Business & Finance Πέμπτη 6/04/2023, 07:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Πισσαρίδης: Το ChatGPT ανοίγει τον δρόμο για να δουλεύουμε 4 ημέρες/εβδομάδα

Χρ. Πισσαρίδης: Το ChatGPT ανοίγει τον δρόμο για να δουλεύουμε 4 ημέρες/εβδομάδα

Η επανάσταση του ChatGPT ανοίγει την πόρτα σε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, παρέχοντας σημαντική ώθηση στην παραγωγικότητα για μια σειρά επαγγελμάτων, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη.   

Ο Ελληνοκύπριος καθηγητής στο London School of Economics, που ειδικεύεται στον αντίκτυπο της αυτοματοποίησης στην εργασία, είπε ότι η αγορά εργασίας μπορεί να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα σε chatbot που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη. Η παρατήρησή του περιορίζει τις ανησυχίες ότι η ταχεία πρόοδος στην τεχνολογία θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα», είπε σε συνέντευξή του σε συνέδριο στη Γλασκώβη, σύμφωνα με το Bloomberg. «Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την ευημερία μας γενικά και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Θα μπορούσαμε να περάσουμε εύκολα σε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας,» πρόσθεσε.

Τα chatbots, όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google, έχουν χαιρετιστεί ως μια δυνητικά μετασχηματιστική τεχνολογία που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη παραγωγικότητας αλλά και να είναι ο λόγος που εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Πισσαρίδης είπε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε ακόμα να πάρει μια κακόβουλη τροπή, όπως να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση ή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Αλλά τόνισε επίσης, ότι θα μπορούσε να κάνει «μεγάλη διαφορά» στην παραγωγικότητα εάν χρησιμοποιηθεί σωστά.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Ιταλία είναι η πρώτη δυτική χώρα που απαγόρευσε το ChatGPT- Πώς κινούνται οι υπόλοιπες;

Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει 300 εκατ. θέσεις εργασίας – Δείτε ποιες 

Η startup AI αναζήτησης που θέλει να απειλήσει την Google 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News