Αριθμοί και Εικόνες Παρασκευή 10/02/2023, 16:41
ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

«Υπό εξαφάνιση» οι εικόνες γυναικών σε χαρτονομίσματα

«Υπό εξαφάνιση» οι εικόνες γυναικών σε χαρτονομίσματα

Η Βασίλισσα Ελισάβετ απεικονίζεται στον μεγαλύτερο – με διαφορά – αριθμό χαρτονομισμάτων διεθνώς σε σύγκριση με κάθε άλλη γυναίκα. Μετά τον θάνατό της, όμως, είναι πιθανό πως τα αυτά χαρτονομίσματα θα αλλάξουν, μειώνοντας συνολικά την ήδη ισχνή παρουσία των γυναικών στα τραπεζογραμμάτια σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με ανάλυση του Statista, μεταξύ του 2016 και του 2023 ο αριθμός των χαρτονομισμάτων που απεικονίζουν γυναίκες αυξήθηκε ελαφρώς, φτάνοντας μόλις τα 46 παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, οκτώ χώρες, στα χαρτονομίσματα των οποίων απεικονίζονταν ήδη γυναίκες, ενίσχυσαν περαιτέρω την παρουσία τους σε αυτά.

«Υπό εξαφάνιση» οι εικόνες γυναικών σε χαρτονομίσματα-1

Μεταξύ των χωρών αυτών συγκαταλέγονται και μέλη της Κοινοπολιτείας των Εθνών, τα οποία σύντομα αναμένεται να αλλάξουν τα χαρτονομίσματα που φέρουν την εικόνα της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ενδεικτικά, ο Καναδάς το 2018 άρχισε να χρησιμοποιεί την εικόνα της Βαΐόλα Ντέσμοντ, της γυναίκας που έγινε σύμβολο στη μάχη του κατά του ρατσισμού. Η τράπεζα της Αγγλίας άρχισε να εκδίδει χαρτονομίσματα με την σπουδαία συγγραφέα Τζέιν Όστεν. Η Αυστραλία εκτός της Βασίλισσας Ελισάβετ έχει χρησιμοποιήσει τις εικόνες τεσσάρων ακόμη γυναικών από τη δεκαετία του 1990, ενώ στα χαρτονομίσματα στη Νέα Ζηλανδία και στις Μπαχάμες χρησιμοποιείται η Βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά και μία ακόμη εθνική προσωπικότητα. Περισσότερα παραδείγματα γυναικών σε χαρτονομίσματα υπάρχουν στη Λατινική Αμερική, μεταξύ άλλων στο Μεξικό και στο Περού.

Σημειώνεται πως οι μεγαλύτερες αλλαγές στα χαρτονομίσματα μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ θα συμβούν κατά πάσα πιθανότητα στην Καραϊβική, όπου απεικονίζεται σε επτά χώρες της Κοινοπολιτείας (οι έξι έχουν το ίδιο νόμισμα). Βέβαια, αντί της Βασίλισσας Ελισάβετ ή του Βασιλιά Καρόλου, οι χώρες αυτές ενδέχεται να πάρουν διαφορετική κατεύθυνση, αντίστοιχα με τα Νησιά Κέιμαν που χρησιμοποιούν φυτά, ζώα και τοπία, αλλά όχι επιφανείς προσωπικότητες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Μέσι, ο Χάρι Πότερ και το Jaws δίνουν αξία σε αυτά τα χαρτονομίσματα

Βασιλιάς Κάρολος: Το νέο πρόσωπο στα χαρτονομίσματα της Αγγλίας

Ευρώ: Κοντά σε ιστορικό χαμηλο τα πλαστά χαρτονομίσματα το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News