Business & Finance Δευτέρα 30/01/2023, 11:40
BUSINESS & FINANCE

Ευρώ: Κοντά σε ιστορικό χαμηλο τα πλαστά χαρτονομίσματα το 2022

Ευρώ: Κοντά σε ιστορικό χαμηλο τα πλαστά χαρτονομίσματα το 2022

Περίπου 376.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2022, που σύμφωνα με την ΕΚΤ αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ κατ’ αναλογία προς το σύνολο των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία. 

Εξ ου και σύμφωνα με την ΕΚΤ, η πιθανότητα να λάβετε πλαστό χαρτονόμισμα είναι πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός τους παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων. Ειδικότερα, πέρυσι εντοπίστηκαν 13 πλαστά ανά 1 εκατομμύριο γνήσια.

Αριθμός πλαστών που εντοπίζονται ετησίως ανά 1 εκατ. γνήσιων τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία

Ευρώ: Κοντά σε ιστορικό χαμηλο τα πλαστά χαρτονομίσματα το 2022-1

Παρά το μικρό ποσοστό, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ αυξήθηκε κατά 8,4% συγκριτικά με το 2021, όταν το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ. Αυτή η αύξηση αντανακλά επίσης την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 μετά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού (COVID-19), σύμφωνα με την ΕΚΤ. Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε ελαφρώς λιγότερο από τα δύο τρίτα του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων. Το 96,6% των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκε σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ το 2,7% εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ και το 0,7% σε άλλα μέρη του κόσμου.

Τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια εντοπίζονται εύκολα καθώς δεν διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας ή οι απομιμήσεις τους είναι πολύ κακής ποιότητας. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τα πλαστά χαρτονομίσματα, ωστόσο θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, σημειώνει η ΕΚΤ. Η γνησιότητα των τραπεζογραμματίων μπορεί να εξακριβωθεί εύκολα με τη μέθοδο των τριών ελέγχων («έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία») που περιγράφεται στην ειδική ιστοσελίδα για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Από πλαστά τιμολόγια έως «μαϊμού» eshop – Τι «λαβράκια» έπιασε το ΣΔΟΕ

Εξιχνιάσθηκε απάτη «μαμούθ» – Πώς δρούσε ο δήθεν οικονομικός σύμβουλος

Απάτη: Πουλούσαν ακίνητα που δεν τους ανήκουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News