Αριθμοί και Εικόνες Παρασκευή 3/02/2023, 14:35
ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ο Μέσι, ο Χάρι Πότερ και το Jaws δίνουν αξία σε αυτά τα χαρτονομίσματα

Ο Μέσι, ο Χάρι Πότερ και το Jaws δίνουν αξία σε αυτά τα χαρτονομίσματα

Ακόμη και το χαρτονόμισμα με τη μεγαλύτερη αξία αποτελεί φθηνότερη καλλιτεχνική βάση σε σχέση με έναν κανονικό καμβά: Αυτό διαπίστωσε ο καλλιτέχνης Sergio Diaz, ο οποίος για να αναδείξει την υποτίμηση του πέσο Αργεντινής, ζωγραφίζει πάνω σε χαρτονομίσματα της χώρας.

Ο Μέσι, ο Χάρι Πότερ και το Jaws δίνουν αξία σε αυτά τα χαρτονομίσματα-1
φωτ. Reuters

Πρόκειται για μία διακωμώδηση του αλματώδους πληθωρισμού, ο οποίος υποχρέωσε την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα την έκδοση νέου χαρτονομίσματος 2.000 πέσος, ενώ αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο σε αξία χαρτονόμισμα είναι των 1.000 πέσος.

Ο Μέσι, ο Χάρι Πότερ και το Jaws δίνουν αξία σε αυτά τα χαρτονομίσματα-2
φωτ. Reuters

«Πλέον, βγάζει νόημα να ζωγραφίζω στο ακριβότερο χαρτονόμισμα της Αργεντινής. Όταν το ζωγραφίσω, μπορώ να το πουλήσω για πολύ περισσότερα χρήματα από την πραγματική του αξία», δήλωσε ο Diaz στο Reuters. Κατά τον ίδιο, το έργο του αναδεικνύει την επιρροή που ασκεί ο πληθωρισμός στους πολίτες, το 40% των οποίων ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Για το σύνολο του 2022, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 94,8% στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών. Το νέο χαρτονόμισμα των 2.000 πέσος αντιστοιχεί σε μόλις 11 αμερικανικά δολάρια περίπου.

Ο Μέσι, ο Χάρι Πότερ και το Jaws δίνουν αξία σε αυτά τα χαρτονομίσματα-3
φωτ. Reuters

Το πέσο άρχισε να κυκλοφορεί το 1992, όταν η αξία του ήταν συνδεδεμένη στο 1 προς 1 με το δολάριο. Ωστόσο, αφότου η χώρα διολίσθησε σε βαθιά ύφεση το 2001 και το 2002, η σταθερή ισοτιμία κατέρρευσε. Έκτοτε, η αξία του πέσο υποχώρησε τόσο πολύ, ώστε το 2017 η κεντρική τράπεζα διπλασίασε την αξία του ακριβότερου χαρτονομίσματος στα 1.000 πέσος. Τότε, άξιζε περίπου 58 δολάρια, ενώ πλέον αντιστοιχεί περίπου στα 5,33 δολάρια.

Ο Μέσι, ο Χάρι Πότερ και το Jaws δίνουν αξία σε αυτά τα χαρτονομίσματα-4
φωτ. Reuters

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αργεντινή μαζί με τη Βραζιλία εξετάζουν την δημιουργία κοινού νομίσματος, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει το δεύτερο μεγαλύτερο νομισματικό μπλοκ του πλανήτη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επενδύοντας στα Panini: Ο πληθωρισμός, η μαύρη αγορά και οι προσδοκίες

«Τα χρήματα είναι σαν το παγωτό»: Εκεί όπου τα cryptos είναι ασφαλέστερα από το εθνικό νόμισμα

Πιστεύετε ότι ο πληθωρισμός του 12% είναι κακός; Πώς είναι στο 90%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News