Business Talk Τετάρτη 6/04/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το ransomware των ΕΛΤΑ, η νέα online τράπεζα και το real estate της Epsilon Net

Το ransomware των ΕΛΤΑ, η νέα online τράπεζα και το real estate της Epsilon Net
  • Για μία ακόμη φορά οι ειδικοί του Twitter (και) στο κυβερνοέγκλημα εξαπέλυσαν μύδρους κατά των ΕΛΤΑ, της κυβέρνησης, των υπουργών και βέβαια κατά των media που δεν κάλυψαν επαρκώς το θέμα της κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκε η εταιρεία. Το κυβερνοχτύπημα υπήρξε και πρώτης τάξεως αφορμή για να τοποθετηθεί στο Twitter για το ζήτημα και ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Ειρήσθω εν παρόδω ότι, μάλλον, ο τομεάρχης ξέχασε ότι επί των ημερών της κυβέρνησής του, τα ΕΛΤΑ είχα κάθε μήνα έλλειμμα 8 εκατ. ευρώ και η ικανοποίηση των υποχρεώσεών τους «παιζόταν» κορώνα-γράμματα. Ιδού τι έλεγε-μιας και τα θυμηθήκαμε- η Διεύθυνση Οικονομικών της κρατικής εταιρείας σε οικονομική αναφορά της για το εννεάμηνο του 2016, προς ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. «Το ταμειακό πρόβλημα προβάλλει πλέον ως απόλυτη προτεραιότητα. […] Έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφυκτικό σχετικά με την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της προς το προσωπικό, τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και τους προμηθευτές».

 

  • Ας επιστρέψουμε όμως, στον τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ. «Για 15η μέρα τα ΕΛΤΑ βρίσκονται ουσιαστικά εκτός λειτουργίας. Οι συνέπειες για επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το εξωτερικό είναι τεράστιες» έγραψε στο Twitter. Πράγματι, πολλές επιχειρήσεις με e-shops έχουν σοβαρό πρόβλημα διότι το web labelling – αφορά τις αποστολές και παραλαβές δεμάτων προς και από το εξωτερικό- υπήρξε η υπηρεσία που χτυπήθηκε περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες. Η αλήθεια πάντως, είναι ότι εάν έχεις e-shop και δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις τους πελάτες σου στο εξωτερικό, ο εκνευρισμός, η αγανάκτηση και οι μύδροι αποτελούν εύλογες αντιδράσεις. Και αυτό επαρκεί προκειμένου οι 15 μέρες να φανούν αιωνιότητα.

 

  • Ωστόσο, ο εκνευρισμός, όπως και τα εύλογα αιτήματα για αποζημίωση και για πιθανή αναζήτηση ευθυνών, είναι διαφορετική υπόθεση, σε σχέση με ορισμένα ποιοτικά στοιχεία που ξεχωρίζουν τους δημαγωγούς από τους ακριβολόγους. Για παράδειγμα, ο ιστότοπος statista.com αναφέρει ότι στις ΗΠΑ ο μέσος όρος ημερών μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία στα συστήματα μίας επιχείρησης που δέχτηκε επίθεση ransomware-όπως αυτή στα ΕΛΤΑ-είναι 22 ημέρες, βάσει στοιχείων για το γ΄τρίμηνο του 2021. Επίσης, το τοπικό συμβούλιο του Hackney στο Λονδίνο, που ασχολείται με τη διαχείριση απορριμμάτων, τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και με σοβαρά άλλα θέματα καθημερινότητας ενός ολόκληρου προαστίου, έκανε αρκετούς μήνες να συνέλθει από σχετική κυβερνοεπίθεση. Όλα αυτά όχι προς υπεράσπιση των ΕΛΤΑ, αλλά προς πάταξη του λαϊκισμού…

 

  • Πάντως, εάν επαληθευθούν οι πληροφορίες, το web labelling έχει αποκατασταθεί, ενώ υπολογίζεται ότι στις πρώτες δύο ώρες επαναλειτουργίας της εφαρμογής δημιουργήθηκαν περισσότερες από 3.000 νέες εγγραφές. Μέσω ακόμη του Track&Trace είναι δυνατή η παρακολούθηση και των αποστολών που έχουν πραγματοποιηθεί μετά τις 20 Μαρτίου, ενώ σταδιακά επανέρχονται και τα στοιχεία των αποστολών εώς και 20 Μαρτίου. Στη ζωή επανήλθαν η υπηρεσία EMS της ΕΛΤΑ Courier, αλλά και το σύστημα Ερμής Πελάτης που απευθύνεται στους εταιρικούς πελάτες. Σήμερα ίσως υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις από τα ΕΛΤΑ.

 

  • Νέα τράπεζα με αποκλειστικά online παρουσία που θα απευθύνεται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και σε επίπεδο ιδιωτών, κυοφορείται με την στήριξη μεγάλης ελληνικής συστημικής τράπεζας, επωνύμου family office αλλά και ελληνικής εταιρείας τραπεζικού λογισμικού με διεθνή παρουσία. Το εγχείρημα δεν θα φέρει την επωνυμία της συστημικής τράπεζας και βασικής μετόχου του και επικεφαλής της αναμένεται να τεθεί Έλληνας τραπεζίτης με μεγάλη εμπειρία σε ανάλογες θέσεις σε ξένα τραπεζικά ιδρύματα.

 

  • Ανησυχίες πως το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα περιλάβει ενδεχομένως και συμφέροντα που διαχειρίζονται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία κυκλοφορούν έντονα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Εφόσον τα σενάρια αυτά επαληθευτούν αναμένεται να προκαλέσουν τεκτονικές αλλαγές σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες σε τουλάχιστον τρεις κλάδους. Ήδη πάντως οι εμπλεκόμενοι φέρονται να προχωρούν σε αποεπένδυση από κάποια πρώτα περιουσιακά στοιχεία. Θα προλάβουν όμως;

 

  • Τρία έως πέντε εκατομμύρια θα είναι το ύψος της εκτιμώμενης επένδυσης για την ανακατασκευή του κτηρίου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη που θα στεγάσει την έδρα, το κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας και την υπό ίδρυση θερμοκοιτίδα της Epsilon Net. Ο εισηγμένος όμιλος Πληροφορικής απέκτησε το κτίριο 7.244 τ.μ. προς 2,25 εκατ. ευρώ, με στόχο, μεταξύ άλλων την μείωση των δαπανών μίσθωσης, αλλά και της δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου χώρου που θα συμβάλει στην προσέλκυση νέων εργαζομένων.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News