Green Economy Τετάρτη 13/10/2021, 12:01
GREEN ECONOMY

Ενεργειακή κρίση: Η Κομισιόν ανάβει «πράσινο φως» για επιδοτήσεις

Παράθυρο για επενδύσεις στο φυσικό αέριο

Ενεργειακή κρίση: Η Κομισιόν ανάβει «πράσινο φως» για επιδοτήσεις

Την εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με αυτήν δίνει το πράσινο φως στα κράτη-μέλη για στοχευμένες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και για μειώσεις φόρων και τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος. 

Μεταξύ άλλων όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής  αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης επενδύσεων στο φυσικό αέριο, αναγνωρίζοντας έτσι ότι αν και ορυκτό καύσιμο θα έχει ρόλο για κάποια χρόνια ακόμη. Η Ε.Ε. δεσμεύεται στο τέλος του 2021 να φέρει συμπληρωματική πρόταση ταξινόμησης για τις τεχνολογίες μετάβασης, που σημαίνει ότι θα κινηθεί σε μια λογική χρηματοδοτικής στήριξης υποδομών φυσικού αερίου, καθώς αναγνωρίζει, μετά και τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει η κρίση τιμών και επάρκειας, τον ρόλο του ως καυσίμου-γέφυρας για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα η Κομισιόν υιοθετεί εν μέρει την κοινή πρόταση Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Τσεχίας και Ρουμανίας για κοινές κατευθυντήριες γραμμές στα αποθέματα φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα δεσμεύεται να εξετάσει τα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχει μια εθελοντική κοινή προμήθεια αποθεμάτων από τα κράτη-μέλη. 

Η εργαλειοθήκη της Επιτροπής έρχεται και ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης στις 22 Οκτωβρίου, στην οποία θα συζητηθεί εκτενώς το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης. Οι εκτιμήσεις ότι η τρέχουσα κρίση δεν είναι συγκυριακή, αλλά θα συνοδεύει την ενεργειακή μετάβαση, η οποία δεν μπορεί να διασφαλιστεί με ενέργεια από τον αέρα και τον ήλιο χωρίς αποθήκευση, πληθαίνουν. 

Χθες νέο καμπανάκι είχαμε από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. «Οι κοινωνίες, υπό το βάρος του εκλογικού σώματος, αποφάσισαν ότι πρέπει να πάμε  στην απ-ανθρακοποίηση και να πάμε χθες. Χωρίς σχέδιο, χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις και χωρίς να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του πληθυσμού στο αγαθό της ενέργειας» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο συνέδριο Κύκλος Ιδεών «Η Ελλάδα μετά V».

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχείρησε να εξηγήσει γιατί η τιμή του φυσικού αερίου σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. «Έχουμε αποφασίσει ότι το καύσιμο μετάβασης είναι το φυσικό αέριο. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν οι υποδομές, ούτε οι αναγκαίες επενδύσεις, οι οποίες είναι τρισεκατομμύρια δολάρια, για αυτή την μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά» ανέφερε. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News