Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 12:56
BUSINESS & FINANCE

Τετραήμερη εργασία: Και όμως, υπάρχουν και μειονεκτήματα

Τετραήμερη εργασία: Και όμως, υπάρχουν και μειονεκτήματα

Θεωρείται το μέλλον της εργασίας, με οφέλη στην παραγωγικότητα και στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και δουλειάς.

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε πρωτοφανείς αλλαγές στην αγορά εργασίας. Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας παρουσιάζεται ως πανάκεια για το burnout και το εργασιακό στρες, με κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να πειραματίζονται με την ιδέα.

Κάποιοι εργαζόμενοι που ήδη δουλεύουν τέσσερις μέρες την εβδομάδα δηλώνουν ευχαριστημένοι. Έχουν περισσότερο χρόνο για τις οικογένειές τους,  για να σχεδιάσουν την εβδομάδα τους και να προλάβουν τις αρμοδιότητές τους.

Υπήρχαν βέβαια και κάποια μειονεκτήματα: σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, έπρεπε να δουλέψουν και την καθιερωμένη πέμπτη ημέρα, ενώ το ωράριο για τις τέσσερις ημέρες ήταν μεγαλύτερο.

Ένα βασικό μειονέκτημα της τετραήμερης εργασίας είναι ότι φόρτος εργασίας πολλές φορές παραμένει ο ίδιος, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν μια μέρα λιγότερη για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους και να προλάβουν προθεσμίες.

Με πιο πιεσμένο πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσαρμοστούν σε νέες πρακτικές και περισσότερες ώρες εργασίας.

Υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα για την τετραήμερη εργασία: το ιδανικό σενάριο είναι ότι αφαιρείται μια μέρα εργασίας, μειώνοντας τις συνολικές ώρες εργασίας και με τον μισθό να παραμένει ο ίδιος. Συνήθως, βέβαια, ο φόρτος εργασίας πέντε ημερών στριμώχνεται σε τέσσερις μέρες με μεγαλύτερες βάρδιες.

Αρκετοί εργαζόμενοι αναφέρουν ότι πλέον δουλεύουν από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη, με βάρδιες αυξημένες κατά 90 λεπτά και ενδιάμεσο διάλειμμα 30 λεπτών το μεσημέρι.

Ένα άλλο μειονέκτημα της τετραήμερης εργασίας είναι ότι εργαζόμενοι και εργοδότες νιώθουν αποκομμένοι ο ένας από τον άλλον, καθώς μειώνονται οι ώρες που περνούν στο γραφείο. Κάποιοι έχουν ήδη παρατηρήσει το φαινόμενο των γραφείων-«φαντασμάτων», τα οποία αδειάζουν κάποιες μέρες.

Αυτό ενδέχεται να επηρεάσει και το συνεργατικό πνεύμα σε ένα γραφειο. Καθώς έχουν λιγότερες μέρες για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους, οι εργαζόμενοι κλείνονται στον εαυτό τους και κλείνουν την πόρτα της συνεργασίας.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα σε 4.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, το 83% επιθυμεί τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι εταιρείες που δίνουν αυτή τη δυνατότητα θα πρέπει να σκεφτούν καλά τις πρακτικές τους για ένα βιώσιμο μοντέλο εργασίας, χωρίς να ασκούν πίεση στους εργαζόμενούς τους να τελειώνουν τις δουλειές τους γρήγορα.

Μια καλή λύση θα ήταν ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε εργαζόμενου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης: 

Η ανατρεπτική συμβουλή καριέρας ενός CEO: Αυτό κάνουν λάθος όλοι οι 20άρηδες και 30άρηδες

Μήπως πρέπει να παραιτηθείτε; Πέντε σημάδια ότι η δουλειά σας είναι τοξική

Τετραήμερη εργασία και στην Ελλάδα: Τι ισχύει τελικά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News