ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

«Ροζ πάνθηρας» βγαίνει σε δημοπρασία για πάνω από 35 εκατ. δολάρια

«Ροζ πάνθηρας» βγαίνει σε δημοπρασία για πάνω από 35 εκατ. δολάρια

Το αστρονομικό ποσό των 35 εκατ. δολαρίων αναμένεται να φτάσει ένα ροζ διαμάντι, όταν κυκλοφορήσει στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.

Ο «ροζ πάνθηρας» των 10,57 καρατίων που ονομάζεται The Eternal Pink θα βγει στο σφυρί τον Ιούνιο, τέσσερα χρόνια αφότου η νοτιοαφρικανική εταιρεία De Beers τον ανακάλυψε σε ένα από τα ορυχεία της, στη Μποτσουάνα.

Επίσημα ταξινομημένο ως «μωβ ροζ» στο χρώμα, είναι το πιο πολύτιμο διαμάντι της απόχρωσής του, που έχει εμφανιστεί ποτέ σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s. Ο επικεφαλής κοσμημάτων του οίκου δημοπρασιών για την Αμερική, Quig Burning, δήλωσε ότι ο πολύτιμος λίθος «εντάσσεται στην κατάταξη των πιο σημαντικών διαμαντιών στην ιστορία».

«Ροζ πάνθηρας» βγαίνει σε δημοπρασία για πάνω από 35 εκατ. δολάρια-1
Φωτ.: Sotheby’s

Η τιμή των διαμαντιών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που οι ειδικοί της γεμολογίας αποκαλούν τα τέσσερα “C”: καράτι, κόψιμο, χρώμα και διαύγεια (carat, cut, color and clarity). Αναφορικά με το τελευταίο στοιχείο, το εν λόγω διαμάντι έχει ταξινομηθεί ως «εσωτερικά άψογο», που σημαίνει ότι τυχόν ελαττώματα είναι ορατά μόνο με μεγάλη μεγέθυνση. Παράλληλα, το χρώμα του έχει χαρακτηριστεί «φανταχτερό ζωηρό», που αφορά την υψηλότερη ποιότητα έντονου χρώματος, η οποία υπάρχει μόνο στο 4% των ροζ διαμαντιών.

«Αυτό το χρώμα είναι η πιο όμορφη και συμπυκνωμένη απόχρωση του ροζ σε διαμάντι που έχω δει ποτέ ή έχει κυκλοφορήσει ποτέ στην αγορά», είπε ο Burning, προσθέτοντας: «Η έντονη εμφάνιση και η μεγάλη σπανιότητα του The Eternal Pink το καθιστούν συγκρίσιμο με τα υπέρτατα αριστουργήματα τέχνης. Είναι πολύ πιο σπάνιο από έναν πίνακα Magritte ή έναν Warhol».

Οι τιμές των ροζ διαμαντών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην πτώση της προσφοράς που προκλήθηκε από το κλείσιμο του ορυχείου Argyle της Αυστραλίας το 2020, το οποίο προηγουμένως παρήγαγε τα περισσότερα ροζ διαμάντια στον κόσμο. Σύμφωνα με έναν δείκτη που συντάχθηκε από τη χρηματιστηριακή εταιρεία Australian Diamond Portfolio, η μέση τιμή των χρωματιστών λίθων αυξήθηκε κατά 30% μέσα σε μόλις 12 μήνες πριν από τον Ιούνιο του 2021.

Το Eternal Pink κόπηκε από ένα ακατέργαστο διαμάντι, που ανακαλύφθηκε το 2019. Τα 23,87 καράτια του ζύγιζαν περισσότερο από το διπλάσιο από ό,τι ζυγίζει τώρα το διαμάντι, με την  εταιρεία διαμαντιών Diacore να χρειάζεται έξι μήνες για να μετατρέψει την πέτρα στη σημερινή της μορφή.

Λιγότερο από το 3% των διαμαντιών που υποβάλλονται στο Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (GIA) είναι έγχρωμα, με τα ροζ να είναι από τα πιο σπάνια, ανέφερε ο οίκος Sotheby’s. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Συλλέγει τσάντες και τις πουλά σε δημοπρασίες: Ποιος είναι ο φυγάς δισεκατομμυριούχος της Ασίας

Ο πίνακας του βαν Ντάικ που ξεχάστηκε σε μία αποθήκη

«Μπουμ» δημοπρασιών το 2022: Τα πέντε ακριβότερα έργα που πωλήθηκαν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News