Green Economy Πέμπτη 14/10/2021, 13:40
ΕΡΓΟ ΥΨΟΥΣ 26 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Σε πάρκο πρασίνου και ΑΠΕ μετατρέπεται η χωματερή της Φυλής

Την Τρίτη οι υπογραφές για την ανάπλαση 

Σε πάρκο πρασίνου και ΑΠΕ μετατρέπεται η χωματερή της Φυλής

Σε φάση υλοποίησης μπαίνει η ανάπλαση της Χωματερής της Φυλής και η μετατροπή της σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ένα έργο προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάμεσα στον δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και τον εργολάβο που αναδείχθηκε από τον διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό θα λάβει χώρα στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων, το πρωί της Τρίτης 19 Οκτωβρίου 2021. Το «παρών»  θα δώσουν οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Σε πάρκο πρασίνου και ΑΠΕ μετατρέπεται η χωματερή της Φυλής-1

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και θα μετατρέψει έναν υποβαθμισμένο επί εξήντα χρόνια και κορεσμένο από απορρίμματα χώρο, σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής, με την ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατεθεί, κατά προτεραιότητα, στα ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου Φυλής.  

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής, κατά το πρότυπο του Πάρκου Χιρίγια του Τελ Αβίβ, το Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.500 στρεμμάτων, το οποίο θα φυτευτεί και θα αποκτήσει κατάλληλους χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης και ανάπαυσης. Παράλληλα, σε κατάλληλες θέσεις, θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα από τα οποία θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 10 MW. 

«Το έργο, εκτός από τη μεγάλη περιβαλλοντική του σημασία, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αρμονικής συνεργασίας, μεταξύ κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού» δήλωσε εν όψει της υπογραφής της σύμβασης ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. «Ευχαριστώ θερμά την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση, την προηγούμενη και τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για την ωρίμανση του έργου. Το αφιερώνω στους συνδημότες μου, με τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ενεργειακή και
υδρολογική αυτοτέλεια του Δήμου Φυλής, που θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της ζωής όλων μας» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News