Business & Finance Πέμπτη 24/11/2022, 19:23
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τελικά δουλεύει η τετραήμερη εργασία: Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας

Τελικά δουλεύει η τετραήμερη εργασία: Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας

Ένα από τα μεγαλύτερα «πειράματα» για την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας ξεκίνησε μέσα στο 2022, όπου συμμετείχαν τουλάχιστον 70 εταιρείες στη Βρετανία, με ορισμένες να προβλέπουν ότι η ευρεία υιοθέτηση του μέτρου είναι εφικτή.

Βέβαια, η μεταβολή σε τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη, καθώς θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον Simon Ursell, εκτελεστικό διευθυντή της Tyler Grange, μίας συμβουλευτικής η οποία συμμετείχε στο εγχείρημα. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι ακολουθώντας τα ακόλουθα βήματα, οι εργαζόμενοι ήταν πιο χαρούμενοι και λιγότερο αγχωμένοι για το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγικότητας.

1. Προετοιμασία

Η τετραήμερη εβδομάδα δεν είναι ένα συμπιεσμένο εργασιακό πρόγραμμα, αλλά λιγότερες ώρες με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, της χαράς και της συγκέντρωσης. Αυτό δεν γίνεται εν μία νυκτί, λέει ο Ursell στο Business Insider. Εξ ου και παραδέχεται ότι οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν πριν από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, ενώ περιελάμβαναν συμβουλές από διάφορες εταιρείες. Επίσης, επί έξι μήνες πριν την έναρξη του προγράμματος, η εταιρεία προσπάθησε να αφαιρέσει ένα κομμάτι από τον όγκο δουλειάς τις Παρασκευές, ώστε να προετοιμαστούν εργαζόμενοι και πελάτες.

2. Πελάτες

«Και εάν σας χρειαστούμε μία Παρασκευή;» Αυτή ήταν η συχνότερη ανησυχία των πελατών, οι οποίοι κατά τα άλλα αντέδρασαν θετικά, όταν η εταιρεία τους ενημέρωνε για τις αλλαγές. Ωστόσο, χρειάστηκε να δημιουργηθεί μία ειδική γραμμή έκτακτης ανάγκης, την οποία παρακουθούσε ένα διευθυντικό στέλεχος κάθε Παρασκευή. Επίσης, προστέθηκε επισήμανση στην ιστοσελίδα της εταιρείας με οδηγίες, ώστε οι πελάτες να μπορούν να καθοδηγηθούν σε περίπτωση ανάγκης.

3. Ομάδα

Κι όμως, δεν είχαν όλοι οι εργαζόμενοι θετική στάση απέναντι στην αλλαγή, ιδίως όσοι είχαν ήδη πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας. Εξ ου και η εταιρεία στήριξε όσους είχαν σοβαρές αμφιβολίες να βρουν ρόλους που θα ταίριαζαν στο νέο πρόγραμμα. Όταν βέβαια ξεκίνησε το πείραμα και καταργήθηκαν αρκετές διοικητικές υποχρεώσεις, τα περιττά meetings και οι αναφορές μέσα στην ημέρα, όλοι οι εργαζόμενοι προσαρμόστηκαν χωρίς πρόβλημα.

4.  Τμήματα

«Πρέπει να δώσετε στον κόσμο χρόνο να μάθει να δουλεύει διαφορετικά και μπορεί να μην είναι ο ίδιος για όλους», τόνισε ο Ursell. Η εταιρεία του αποφάσισε να μην ξεκινήσει την τετραήμερη εργασία οριζόντια σε όλα τα τμήματα, διότι θα προκαλούσε μεγάλο «σοκ». Επομένως, για όσες ομάδες είχαν πολλή δουλειά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το μέτρο τέθηκε σε ισχύ το φθινόπωρο.

5.  Ένα ρεπό

Κάποιες εταιρείες αποφάσισαν να μετριάσουν τον αντίκτυπο του νέου εγχειρήματος, καλύπτοντας μεν και τις πέντε εργάσιμες, αλλά με λιγότερους υπαλλήλους. Η Tyler Grange πήρε διαφορετική κατεύθυνση και αποφάσισε να κλείνει τις Παρασκευές για όλα τα τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες ήταν πλήρεις, αλλά εργάζονταν για λιγότερες ημέρες.

6. Κούραση

Ενίοτε, όλοι διατρέχουμε περιόδους που είναι πιο κουραστικές και έντονες. Αυτό μπορεί να κλιμακωθεί με την τετραήμερη εβδομάδα, προειδοποιεί ο Ursell. Η εταιρεία του μάλιστα ανέπτυξε μία εφαρμογή, στην οποία οι εργαζόμενοι κατέγραφαν τα επίπεδα της ευεξίας τους. Μέσω αυτής, η εταιρεία μπορούσε καλύτερα να αποτρέψει την κούραση και πιθανά burn out.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Το τέλος της «τυραννίας»: Οι εργαζόμενοι ζητούν τον χρόνο και τον χώρο τους

Τετραήμερη εργασία: Και όμως, υπάρχουν και μειονεκτήματα

«Γυρίστε στο γραφείο εχουμε φθηνό φαγητό»: Το δόλωμα που βάζουν οι εργοδότες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News