Green Economy Πέμπτη 14/10/2021, 18:38
GREEN ECONOMY

Γερμανία: Μειώνει τη χρέωση στήριξης των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος

Το 2020 η επιπλέον χρέωση κόστισε στους καταναλωτές 24 δισεκατομμύρια ευρώ

Γερμανία: Μειώνει τη χρέωση στήριξης των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος

Σχέδια καταρτίζει η Γερμανία, προκειμένου να ελαφρύνει τους καταναλωτές από τους συνεχιζόμενα αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας. Στο πλαίσιο, αυτό το Βερολίνο προσανατολίζεται προς τη μείωση κατά 43% το επόμενο έτος, της πρόσθετης χρέωσης η οποία κατευθύνεται στη χρηματοδότηση για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές μέσα από την κυβέρνηση και τον κλάδο ενέργειας.  

Η πρόσθετη χρέωση για τη στήριξη των ΑΠΕ που καταβάλλεται στους παραγωγούς, επιβαρύνει σημαντικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών. Σύμφωνα με τις πηγές, η χρέωση αυτή θα μειωθεί σε περίπου 0,37 ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh) το 2022 από 0,65 το 2021, ενώ βάσει του σχεδιασμού η κυβέρνηση θα αναπληρώσει τη διαφορά συνεισφέροντας 3,25 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: ΙEA: H κρίση του φυσικού αερίου «μεταδίδεται» στο πετρέλαιο

Η απόφαση αυτή αναμένεται να δημοσιευτεί επίσημα στις 15 Οκτωβρίου, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να περιορίσουν το βάρος της αύξησης των τιμών χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια. Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται παγκοσμίως εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης, καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν από τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό και των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού και μεταφοράς και αποθήκευσης.

Η Γερμανία έχει τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω των προγραμμάτων επιδοτήσεων του παρελθόντος, ωστόσο τις μειώνει σταδιακά προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Η επιπλέον χρέωση για τις ΑΠΕ, που ονομάζεται EEG, εισήλθε με σκοπό να ελαφρύνει το κόστος της μετάβασης στην αιολική και ηλιακή ενέργεια και συλλέγεται από τους φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων μεταφοράς. Επί του παρόντος αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Διαβάστε επίσης: Η κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις για τον κλάδο της ενέργειας

Ένα τυπικό γερμανικό νοικοκυριό είδε τον λογαριασμό του να αυξάνεται κατά 9,3% τους τελευταίους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο στο ρεκόρ των 1.255 ευρώ για το διάστημα αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία καταγραφής τιμών, Verivox.

Το 2020 η επιπλέον χρέωση κόστισε στους καταναλωτές 24 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η EEG μειώθηκε κατά 3,9% το 2021, ως μέτρο για να βοηθηθεί η γερμανική οικονομία να ανακάμψει από την ύφεση της πανδημίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News