Business Talk Τετάρτη 5/01/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Τα μυστικά του Αστακού, οι Ολλανδοί και οι εξαγορές

Τα μυστικά του Αστακού, οι Ολλανδοί και οι εξαγορές
  • Πανηγυρίζει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου για την πώληση έκτασης στο λιμάνι του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά η πραγματική γιορτή είναι για την τράπεζα Alpha Bank που καταφέρνει τελικά να ολοκληρώσει το παζλ του ακινήτου, προκειμένου να «ξεφορτωθεί» το λιμάνι που βρίσκεται υπό τον έλεγχό της. Η ΕΤΑΔ έδωσε μία χερσαία ζώνη στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται το λιμάνι –συμφερόντων της τράπεζας- και τώρα η εν λόγω εταιρεία μπορεί να πουληθεί δίνοντας αξία στην κληρονομιά που κράτησαν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΑΕΓΕΚ οι τράπεζες. Η έκταση μαζί με το λιμάνι περνάει σε σχήμα επενδυτών στο οποίο φέρονται να συμμετέχουν συμφέροντα που συνδέονται με την κατασκευαστική Αρχιρόδον αλλά και αραβικά κεφάλαια με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το επιχειρηματικό τους σχέδιο περιλαμβάνει τουριστική αξιοποίηση για mega yachts.
  • Την ερχόμενη Δευτέρα λήγει η προθεσμία που έχει πάρει η μεγαλομέτοχος της Ελλάκτωρ, η ολλανδική Reggeborgh Invest προκειμένου να καταθέσει τα χαρτιά της (δικαίωμα ακρόασης, λέγεται) σχετικά με την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ενδεχόμενο παράτυπο συντονισμό ενεργειών με την επίσης μέτοχο της εισηγμένης Atlas. Ωστόσο η Reggeborgh έχει δικαίωμα να ζητήσει παράταση μερικών ακόμα ημερών και να την λάβει, πιθανόν έως τις 15 του μήνα. Αν υποθέσουμε πως οι υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα χρειαστούν άλλες δύο εβδομάδες για να κάνουν την εισήγησή τους τούτο σημαίνει πως στις αρχές Φεβρουαρίου το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής θα πρέπει να συνεδριάσει για την επίμαχη αυτή υπόθεση και να αποφανθεί. Και ενόσω οι διαδικασίες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη κυκλοφορούν νέες πληροφορίες για συνεργασία της Reggeborgh Invest και της Atlas σε άλλη δικαιοδοσία και ειδικότερα στο Βέλγιο και την επενδυτική εταιρεία Atlas Invest Upstream. Πληροφορίες που αναμένεται να απασχολήσουν την Επιτροπή.
  • Εντωμεταξύ, ο διεθνής οίκος ISS προχώρησε με την έναρξη του νέου έτους σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάκτωρ σχετικά με τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Οι ήδη καλές επιδόσεις που καταγράφει η Ελλάκτωρ τελευταίως στους τομείς που αφορούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα βελτιώθηκαν περαιτέρω καθώς το Environmental & Social Quality Score της εισηγμένης είναι πλέον 2 ενώ το προηγούμενο score της ήταν 3. Η κλίμακα της ISS είναι από 1 έως 10 με το 1 να αντιστοιχεί στη βέλτιστη ποιότητα δημοσιοποίησης στοιχείων ενώ το 10 στη χείριστη. Η προτεραιότητα και το βάρος που δίνει η διοίκηση του ομίλου σε θέματα ESG, όπως προέκυψε και από την τελευταία τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2021 αρχίζει έτσι να αποτυπώνεται στις αξιολογήσεις ανεξάρτητων διεθνών οίκων.
  • Δυναμικά ξεκίνησε το 2022 κι ελπίζουμε να συνεχιστεί έτσι. Χθες, ανακοινώθηκαν δύο εξαγορές στο χώρο της Πληροφορικής. Αυτή -οι υπογραφές έπεσαν τέλη του 2021- που αφορά την απόκτηση του 70% της Technoform, επιχείρησης με έδρα το Κιλκίς που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας. Όπως και το deal της Entersoft με την Log On, με την εισηγμένη να αποκτά την λαρισινή εταιρεία έναντι συνολικού τιμήματος 1,3 εκατ. ευρώ. Ποσό 800.000 ευρώ θα καταβληθεί με την υπογραφή της συμφωνίας, 250.000 σε έξι μήνες και 250.000 σε 12 μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας.
  • Τι κάνει η Log On; Δημιουργεί λογισμικό για επιχειρήσεις (π.χ. προϊόντα ERP, CRM, WMS και ηλεκτρονικής τιμολόγησης) τομέας με σοβαρές προοπτικές, μιας και ολοένα και περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να εκσυγχρονιστούν ψηφιακά. Όσο για την Technoform (της οποίας το 70% αποκτά η Sunlight) ιδρύθηκε το 1998 από το Γεώργιο Δοκουζγιάννη στο Κιλκίς σε ιδιόκτητη έκταση 39 στρεμμάτων και κτιριακές εγκαταστάσεις 7000 τ.μ. Εξειδικεύεται στο σχεδιασμό, κατασκευή καλουπιών και μεταλλικών εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας καθώς και παραγωγής πλαστικών αντικειμένων.
  • Με το δεξί μπήκε η χρονιά και στο πεδίο των δημόσιων έργων. Το υπουργείο Υποδομών άναψε πράσινο για την έναρξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του τμήματος Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος στο Λασίθι, ως δημόσιου έργου. Είναι προϋπολογισμού 186 εκατ. ευρώ και με καλή προσπάθεια, θα μπορούσαμε πριν εκπνεύσει το 2022 να δούμε έργα στο συγκεκριμένο τμήμα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News