Business & Finance Σάββατο 15/04/2023, 20:43
BUSINESS & FINANCE

Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας στην τεχνολογία που απειλούνται περισσότερο από το ChatGPT και την A.I.

Φέτος, ο κλάδος της τεχνολογίας έχει ήδη μειώσει 5% περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι το 2022, σύμφωνα με την Challenger, Gray & Christmas, και πιθανότατα θα ξεπεράσει τις απώλειες θέσεων εργασίας του 2001.

Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας στην τεχνολογία που απειλούνται περισσότερο από το ChatGPT και την A.I.

Σαν να μην υπήρχαν ήδη αρκετοί φόβοι για απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, προσθέστε το ChatGPT στον κατάλογο των πραγμάτων για τα οποία ανησυχούν οι εργαζόμενοι, αντικατοπτρίζοντας την πρόοδο αυτού του chatbot που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και περνάει σιγά-σιγά στο χώρο εργασίας.

Μέχρι στιγμής φέτος, ο κλάδος της τεχνολογίας έχει ήδη περικόψει 5% περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι το σύνολο του 2022, σύμφωνα με την Challenger, Gray & Christmas.

Ο ρυθμός των απολύσεων αναμένεται να ξεπεράσει τον ρυθμό απώλειας θέσεων εργασίας του 2001, τη χειρότερη χρονιά για απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας λόγω της χρεοκοπίας των dot-com.

Καθώς οι απολύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, οι εργαζόμενοι δεν φοβούνται μόνο ότι θα απολυθούν, φοβούνται ότι θα αντικατασταθούν όλοι μαζί. Μια πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs διαπίστωσε ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο πρόκειται να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση.

Αλλά το ChatGPT και η AI δεν θα πρέπει να πυροδοτούν φόβο μεταξύ των εργαζομένων, επειδή αυτά τα εργαλεία θα βοηθήσουν εργαζόμενους και εταιρείες να εργάζονται πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον Sultan Saidov, συνιδρυτή και πρόεδρο της Beamery, μιας παγκόσμιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών, η οποία διαθέτει το δικό της GPT, ή generative pretrained transformer, που ονομάζεται TalentGPT.

“Εκτιμάται ήδη ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πρόκειται να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση”, δήλωσε ο Saidov. “Το ερώτημα είναι: Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα αλλάξουν δουλειά ή θα χάσουν τη δουλειά τους; Νομίζω ότι, σε πολλές περιπτώσεις, μάλλον θα αλλάξουν παρά θα χάσουν”.

Το ChatGPT είναι ένας τύπος εργαλείου GPT που χρησιμοποιεί μοντέλα εκμάθησης για τη δημιουργία απαντήσεων που μοιάζουν με ανθρώπινες απαντήσεις και ο Saidov λέει ότι η τεχνολογία GPT μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να κάνουν περισσότερα από το να κάνουν απλώς συζητήσεις. Ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας, συγκεκριμένες θέσεις εργασίας πρόκειται να επηρεαστούν περισσότερο από άλλες.

Δημιουργοί και σχεδιαστές πρέπει να υιοθετήσουν δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης

Ο Saidov επισημαίνει ότι οι δημιουργοί της τεχνολογικής βιομηχανίας, όπως οι σχεδιαστές, οι δημιουργοί βιντεοπαιχνιδιών, οι φωτογράφοι και όσοι δημιουργούν ψηφιακές εικόνες, είναι εκείνοι των οποίων οι θέσεις εργασίας πιθανότατα δεν θα εξαλειφθούν εντελώς. Θα βοηθήσει όμως να δημιουργούν περισσότερα και να κάνουν τη δουλειά τους πιο γρήγορα, είπε.

«Αν ανατρέξουμε στη βιομηχανική επανάσταση, όταν ξαφνικά είχαμε αυτοματοποίηση στη γεωργία, αυτό σήμαινε ότι λιγότεροι άνθρωποι θα έκαναν ορισμένες δουλειές στη γεωργία;» δήλωσε ο Saidov. «Σίγουρα, επειδή δεν θα χρειάζεσαι τόσους πολλούς ανθρώπους σε αυτόν τον τομέα, αλλά σημαίνει απλώς ότι ο ίδιος αριθμός ανθρώπων θα πηγαίνει σε διαφορετικές θέσεις εργασίας».

Ακριβώς όπως και σε παρόμοιες περιπτώσεις στην ιστορία, συγκεκριμένες θέσεις εργασίας θα έχουν ζήτηση μετά την ευρεία ενσωμάτωση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών ΤΝ στον εργασιακό χώρο.

