Green Economy Τετάρτη 13/10/2021, 12:49
GREEN ECONOMY

Σήμα S.O.S. από την ΙΕΑ για τον πλανήτη: Υπερβολικά αργή η ενεργειακή μετάβαση

Σήμα S.O.S. από την ΙΕΑ για τον πλανήτη: Υπερβολικά αργή η ενεργειακή μετάβαση

Συναγερμό για το μέλλον του πλανήτη σημαίνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA). Στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές του ενεργειακού κλάδου επισημαίνει ότι τα βήματα προς την καθαρή ενέργεια είναι «υπερβολικά αργά» και εάν δεν επιταχυνθούν, δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων σε βαθμό που να επιτευχθεί ο στόχος της ουδετερότητας του άνθρακα. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί πιο δραστικές αποφάσεις. 

Διαβάστε ακόμη:

Η έκθεση δημοσιεύεται ενόψει της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκόβη της Σκωτίας (COP26), η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει η IEA, αν και οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έφτασαν σε νέα επίπεδα – ρεκόρ το 2020 και ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και τα φωτοβολταϊκά συνέχισαν την ανάπτυξή τους «όλα δείχνουν ότι ταχύτητα της αλλαγής στην ενέργεια αντισταθμίζεται από την “ξεροκεφαλιά” του status quo».

Επισημαίνει επίσης ότι «η ταχεία αλλά άνιση οικονομική ανάκαμψη από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία της Covid έχει εντείνει τις πιέσεις στο ενεργειακό σύστημα και έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου, άνθρακα και ρεύματος». 

Η ΙΕΑ εξετάζει μία σειρά από σενάρια για το πώς θα είναι η κατάσταση τα επόμενα χρόνια. Ακόμη και εάν όλη η καθαρή αύξηση ενεργειακής ζήτησης έως το 2050 καλυφθεί από πηγές χαμηλών εκπομπών ρύπων, οι ετήσιες εκομπές ρύπων θα παραμείνουν σε παρόμοια με τα σημερινά επίπεδα. «Το αποτέλεσμα θα είναι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να ανέβει 2,6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ- βιομηχανικά επίπεδα το 2100». 

Ένα άλλο σενάριο εξετάζει τι θα συμβεί εάν οι δεσμεύσεις για μετάβαση σε οικονομίες μηδενικού άνθρακα υλοποιηθούν πλήρως. Οι προκλήσεις για κάτι τέτοιο θα είναι μεγάλες, αλλά και πάλι η μέση θερμοκρασία θα κινείται 2,1 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα το 2100». 

Υπενθυμίζεται ότι στη Συμφωνία του Παρισιού διακηρυγμένος στόχος είναι τα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων σε τέτοιο βαθμό, ώστε να συγκρατήσουν τηη μέση παγκόσμια θερμοκρασία έως και 1,5 βαθμό Κελσίου υψηλότερα σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει πως αν η αύξηση υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι καταστροφικές. 

Απειλούνται άμεσα και ελληνικές πόλεις

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται, με αποτέλεσμα πολλά σημεία της γης να απειλούνται από πρωτοφανείς ξηρασίες και θανατηφόρες πλημμύρες. Η στάθμη της γης ανεβαίνει σταθερά, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί για δεκαετίες. Σύμφωνα με έρευνα του Climate Central τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και ο Πειραιάς θα βίωναν ζοφερές συνέπειες σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ- βιομηχανικά επίπεδα. 

Οι παραθαλάσσιες πόλεις στο σύνολό τους θα χρειαστεί να υιοθετήσουν πρωτοφανή μέτρα για να αποτρέψουν τα νερά της θάλασσας από το να «καταπιούν» τις πιο κατοικημένες περιοχές τους, τονίζει η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με επιστήμονες από το Princeton University και το Potsdam Institute for Climate Impact Research.  

Να θυμίσουμε ότι ο πλανήτης είναι ήδη κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από ό,τι ήταν πριν από τη βιομηχανική εποχή.

moneyreview.gr 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News