ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Μανία με τις προσωποποιημένες πινακίδες: Το «R» των 3,2 εκατομμυρίων

Μανία με τις προσωποποιημένες πινακίδες: Το «R» των 3,2 εκατομμυρίων

Από τη μία, έχει ενισχύσει τα κρατικά ταμεία κατά σχεδόν 76,5 εκατ. δολάρια από το 2006, όταν ξεκίνησε να τρέχει πρόγραμμα. Από την άλλη, πολύ απλά, έχει πλάκα. Πρόκειται για το πρόγραμμα προσωποποιημένων πινακίδων του Χονγκ Κονγκ, στο πλαίσιο του οποίου μπορεί κάποιος να «παραγγείλει» από το υπουργείο Μεταφορών μία πινακίδα αυτοκινήτου και να την αγοράσει μέσω δημοπρασίας.



Οι προϋποθέσεις είναι λίγες: οι χαρακτήρες στην πινακίδα μαζί με τα κενά θα πρέπει να είναι κατά το μέγιστο οκτώ και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα γράμματα «Ι», «Ο» και «Q». Οι πινακίδες αυτές δίνονται υποχρεωτικά μέσω δημοπρασίας, όπου οι τιμές ξεκινάνε περίπου στα 640 δολάρια, αλλά μερικές φορές φτάνουν πολύ ψηλότερα.

Μία τέτοια περίπτωση υπήρξε σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε χθες, όπου πινακίδα με μόνο έναν χαρακτήρα, το «R», απέσπασε 3,2 εκατ. δολάρια, αποτελώντας το 80% των συνολικών εσόδων για ολόκληρη τη συλλογή των 49 πινακίδων που δόθηκαν. Πρόκειται μάλιστα για το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί σε τέτοια περίπτωση μετά την πινακίδα με τον χαρακτήρα «W», που πωλήθηκε το 2021 έναντι περίπου 3,31 εκατ. δολαρίων.

Το «R» ήταν αναμενόμενο εξ αρχής ότι θα τραβούσε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το γράμμα σχετίζεται με αγωνιστικά αυτοκίνητα και με το φενγκ σούι, καθώς το «R» σχετίζεται με καλοτυχία για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Επίσης, λέγεται ότι το «R» είναι τόσο πολυπόθητο, διότι είναι το πρώτο γράμμα της λέξης «rich» (πλούσιος).

Φρενίτιδα με τις προσωποποιημένες πινακίδες

Οι πινακίδες αναδεικνύουν τις επιθυμίες, τα πιστεύω, το χιούμορ, ακόμη και την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Εξ ου και έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας στο Χονγκ Κονγκ: από το 2006 έχουν πουληθεί τουλάχιστον 40.000 πινακίδες σε περίπου 160 δημοπρασίες που έχει διοργανώσει το αρμόδιο υπουργείο, όπως δήλωσε ο Lam Sai-hung, υπουργός Μεταφορών στο Χονγκ Κονγκ.

Ενδεικτικά, εκτός του «W» και του «R», οι ακριβότερες πινακίδες που έχουν πουληθεί είναι το «V» (1,65 εκατ.), το «VV» (1,18 εκατ.), το «PP» (764 χιλιάδες), το «MM» (191 χιλιάδες) και το «1 L0VE U» (178 χιλιάδες).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Συλλέγει τσάντες και τις πουλά σε δημοπρασίες: Ποιος είναι ο φυγάς δισεκατομμυριούχος της Ασίας

Ο πίνακας του βαν Ντάικ που ξεχάστηκε σε μία αποθήκη

«Μπουμ» δημοπρασιών το 2022: Τα πέντε ακριβότερα έργα που πωλήθηκαν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News