Business & Finance Δευτέρα 3/10/2022, 12:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετραήμερη εργασία: Να τι κάνουν οι εργαζόμενοι με τον ελεύθερο χρόνο τους

Τετραήμερη εργασία: Να τι κάνουν οι εργαζόμενοι με τον ελεύθερο χρόνο τους

Τι θα κάνατε εάν δουλεύατε μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα; Μία νέα μελέτη δείχνει ότι όσοι συμμετέχουν στην τετραήμερη εργασία εκμεταλλεύονται την ημέρα που κερδίζουν για να κοιμηθούν παραπάνω.

Σύμφωνα με την οικονομολόγο Juliet Schor, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν 4ήμερο κοιμούνται κατά μέσο όρο 7 ώρες και 58 λεπτά κάθε νύχτα, δηλαδή μία ώρα παραπάνω από ό,τι κοιμόντουσαν όταν εργάζονταν πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Η Schor μελέτησε 304 εργαζόμενους σε 16 εταιρείες σε τρεις χώρες – ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία – στο πλαίσιο μιας εξάμηνης δοκιμής που διεξήχθη από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση 4 Day Week Global.

Η μελέτη έδειξε ότι το πρόβλημα της στέρησης ύπνου μειώθηκε δραστικά για εκείνους που γύρισαν σε 4ήμερη εργασία. Το ποσοστό εκείνων που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα μειώθηκε από 42,6% σε 14,5%.

Πάντως, η στροφή σε 4ήμερη εργασία έχει οφέλη και για τις επιχειρήσεις, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε 70 εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τις 41 εταιρείες του προγράμματος που απάντησαν σε μια έρευνα, το 88% δήλωσε ότι το πείραμα λειτουργεί «καλά» και το 86% είπε ότι ήταν «πιθανόν» ή «εξαιρετικά πιθανό» να εξετάσει τη διατήρηση του 4ημέρου και μετά τη λήξη του πειράματος.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το πείραμα της Αγγλίας: 100% του μισθού για 80% των ωρών εργασίας

Κερδίζει έδαφος η τετραήμερη εργασία: Τι εξετάζουν οι επιχειρήσεις

Bρετανία: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα από την εβδομάδα τεσσάρων ημερών εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News