Business & Finance Τρίτη 21/02/2023, 09:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετραήμερη εργασία: Οι εταιρείες που την δοκίμασαν δεν θέλουν να πάνε πίσω

Τετραήμερη εργασία: Οι εταιρείες που την δοκίμασαν δεν θέλουν να πάνε πίσω

Η μεγαλύτερη δοκιμή της τετραήμερης εργασίας που έχει γίνει ποτέ τελείωσε και οι περισσότερες από τις εταιρείες που συμμετείχαν δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στην πενθήμερη εργασία. Μάλιστα, το ένα τρίτο εξ αυτών είναι έτοιμες να κάνουν αυτή την αλλαγή μόνιμη.

Στην δοκιμή συμμετείχαν 61 επιχειρήσεις και περίπου 2.900 εργαζόμενοι, που υιοθέτησαν την τετραήμερη εργασία από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Μόνο τρεις επιχειρήσεις αποφάσισαν να διακόψουν το πείραμα και δύο εξακολουθούν να εξετάζουν την υιοθέτηση του νέου προγράμματος εργασίας. Οι υπόλοιπες πείστηκαν ότι η τετραήμερη εργασία είναι καλύτερη από την πενθήμερη, καθώς είδαν αύξηση των εσόδων, μείωση των αποχωρήσεων εργαζομένων και χαμηλότερα επίπεδα εξάντλησης (burnout) μεταξύ των υπαλλήλων τους.

 «Αναρωτιόμουν αν θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για τις εταιρείες να δουλέψουν με το τετραήμερο πρόγραμμα, αλλά η απάντηση φαίνεται να είναι αρνητική», λέει η ερευνήτρια Juliet Schor, που είναι οικονομολόγος και κοινωνιολόγος στο Boston College. Η έρευνά της έχει διαπιστώσει εδώ και καιρό ότι η πενθήμερη εργασία δεν ταιριάζει πλέον στον τρόπο ζωής και τις υποχρεώσεις των σύγχρονων εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν άλλα άτομα να φροντίσουν. «Οι επιχειρήσεις έκαναν εξαιρετική δουλειά και είναι πραγματικά ευχαριστημένες με αυτό», λέει, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα αποτελέσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνουν τα ευρήματα μικρότερων δοκιμών, που έγιναν σε ΗΠΑ, Ιρλανδία και Αυστραλία.

Οι εργαζόμενοι που πήραν μια γεύση του 4ήμερου προγράμματος στη δοκιμή ανέφεραν βελτιώσεις σε όλα, από το άγχος, την κούραση και την υγεία μέχρι την προσωπική τους ζωή. Οι άνδρες εμφάνισαν διπλάσια αύξηση του χρόνου που αφιέρωναν στη φροντίδα των παιδιών σε σχέση με τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Κανένας από τους 2.900 συμμετέχοντες δεν είπε ότι θέλει να αφήσει την 4ήμερη εργασία, ενώ το 15% ανέφερε ότι δεν θα επέστεφε στο πενθήμερο για καμία πρόσθετη αμοιβή.

Αλλά και οι επιχειρήσεις ωφελήθηκαν. Τα έσοδά τους αυξήθηκαν κατά 35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σημείωσαν αύξηση κατά 1,4% κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Οι εταιρείες κατέγραψαν αύξηση της παραγωγικότητας, με μέσο όρο 7,5 σε μια κλίμακα 10 βαθμών. Οι απουσίες των εργαζομένων μειώθηκαν από 2 ημέρες το μήνα σε 0,7, ενώ οι αποχωρήσεις μειώθηκαν τουλάχιστον στο μισό. Οι εταιρείες βαθμολόγησαν τη συνολική εμπειρία με 8,3 στα 10.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τετραήμερη εργασία: Να τι κάνουν οι εργαζόμενοι με τον ελεύθερο χρόνο τους

Τελικά δουλεύει η τετραήμερη εργασία: Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας

Τέλος η δουλειά τις Παρασκευές – Η τετραήμερη εργασία εξαπλώνεται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News