Business Talk Παρασκευή 1/04/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το βαθύ κούρεμα της Ελευσίνας και οι μνήμες από τα βοσκοτόπια

Το βαθύ κούρεμα της Ελευσίνας και οι μνήμες από τα βοσκοτόπια
  • H απομείωση των υποχρεώσεων που βαρύνουν τον όμιλο των ναυπηγείων Ελευσίνας ύψους 423 εκατ. ευρώ θα είναι της τάξης του 50%, ήτοι το νέο σχήμα θα αναλάβει να εξυπηρετήσει, σε (πολύ) μεγάλο βάθος χρόνου, περί τα 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η εξυγίανση όπως και η ρύθμιση του υπολοίπου σε δόσεις, δεν θα γίνει μέσω δικαστικής επικύρωσης στο πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου αλλά με νόμο στη Βουλή. Τάδε έφη ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην γενική συνέλευση των εργαζομένων των ναυπηγείων Ελευσίνας. Ανέφερε μάλιστα πως πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού. Διαβεβαίωσε, θυμίζουμε, χθες την γενική συνέλευση των εργαζομένων των ναυπηγείων Ελευσίνας πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξυγίανση του ομίλου με στρατηγικό επενδυτή την ΟΝΕΧ και την χρηματοδοτική στήριξη της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC.

 

  • Ποια ήταν μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της προηγούμενης κυβέρνησης; Να ακυρώσει τον έτοιμο διαγωνισμό-και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση- για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου σε οκτώ τμήματα επικαλούμενη την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Η σαλαμοποίηση οδήγησε, όλως τυχαίως, στην ανάληψη των τεσσάρων τμημάτων του δρόμου από την κατασκευαστική του Καλογρίτσα που έχει συνδεθεί με την περίφημη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και τα βοσκοτόπια.

 

  • Ευτυχώς, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσουν χρόνια, όλα αυτά μπορούμε να τα αφηγούμαστε με την ασφάλεια που δίνει ένα έργο που έχει ξεκινήσει και οταν ολοκληρωθεί η απόσταση από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο θα μειωθεί κατά περίπου μισή ώρα. Για χάριν των λεπτομερειών, να πούμε ότι τα χθεσινά εγκαίνια έγιναν από το εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ που έχει αναλάβει την κατασκευή του τμήματος Γαστούνη -Πύργος (53ο – 74,8ο χλμ.). Τα υπόλοιπα δύο τμήμα Μιντιλόγλι έως Καραίικα και Καραίικα έως Γαστούνη υλοποιούνται από την Άβαξ και την Άκτωρ αντίστοιχα.

 

  • Ευτυχώς το μπούλινγκ του Δημάρχου και ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποθάρρυνε το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ακίνητο των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο. Έτσι, προσφορά υπέβαλε η εταιρεία MRP Tavros που συνδέεται με την ολλανδική εταιρεία ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας με χαρτοφυλάκιο ακινήτων επιφάνειας άνω των 1,5 εκατ. τ.μ. Όσον αφορά τις πρώην αποθήκες διαθέτουν έκταση σχεδόν 3.300 τ.μ., συντελεστή δόμησης 3, με το ακίνητο να δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης κτιρίων με συνολικό εμβαδόν της τάξεως των 10.000 τ.μ.

 

  • Την τρίτη του εξαγορά μέσα στο Μάρτιο, και δεύτερη τις τελευταίες λίγες μέρες, ανακοίνωσε το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap. Σε μία συμφωνία αξίας 17 εκατομμυρίων ευρώ απέκτησε το μοναδικό πεντάστερο ξενοδοχείο στην Πάτμο. Η συμφωνία προβλέπει την εξαγοράς του 100% των μετοχών της εταιρείας που ελέγχει το Patmos Aktis Suites από την Ξενοδοχείον Κως Α.Ε., συμφερόντων της οικογενείας Ν. Πουλιού.  Η κίνηση αυτή του SMERC έρχεται να προστεθεί στις άλλες δυο που έγιναν εντός Μαρτίου: υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη το fund ανακοίνωσε την εξαγορά της Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική «με στόχο την δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου μονάδων κτηνιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου» και στις 2 Μαρτίου την απόκτηση μέσω της θυγατρικής της Cordia από το Latsco Family Office πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην εταιρεία ESA Security Solutions η οποία έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News