Business & Finance Τετάρτη 29/03/2023, 07:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει 300 εκατ. θέσεις εργασίας – Δείτε ποιες 

Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει 300 εκατ. θέσεις εργασίας – Δείτε ποιες 

Καθώς τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT στοχεύουν να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας και μαθαίνουμε περισσότερα για το πόσο ισχυρά μπορούν να είναι, υπάρχει ένα πράγμα στο μυαλό όλων: πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει τις θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Goldman Sachs, θα μπορούσε να υπάρξει «σημαντική αναστάτωση», αφού η ανάλυση της τράπεζας για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δείχνει ότι τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

Στις ΗΠΑ, «από εκείνα τα επαγγέλματα που είναι εκτεθειμένα, τα περισσότερα έχουν ένα σημαντικό μερίδιο του φόρτου εργασίας τους (25-50%) που μπορεί να αντικατασταθεί», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs στην έρευνα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNBC.

Σε όλο τον κόσμο, έως και 300 εκατ. θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να επηρεαστούν. Οι αλλαγές στις αγορές εργασίας είναι επομένως πιθανές – αν και ιστορικά, η τεχνολογική πρόοδος δεν καθιστά απλώς περιττές θέσεις εργασίας, αλλά δημιουργεί και νέες.

Η χρήση της τεχνολογίας AI θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και να τονώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ έως και 7% με την πάροδο του χρόνου, σημειώνει η έκθεση της Goldman Sachs.

Οι θέσεις εργασίας που επηρεάζονται περισσότερο και λιγότερο από την AI 

Ορισμένες θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες, εξηγεί η έκθεση. Οι δουλειές που απαιτούν πολλή σωματική εργασία είναι, για παράδειγμα, λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν σημαντικά.

Στις ΗΠΑ, όσοι εργάζονται σε γραφεία και υποστηρίζουν τη διοίκηση, έχουν το υψηλότερο ποσοστό δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν με 46%, ακολουθούμενες από 44% για νομικές εργασίες και 37% για εργασίες στην αρχιτεκτονική και τη μηχανική.

Οι κλάδοι των επιστημών της υγείας, της φυσικής και της κοινωνίας ακολουθούν στενά με 36%, και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα με 35%.

Στην άλλη άκρη της κλίμακας, μόλις το 1% των εργασιών στον τομέα καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων και εδάφους είναι ευάλωτα στον αυτοματισμό. Οι εργασίες εγκατάστασης, συντήρησης και επισκευής είναι ο δεύτερος κλάδος που επηρεάζεται λιγότερο με το 4% των εργασιών να έχει δυνητικά πρόβλημα και η κατασκευή και η εξόρυξη έρχονται στην τρίτη θέση με από κάτω 6%.

Τα δεδομένα για την Ευρώπη είναι παρόμοια, με τις εργασίες σε γραφεία να επηρεάζονται περισσότερο, καθώς το 45% θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί και μόλις το 4% της εργασίας στον κλάδο της βιοτεχνίας και των συναφών επαγγελμάτων είναι ευάλωτο.

Συνολικά, το 24% της εργασίας στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί — λίγο κάτω από τον μέσο όρο του 25% στις ΗΠΑ.

Οι περισσότερες χώρες επηρεάζονται

Αυτά τα στοιχεία αλλάζουν όταν εξετάζουμε την αυτοματοποίηση μέσω AI σε παγκόσμια κλίμακα.

«Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν διαισθητικά ότι λιγότερες θέσεις εργασίας στις αναδυόμενες αγορές εκτίθενται στον αυτοματισμό από ό,τι στις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά ότι το 18% της εργασίας παγκοσμίως θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί με την τεχνητή νοημοσύνη, σε σταθμισμένη βάση απασχόλησης», αναφέρει η Goldman Sachs. 

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι οι πέντε πρώτες χώρες που αναμένεται να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην ηπειρωτική Κίνα, τη Νιγηρία, το Βιετνάμ, την Κένυα και, στην τελευταία θέση, την Ινδία, είναι λιγότερο πιθανό να δουν την εργασία τους να καταλαμβάνεται από την τεχνολογία AI.

«Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα εξαρτηθεί τελικά από τις δυνατότητές της και το χρονοδιάγραμμα υιοθέτησής της», καταλήγει η έκθεση, προσθέτοντας ότι δύο βασικοί παράγοντες θα είναι το πόσο ισχυρή γίνεται πραγματικά η τεχνολογία AI και πόσο πολύ χρησιμοποιείται στην πράξη.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η startup AI αναζήτησης που θέλει να απειλήσει την Google 

Microsoft: Βοηθά τους γιατρούς να κρατούν το ιστορικό των ασθενών μέσω τεχνητής νοημοσύνης 

ΕΕΣ: Η ΕΕ κινδυνεύει να μείνει πίσω στον αγώνα για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News