«Αν ο αριθμός των παιχνιδιών που κατασκευάζονται παγκοσμίως δεν αλλάξει από χρόνο σε χρόνο, πιθανώς θα χρειαστείτε λιγότερους σχεδιαστές παιχνιδιών», δήλωσε ο Saidov. «Αλλά αν μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερα ως εταιρεία, τότε αυτή η τεχνολογία απλώς θα αυξήσει τον αριθμό των παιχνιδιών που θα μπορέσετε να φτιάξετε».

Προγραμματιστές λογισμικού και μηχανικοί

Λόγω του θορύβου του ChatGPT, πολλοί προγραμματιστές λογισμικού και μηχανικοί ανησυχούν για την ασφάλεια της εργασίας τους, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αναζητούν νέες δεξιότητες και να τις προσθέτουν στο βιογραφικό τους.

«Είναι άδικο να πούμε ότι το GPT θα εξαλείψει εντελώς θέσεις εργασίας, όπως αυτές των προγραμματιστών και των μηχανικών», λέει ο Sameer Penakalapati, διευθύνων σύμβουλος της Ceipal, μιας πλατφόρμας απόκτησης ταλέντων με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη.

Αλλά παρόλο που αυτές οι θέσεις εργασίας θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές τους θα μπορούσαν πιθανότατα να μειωθούν από το GPT και τη γεννητική AI.

Η δημιουργική ΤΝ μπορεί να επηρεάσει ευρύτερα τους μηχανικούς λογισμικού και συγκεκριμένα τους μηχανικούς ανάπτυξης και λειτουργίας, δήλωσε ο Penakalapati, από την ανάπτυξη του κώδικα έως την ανάπτυξη, τη διεξαγωγή συντήρησης και την πραγματοποίηση ενημερώσεων στην ανάπτυξη λογισμικού. Σε αυτό το ευρύτερο σύνολο καθηκόντων, η παραγωγική ΤΝ μπορεί να μιμηθεί αυτό που θα έκανε ένας μηχανικός κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης.

Ενώ οι ρόλοι της ανάπτυξης και της μηχανικής προσαρμόζονται γρήγορα σε αυτά τα εργαλεία, ο Penakalapati δήλωσε ότι θα είναι αδύνατο να αντικαταστήσουν πλήρως τους ανθρώπους. Πιο πιθανό είναι να δούμε μείωση του αριθμού των προγραμματιστών και των μηχανικών που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός λογισμικού.

Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία γνώσης θα μπορούσαν να επωφεληθούν

Αν και το GPT και η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό κάποιους τομείς από άλλους, η ενσωμάτωση αυτών των εργαλείων θα επηρεάσει κάθε εργαζόμενο στον τομέα της γνώσης, που συνήθως αναφέρεται ως οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί ή χειρίζεται πληροφορίες στη δουλειά του, σύμφωνα με τον Michael Chui, εταίρο στο McKinsey Global Institute.

«Αυτές οι τεχνολογίες επηρεάζουν την ικανότητα να δημιουργούνται πολύ γρήγορα τα πρώτα σχέδια, για όλα τα είδη διαφορετικών πραγμάτων, είτε πρόκειται για γραφή, είτε για δημιουργία κώδικα υπολογιστή, είτε για δημιουργία εικόνων, βίντεο και μουσικής», δήλωσε ο Chui. «Μπορείτε να φανταστείτε σχεδόν οποιονδήποτε εργαζόμενο στον κλάδο να μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την τεχνολογία και σίγουρα η τεχνολογία παρέχει ταχύτητα με τέτοιου είδους λειτουργίες».

Μια πρόσφατη μελέτη από την OpenAI, τη δημιουργό του ChatGPT, διαπίστωσε ότι περίπου το 80% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει τουλάχιστον το 10% των εργασιακών του καθηκόντων από την εισαγωγή μοντέλων μάθησης στην τεχνολογία GPT, ενώ περίπου το 19% των εργαζομένων θα μπορούσε να δει το 50% των καθηκόντων του να επηρεάζεται.

Ο Chui δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα δεν μπορούν να θυμηθούν μια εποχή που δεν είχαν εργαλεία όπως το Microsoft Excel ή το Microsoft Word, οπότε, κατά κάποιο τρόπο, μπορούμε να προβλέψουμε ότι οι εργαζόμενοι στο μέλλον δεν θα μπορούν να φανταστούν έναν κόσμο εργασίας χωρίς εργαλεία AI και GPT.

«Ακόμη και οι τεχνολογίες που αύξησαν σημαντικά την παραγωγικότητα, στο παρελθόν, δεν οδήγησαν απαραίτητα στο να έχουμε λιγότερους εργαζόμενους», δήλωσε ο Chui.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Τι απαντά ο CEO της OpenAI σε όσους ζητάνε παύση της ΤΝ

Το μήλο, η βαρύτητα και ο Νόμος δράση-αντίδραση γύρω από το ChatGPT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News