Green Economy Τετάρτη 13/10/2021, 16:06
GREEN ECONOMY

Ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ: Προς πλεόνασμα 265 εκατ. ευρώ το 2021

Ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ: Προς πλεόνασμα 265 εκατ. ευρώ το 2021

Πλεόνασμα ύψους 265 εκατ. ευρώ αναμένεται για το λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου. Το ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο ΕΛΑΠΕ για το 2020 διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 263,76 εκατ. ευρώ.

Ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ: Προς πλεόνασμα 265 εκατ. ευρώ το 2021-1
Ειδικότερα, για το 2021, ο Διαχειριστής των ΑΠΕ και των Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) προβλέπει πως η υπόθεση διείσδυσης είναι 1.454 MW και η κατανομή της διείσδυσης είναι 640 MW για τα Αιολικά, 787 MW για τα Φωτοβολταϊκά, 10 MW για τα ΜΥΗΣ, 15 MW για τη Βιομάζα και 2 MW για τα ΣΗΘΥΑ.

Για το τελευεταίο τρίμηνο του έτους, η ανά μήνα εκτίμηση της μέσης τιμής των πλειστηριασμών αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων λαμβάνεται ως 60 ευρώ/tn. Επιπλέον, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 λαμβάνεται ως 135ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διαβάστε επίσης: Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ) για ακρίβεια στο ρεύμα: «Πληρώνουμε» και την καθυστέρηση στις ΑΠΕ

«Η δίμηνη έκδοση του Δελτίου έρχεται να επιβεβαιώσει την αισιοδοξία μας για την σταθερή θετική εικόνα του Λογαριασμού των ΑΠΕ. Δείχνει την θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί για το μέλλον του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης. «Η διαφορά με το προηγούμενο δελτίο είναι σημαντική και έχει προκύψει από την ανοδική πορεία της αγοράς. Οι ρύποι εξακολουθούν την ανοδική πορεία τους και η εκτίμησή μας είναι συγκρατημένα αισιόδοξη», επεσήμανε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εκτίμηση του πλεονάσματος ελήφθησαν υπόψιν έσοδα από την επιβολή «πράσινου τέλους» στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, ενώ έχουν συνυπολογισθεί εισροές που αντιστοιχούν στο 60% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων. Ωστόσο, εκκρεμή η εφαρμογή του πράσινου τέλους στην κατανάλωση diesel.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ τον Ιούλιο σε όλη τη χώρα ήταν σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ ισχύος 8,6 γιγαβάτ (εκ των οποίων 4,3 γιγαβάτ αιολικά και 3,2 γιγαβάτ φωτοβολταϊκά).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News