκτήσουν αυτή τη συνήθεια. Πολλοί οικονομικοί σύμβουλοι συστήνουν να βάζει κανείς στην άκρη το 10% των εσόδων του, αλλά ο Cramer λέει ότι ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει με μικρά ποσά αν χρειαστεί, όπως έκανε εκείνος, με 100 δολάρια τον μήνα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Τα 7 στάδια της οικονομικής ελευθερίας: Σε ποιο βρίσκεστε;

Το επενδυτικό τρικ του Μπάφετ που μπορούν να μάθουν και τα παιδιά του Δημοτικού

Η επενδυτική συμβουλή του Elon Musk που όλοι μπορούν να ακολουθήσουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News