ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Κινέζικο μπολάκι πουλήθηκε πάνω από 25 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία

Κινέζικο μπολάκι πουλήθηκε πάνω από 25 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία

Ένα λεπτό πορσελάνινο μπολ, διαμέτρου κάτω των 11 εκατοστών, πουλήθηκε για περισσότερα από 25 εκατ. δολάρια κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας με πωλήσεις κινεζικής τέχνης στο Χονγκ Κονγκ.

Το μπολ, που είναι αντίκα, περιγράφεται από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s ως «εξαιρετικά σημαντικό», αφού προέρχεται από μια σπάνια ομάδα κεραμικών που διακοσμήθηκαν στα αυτοκρατορικά εργαστήρια του Πεκίνου τον 18ο αιώνα.

Κατασκευάστηκε την εποχή του αυτοκράτορα Yongzheng, ο οποίος κυβέρνησε την Κίνα από το 1722 έως το 1735, αν και το σμάλτο πιθανότατα βάφτηκε λίγο μετά το θάνατό του. 
Απεικονίζει δύο χελιδόνια, μια ανθισμένη βερικοκιά και μια ιτιά. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ένα απόσπασμα από ένα ποίημα που πιστεύεται ότι έχει παραγγελθεί από τον προκάτοχο της δυναστείας Ming του Yongzheng, τον Αυτοκράτορα Wanli.

Στον κατάλογο της δημοπρασίας, η ειδικός σε κεραμικά Regina Krahl είπε ότι τα μοτίβα με πουλιά και λουλούδια ήταν δημοφιλή στην περίοδο Yongzheng. Τόνισε επίσης ότι το μπολ βρίσκεται ανάμεσα σε μια μικρή ομάδα αντικειμένων που αντιπροσωπεύουν «την κορυφή της ζωγραφικής σε πορσελάνη, μια τέχνη που δεν ξεπεράστηκε ποτέ».

Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα παραδείγματα βρίσκονται τώρα στο Palace Museum στην Ταϊβάν.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μπολ, ήταν μέρος ενός ζευγαριού. Τα δύο μπολ χωρίστηκαν το 1929, όταν το καθένα πουλήθηκε για 150 λίρες (ποσό που ανέρχεται σε 9.400 δολάρια σε σημερινά χρήματα). Το άλλο μπολ φυλάσσεται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, είπε ο Sotheby’s.

Αυτό που πουλήθηκε το Σάββατο, άλλαξε ιδιοκτήτη αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Το 2006 αποκτήθηκε από την επιχειρηματία και συλλέκτη Alice Cheng, η οποία το αγόρασε σε τιμή ρεκόρ τότε, ύψους 19,3 εκατ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης: 

«Ροζ πάνθηρας» βγαίνει σε δημοπρασία για πάνω από 35 εκατ. δολάρια

Ο πίνακας του βαν Ντάικ που ξεχάστηκε σε μία αποθήκη

Γιατί ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου κοιτάζει προς την ινδική αγορά πολυτελείας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News