Business Talk Δευτέρα 19/04/2021, 06:02
BUSINESS TALK

H Λάρκο, τα deals και οι Καταριανοί χωρίς βίζα

H Λάρκο, τα deals και οι Καταριανοί χωρίς βίζα
  • Γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμα το virtual data room του διαγωνισμού για την ΛΑΡΚΟ διερωτώνται υποψήφιοι και μη. Τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και ο Ειδικός Διαχειριστής έχουν προκρίνει στην τελική φάση τους 6 υποψηφίους (δηλαδή η Commodity & Mining Insight Ireland, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings AG, η Mytilineos S.A., η Solway Investment Group, η Tharisa και η Trafigura Group) αλλά η πρόσβαση στα οικονομικά και νομικά στοιχεία της μεταλλευτικής εταιρείας ακόμα δεν έχει επιτραπεί. Οι καχύποπτοι μπορεί να φαντάζονται πολλά άλλα ακόμα και οι καλοπροαίρετοι διερωτώνται γιατί πρέπει μετά από ένα χρόνο Ειδικής Διαχείρισης να περιμένουν όλοι, αγορά, επενδυτές, εργαζόμενοι και δημόσιο, άλλον έναν ενώ υπάρχουν πολλοί σοβαροί ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Εν τω μεταξύ το συγκρότημα ρημάζει μέρα με τη μέρα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Όπως μαθαίνουμε πάντως η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιος/καποιοι υποψήφιος/οι δεν έχει υπογράψει την απαραίτητη σύμβαση εμπιστευτικότητας που αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει το VDR για όλους. 

 

  • Δύο μεγάλα deals στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας κυοφορούνται σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το διάστημα. Και στα δύο εμπλέκονται ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Οι αποτιμήσεις που συζητούνται είναι σε επίπεδα πολλαπλασιαστή EBITDA πάνω από Χ12, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες προοπτικές που εκτιμάται πως διαθέτει ο κλάδος αυτός στην Ελλάδα. Τώρα όσοι διερωτώνται κατά πόσον η πανδημία βοήθησε στο να εστιαστεί η προσοχή των επενδυτών σ’ αυτού του είδους τα περιουσιακά στοιχεία, η απάντηση είναι καταφανώς θετική, τονίζουν πηγές που γνωρίζουν αρκετά τόσο για την μία όσο και για την άλλη συμφωνία.

 

  • Διαχειρίσιμο μεν αλλά όχι αμελητέο είναι το πλήγμα της πανδημίας στα εμπορικά κέντρα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021,  σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αποκάλυψε η Lamda Development, ιδιοκτήτης και λειτουργός  των μεγαλύτερων τέτοιων δραστηριοητων στην χώρα . Το The Mall Athens και το Golden Hall έμειναν ανοιχτά μόλις από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 31 Ιανουαρίου και από την 1η έως την 7η Φεβρουαρίου με τη μέθοδο του click inside. Το Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης έμεινε ανοιχτό από 18 Ιανουαρίου μέχρι 7 Φεβρουαρίου χωρίς περιορισμούς και από 8 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου με τη μέθοδο του click away. Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν μείωση κατά 9,3 εκατ. ευρώ των κερδών EBITDA από τα malls, που ανέρχεται σε 5,9 εκατ. ευρώ μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας και το φόρο εισοδήματος. 

 

  • Στην καλύτερη των περιπτώσεων (και με την επιστράτευση, βεβαίως βεβαίως κάθε θεμιτού «μέσου»), χρειάζεται τουλάχιστον  ένα τρίμηνο για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ενός ακινήτου εν μέσω πανδημίας. Τον πόνο τους αυτό, μοιράζονται μεσίτες και υποψήφιοι πωλητές και αγοραστές με την στήλη, μιας και πολλά deals έχουν ακυρωθεί λόγω μεγάλων καθυστερήσεων.  Ετσι, όσοι ψάχνουν για ακίνητα μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στους πλειστηριασμούς, όπου ούτως ή άλλως είναι γνωστό ευθύς εξαρχής ότι απαιτείται ένα γεμάτο γεμάτο εξάμηνο μέχρι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

 

  • Ωστόσο, αν παρηγορεί κάπως, όσους ψάχνουν να αγοράσουν, να πούμε ότι το πρόβλημα είναι οριζόντιο και δεν κάνει εξαιρέσεις. Του λόγου το αληθές, επιβεβαίωσε, την περασμένη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Intercontinental ΑΕΕΑΠ, Ευάγγελος Κόντος. Η εταιρεία ανέβασε στροφές τους τελευταίους μήνες του 2020, πραγματοποιώντας νέες επενδύσεις. Πολλές από αυτές όμως, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. «Οι ρυθμοί μέχρι να μετουσιωθούν τα deals σε συμβόλαια καθυστερούν, καθώς λόγω Covid-19 είναι “παγωμένα” και τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία». Επαναλειτούργησαν βέβαια, αλλά με ραντεβού και ύστερα από πολύ καιρό.

