Business & Finance Πέμπτη 14/10/2021, 12:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙEA: H κρίση του φυσικού αερίου «μεταδίδεται» στο πετρέλαιο

Συνεχίζουν την άνοδό τους οι τιμές του πετρελαίου και σήμερα

ΙEA: H κρίση του φυσικού αερίου «μεταδίδεται» στο πετρέλαιο

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου σε άνευ προηγουμένου επίπεδα αναγκάζει τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και τις μεταποιητικές βιομηχανίες να στραφούν και πάλι στη χρήση πετρελαίου. Η τάση αυτή μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση του μαύρου χρυσού κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, οδηγώντας στα ύψη και τις δικές του τιμές, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA). 

Η ενεργειακή κρίση η οποία έχει κατασθεί παγκόσμιο φαινόμενο, ενδεχομένως να εξελιχθεί σε επιβραδυντικό παράγοντα για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αλλά και να δώσει «τροφή» στον ήδη επιταχυνόμενο πληθωρισμό, αναφέρει η ΙΕΑ, την ώρα που και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν βλέπει τις τιμές του πετρελαίου να φτάνουν στα 100 δολάρια το βαρέλι. 

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Η Κομισιόν ανάβει «πράσινο φως» για επιδοτήσεις

Οι τιμές του ορυκτού καυσίμου συνεχίζουν ακάθεκτες την ανοδική ορμή του τελευταίου διαστήματος. Περί τις 12:20 ώρα Ελλάδος, η τιμή του μπρεντ ενισχύεται κατά 1,29% στα 84,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού σημειώνει άνοδο 1,24% στα 81,44 δολάρια το βαρέλι. 

«Οι τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ όπως και τα μπλάκαουτ, έχουν αναγκάσει τον κλάδο της ενέργειας και τις βιομηχανίες που εξαρτώνται από την ενέργεια να στραφούν στο πετρέλαιο, προκειμένου να μπορέσουν να διατηρηθούν εν λειτουργία. Οι υψηλότερες τιμές στην ενέργεια ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις και σε συνδυασμό με τις διακοπές στα ηλεκτρικά δίκτυα, μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμό της βιομηχανικής δραστηριότητας και σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης», αναφέρεται στο δελτίο. 

Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Αρχίζει να μειώνεται η ζήτηση για φυσικό αέριο από τη βιομηχανία

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, οι εξελίξεις αυτές θα επαναφέρουν τη ζήτηση για πετρέλαιο στα προ πανδημίας επίπεδα, το επόμενο έτος. 
Βάσει των τελευταίων προβλέψεων του Οργανισμού, η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ+ κατά το τρέχον τρίμηνο, αναμένεται να είναι λιγότερη κατά 700.000 bpd, κάτι που σημαίνει ότι η προσφορά θα υποσκελίσει τη ζήτηση τουλάχιστον έως το τέλος του 2021. 

Κλείνοντας, επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο ότι η ενίσχυση της ζήτησης κατά το γ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, οδήγησε στη μεγαλύτερη συρρίκνωση των αποθεμάτων σε προϊόντα πετρελαίου τα τελευταία οκτώ χρόνια, την ώρα που τα αποθέματα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News