Green Economy Τρίτη 22/12/2020, 18:41
GREEN ECONOMY

Προς πλεόνασμα ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ το 2021

Προς πλεόνασμα ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ το 2021

Προς πλήρη εξυγίανση βαίνει ο Ειδικός Λογαριασμός των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), μετά τη δέσμη μέτρων, η οποία ελήφθη τους προηγούμενους μήνες για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του 2020.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση, μάλιστα, επιβεβαιώνεται κι από τη δημοσίευση του δελτίου ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο.

Υπό αυτό το πλαίσιο, η εκτίμηση για το ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2020 διαμορφώνεται σε έλλειμμα 115,94 εκατ. ευρώ, ποσό μικρότερο από τους προηγούμενους υπολογισμούς.

Μάλιστα, για το 2021, το ισοζύγιο αναμένεται να είναι και πάλι πλεονασματικό και να καθοριστεί στα 76,16 εκατ. ευρώ.

«Πλέον ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την αγορά των ΑΠΕ, η οποία είναι έτοιμη να υποδεχθεί το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του διαχειριστή του ΕΛΑΠΕ, Γιάννης Γιαρέντης,

Και πρόσθεσε: «Η δημοσιοποίηση του δελτίου του ΕΛΑΠΕ έρχεται να επιβεβαιώσει το κλίμα επενδυτικής ασφάλειας που εμπεδώθηκε στην αγορά μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις και τα μέτρα για την διασφάλιση της οικονομικής υγείας του Ειδικού Λογαριασμού».

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό πακέτο των μέτρων είναι ύψους 840 εκατ. ευρώ και προέρχεται από οκτώ διαφορετικές πηγές, ανάμεσα στις οποίες η επιβολή έκτακτης εφάπαξ εισφοράς στα έργα ΑΠΕ, καθώς εφάπαξ έκτακτου τέλους χρέωσης προμηθευτών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News