Business Talk Παρασκευή 7/01/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το deal της CVC και το αντάρτικο του ΣΥΡΙΖΑ στον Ταύρο 

Το deal της CVC και το αντάρτικο του ΣΥΡΙΖΑ στον Ταύρο 
  • Προς το Μάρτιο τοποθετούν πηγές, που βρίσκονται πολύ κοντά στο CVC Capital, το πολυπόθητο πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ωστόσο, ο αγώνας για να ανάψει «πράσινο» και όχι «κόκκινο» φως φαίνεται πως συνεχίζεται, αφού οι πληροφορίες θέλουν οι διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους Ευρωπαίους Αξιωματούχους να παραμένουν όχι μόνο εν εξελίξει, αλλά και μία δύσκολη άσκηση. Κι αυτό διότι πρέπει οι εισηγήσεις όλων των αρμοδίων να συγκλίνουν, προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξει σε απόφαση για κάτι που ακόμα δεν μοιάζει να έχει διασφαλιστεί. Τούτων λεχθέντων είναι μάλλον απίθανο να μην προχωρήσει το deal, αλλά μένει να φανεί εάν και ποιες προϋποθέσεις θα θέσουν οι ρυθμιστικές αρχές. 

 

  • Τον παλιό καλό εαυτό του ξαναβρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ (και) στο μέτωπο της αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων. Με επιστολή τους προς τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού πέντε (προβεβλημένοι) βουλευτές του ζητούν να ανακληθεί η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο . Όπως λένε, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ «με μία ιστορική απόφασή του» χαρακτήρισε ως νεότερο μνημείο το κτήριο 1 των πρώην αποθηκών ΕΟΜΜΕΧ στην περιοχή του Ταύρου. Γι’ αυτό, όπως υποστηρίζουν, οι «πρώην αποθήκες ΕΟΜΜΕΧ» πρέπει αποκλειστικά και μόνο να αξιοποιηθούν ως δημόσιος χώρος προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της.

 

  • Τι απαντά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη; Επικαλείται το γράμμα του νόμου και τονίζει ότι «για οποιαδήποτε ενέργεια επί του μνημείου θα πρέπει να υποβληθεί από τον φερόμενο ιδιοκτήτη (σημ.: ΤΑΙΠΕΔ), σχετικός φάκελος στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, προκειμένου να εξεταστεί αρμοδίως, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον ν. 4858/2021. Αντίστοιχος φάκελος θα πρέπει να κατατεθεί και στην περίπτωση που προγραμματιστούν τυχόν εργασίες στο άμεσο περιβάλλον του συγκεκριμένου χαρακτηρισμένου κτηρίου».

 

  • Σημειωτέον, την επιστολή-ερώτηση στη Βουλή υπογράφουν η Ραλλία Χρηστίδου (η γνωστή τραγουδοποιός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι του 2019), η Θεανώ Φωτίου (γνωστή και από την ατάκα της για τα «γεμιστά, που είναι επινόηση του ελληνικού λαού – πολύ φθηνά τρώει μια οικογένεια» και οι δίχως περιττές συστάσεις Νίκος Παππάς, Γιάννης Μουζάλας και Γιάννης Μπαλάφας.

 

  • Διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της η Trade Estates, υιοθετώντας μία στρατηγική που επιτρέπει στην ΑΕΕΑΠ να μαγνητίσει έτι περαιτέρω τα βλέμματα των υποψήφιων επενδυτών, ώστε το ποσοστό του ομίλου Φουρλή στην εταιρεία να υποχωρήσει κάτω του 50%. Παραμονές των Φώτων, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι απέκτησε, προς 18,3 εκατ. ευρώ το Piraeus Retail Park που κατασκευάζει η Ten Brinke του Φώτη Γιόφτσιου στη συμβολή της οδού Πειραιώς και της Λεωφόρου Κηφισού στο Νέο Φαλήρου.

 

  • Ας θυμηθούμε την ιστορία του ακινήτου. Στο οικόπεδο των 15 στρεμμάτων, όπου βρισκόταν, έως το 1997, η έδρα της Βιομηχανίας Συσκευασιών Α.Ε. (ΒΙΣ), πάσχιζε για πολλά χρόνια η Helios Plaza, το κοινό σχήμα της ΒΙΣ (του ομίλου Φιλίππου) και της ισραηλινής Plaza Centers, που αναπτύσσει εμπορικά κέντρα σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, να δημιουργήσει εμπορικό κέντρο συνολικού εμβαδού 37.000 τετραγωνικών τ.μ. Τα βρήκε όμως, σκούρα και ως αποτέλεσμα το 2016 η Plaza Centers αποφάσισε να πουλήσει την έκταση, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ, έχοντας προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνου με τον αγοραστή. Κάπως έτσι, τέλη του 2018, το ακίνητο κατέληξε στην Ten Brinke. Σε μία τετραετία το ακίνητο άλλαξε χέρια τρεις φορές. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News