Green Economy Τετάρτη 13/10/2021, 14:52
GREEN ECONOMY

Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ) για ακρίβεια στο ρεύμα: «Πληρώνουμε» και την καθυστέρηση στις ΑΠΕ

Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ) για ακρίβεια στο ρεύμα: «Πληρώνουμε» και την καθυστέρηση στις ΑΠΕ

Την προστασία των νοικοκυριών μέσω της επιδότησης των τιμών ρεύματος αλλά και την ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) έθεσε ως προτεραιότητα ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης. 

«Τα νοικοκυριά πρέπει να προστατευθούν από τη συγκυριακή ακρίβεια μέσα από την επιδότηση των τιμών. Η επιδότηση αυτή πρέπει να προέλθει από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο συνέδριο Renewable and Storage Forum του Energypress.

Για να προσθέσει, όμως, ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απογυμνωθεί ο ΕΛΑΠΕ ο οποίος αποτελεί και το βασικό εργαλείο στήριξης της διείσδυσης των ΑΠΕ, γιατί τότε θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή λιγότερες ΑΠΕ, υψηλότερες τιμές ενέργειας».  

Διαβάστε επίσης: Ευ. Μυτιληναίος για ενεργειακή κρίση: Η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν

Κάνοντας ειδική μνεία στην εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Περιστέρης έκανε λόγο για «γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα παραγωγών χωρών που εκμεταλλεύονται τον ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου» στον δρόμο της Ε.Ε. προς την πράσινη ενέργεια. 

Εξήγησε, πάντως, ότι αν δεν είχε υπάρξει η καθυστέρηση στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ και στο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, το πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρότερο. Κι αυτό, διότι σήμερα θα είχαμε: 

  • Πολύ μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, αφού η αποθήκευση καθαρής ενέργειας μεγάλης κλίμακας δίνει την πλέον ενδεδειγμένη απάντηση στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ 
  • Πολύ οικονομικότερη ηλεκτροπαραγωγή 
  • Ασφάλεια εφοδιασμού και συγκράτηση των ενεργειακών τιμών, αφού όταν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, η αποθηκευμένη ενέργεια καλύπτει αμέσως το κενό και κρατά τις τιμές χαμηλά 

Παρέθεσε μάλιστα, ένα απλό παράδειγμα: Αν τώρα ήταν σε λειτουργία η υποθαλάσσια αποθήκη αερίου της νότιας Καβάλας, θα υπήρχε ένα σημαντικό όπλο έναντι των μεγάλων διακυμάνσεων των διεθνών τιμών του αερίου. Πριν από έναν μήνα, με τις τιμές του φυσικού αερίου των αρχών Σεπτεμβρίου, θα εξασφαλιζόταν  έτσι ετήσια εξοικονόμηση, για τους τελικούς καταναλωτές αερίου, της τάξης των 120 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ με τις σημερινές τιμές η εξοικονόμηση αυτή θα έφτανε στο αστρονομικό ποσό των 400 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Όσον αφορά τις ενεργειακές υποδομές, ο κ. Περιστέρης υποστήριξε ότι πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στις επενδύσεις υποδομών με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία. 

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Η Κομισιόν ανάβει «πράσινο φως» για επιδοτήσεις

Ανέφερε ως τέτοιες, τις επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, τα υδροηλεκτρικά, η αντλησιοταμίευση, τα χερσαία και τα θαλάσσια αιολικά.  

Ειδικά για την αποθήκευση, εξήγησε ότι η αντλησιοταμίευση πρέπει να αποτελέσει τη Νο.1 επιλογή, καθώς πρόκειται για μια ώριμη, αξιόπιστη και ευέλικτη λύση που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. 

Τέλος, δεν παρέλειψε να επικρίνει την έντονη ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας, καθώς το 66,5% της ενέργειας προέρχεται από εισαγωγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Όταν τα 2/3 της ενέργειας είναι εισαγόμενα ο όρος ενεργειακή εξάρτηση είναι μάλλον ήπιος και πιο ειλικρινές θα ήταν να μιλάμε για ενεργειακή -και τελικά εθνική- υποτέλεια». 

Διαβάστε επίσης: BofA: Γιατί ο Πούτιν δεν θα σώσει την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News