 

  • Η  Qatar Airways αποφάσισε να πετάει απο την Ντόχα στη Μύκονο και στην Αθήνα συνδέοντας την Ελλάδα με την Μέση Ανατολή και την Ασία. Όμως οι Kαταριανοί -ακόμα και με περιορισμούς και καραντίνες – δεν μπορούν να βγάλουν βίζα για να έρθουν καθώς η σχετική ηλεκτρονική ή  πλατφόρμα παραμένει κλειστή. Υπάρχει κάποιος λόγος ή απλώς το ξεχάσαμε; Άραγε υπάρχουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις; Δεν θα έπρεπε αυτά τα προβλήματα να είμαι λυμένα εν έτει 2021;

 

  • Εβδομάδα Εταιρειών ενέργειας είναι αυτή που ξεκινά, κάτι που σηματοδοτεί και ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας που θα κηρύξει την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης του ΧΑ χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι. Αύριο μπαίνει στην γραμμή της αφετηρίας η έκδοση του «πράσινου» ομολόγου της Mytilineos (που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής), καθώς οι BNP, Citigroup και HSBC που λειτουργούν ως γενικοί συντονιστές και συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών ξεκινούν τις (τηλε)συναντήσεις με funds που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, με στόχο να προσελκύσουν αξιόπιστα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Την Τρίτη  ΔΕΗ και Motor Oil  ανακοινώνουν αποτελέσματα 2020, με την πρώτη να ενημερώνει και τους αναλυτές την ίδια ημέρα και την δεύτερη να έχει προγραμματίσει το καθιερωμένο conference call μια ημέρα μετά. Την Τετάρτη, άλλωστε, ξεκινά και το πρώτο ενεργειακό συνέδριο του ΧΑ που συνδυάζεται με την «Εβδομάδα Εταιρειών Ενέργειας», κατά τη διάρκεια της οποίας οι εταιρείες του κλάδου (ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Cenergy Holdings, Ελινόιλ, ΕΛΠΕ,  Mytilineos, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) θα παρουσιάσουν τα προφίλ τους, θα αναφερθούν στον αντίκτυπο του κορωνοϊού και θα δώσουν η καθεμία τις εκτιμήσεις τους για την πορεία και τις προοπτικές της την επόμενη τριετία.

 

  • Πλησιάζει η ώρα της επιλογής του νέου επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, του ανθρώπου που θα διαδεχθεί δηλαδή τον πρώην εκτελεστικό πρόεδρο Άρη Ξενόφο (CEO της Ελλάκτωρ πλέον, σημειώνουμε για τους μη μυημένους ). Ο πρόεδρος του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), μητρικής του ΤΑΙΠΕΔ έχει κάνει ουκ ολίγα ραντεβού για το θέμα. Και επιπλέον κάνει και τα τηλέφωνα εκεί που πρέπει για να μάθει περισσότερα. Μαθαίνουμε λοιπόν πως στο short list του μετά και τη σχετική εισήγηση των συμβούλων της ΕΕΣΥΠ έχει μπει και γνωστός τραπεζίτης από τη δεκαετία του 1990 και του 2000, Ο όποιος -οξυδερκής και διορατικός γαρ- έφυγε (εγκαίρως) από την ελληνική μονάδα της πολυεθνικής τράπεζας στην οποία εργαζόταν και στελέχωσε μεγάλη ελβετική επενδυτική τράπεζα. Project finance, investment banking, asset management, credit και equity deals είναι μερικές μόνο από τις ειδικότητες του. Όσοι τον γνωρίζουν θεωρούν ότι θα είναι μια χαρά περίπτωση. Μένει βέβαια και να επιλέγει. Λεπτομέρεια: είναι παλιοί γνώριμοι με τον σημερινό CEO του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News