Business Talk Δευτέρα 21/02/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Νέα deal, στρατηγικές επενδύσεις αλλά και πλειστηριασμοί στην ημερήσια διάταξη

Νέα deal, στρατηγικές επενδύσεις αλλά και πλειστηριασμοί στην ημερήσια διάταξη
  • Μπορεί ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος να μονοπώλησε την προσοχή όσον παρακολουθούν τη δραστηριότητα των συγχωνεύσεων και εξαγορών την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο το επόμενο διάστημα αναμένεται είδηση από το νεότευκτο ελληνικό private equity Ideal. Οψόμεθα. Πυρομαχικά για εξαγορές έχει συγκεντρώσει πάντως και η DECA μετά την αποεπένδυση από την Atlas και την Viva και την άντληση νέων κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές. Τόσο ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος όσο και η Ιντεάλ αλλά και η DECA αποτελούν αμιγώς ελληνικά σχήματα και οι κινήσεις τους δείχνουν πως οι Έλληνες επενδυτές έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Αυτό ακριβώς είναι που περιμένουν να δουν και οι ξένοι. Εάν το πολιτικό σκηνικό δεν εκπέμψει σήματα αβεβαιότητος εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών, τότε μπορεί να περιμένει κάνεις νέα ρεκόρ συναλλαγών συγχωνεύσεων και εξαγορών το τρέχον αλλά και τα επόμενα χρόνια. 

 

  • Την σύγκληση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων περιμένει ένας σημαντικός αριθμός μεριδιούχων του οικοδομικού συνεταιρισμού «Η Υγεία» της Σαρωνίδας προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση των 750 εκατομμυρίων στα εξίμισι χιλιάδες στρέμματα ιδιοκτησίας του στο προάστιο της Αττικής Ριβιέρας. Ο φορέας της επένδυσης, ο επιχειρηματίας Βασίλης Μουχτάρης, επικεφαλής της Vita Development, που φέρεται να υποστηρίζεται από σημαντικά ελληνικά αλλά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια, έχει ουσιαστικά κλείσει μια συμφωνία αντιπαροχής με τα μέλη του συνεταιρισμού που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης.

 

  • Η σχέση της αντιπαροχής είναι 60% για τον επενδυτή και 40% για τους μεριδιούχους. Συνολικά θα δομηθούν περί τα 1.000 στρέμματα και ο κάθε μεριδιούχος θα λάβει κατοικία 120 τετραγωνικών περίπου για κάθε μερίδιο, εξηγούν πήγες που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία. Σημειώνεται πως ο συνεταιρισμός ουδέποτε απέδωσε συγκεκριμένη γη στα μέλη του αλλά δικαιώματα ή αν θέλετε μερίδια για μία τέτοια προοπτική. Το ενδιαφέρον είναι πως έχει ήδη δημιουργηθεί μία δευτερογενής αγορά, αγοράς και πώλησης τέτοιων δικαιωμάτων με ορισμένα μέλη να συγκεντρώνουν με αυτό τον τρόπο δικαιώματα για περισσότερες εκ των μία κατοικιών είτε προς μελλοντική εγγραφή υπεραξιών όταν τελικά η έκταση αναπτυχθεί είτε γιατί απλώς θέλουν περισσότερα και μεγαλύτερα σπίτια.

 

  • Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μελών του συνεταιρισμού και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσον θα εγκριθούν όλες οι ρυθμίσεις που προβλέπει το σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία της παραχώρησης της γης έχει κλείσει. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσε να περάσει από τη διαδικασία fast track το επενδυτικό σχέδιο. Ενδιαφέρον έχει επίσης πως έχει υποβληθεί και σχέδιο χρηματοδότησης από το φορέα της επένδυσης που σημαίνει ότι τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια που στηρίζουν το εγχείρημα έχουν δεσμευτεί.

 

  • Εδώ και έξι χρόνια συζητείται ως ένα από τα μεγαλύτερα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα. Οι προσπάθειες ρύθμισης του ή η απουσία τους (…) έχουν γίνει αντικείμενο ουκ ολίγων σχολίων. Όμως θέμα συζήτησης ήταν και παραμένουν και οι (άγονες) προσπάθειες των τραπεζών (της leader για να κυριολεκτούμε) να επιβάλουν δια του πτωχευτικού δικαίου λύση. Τώρα λέγεται πως στο τραπέζι έχει μπει πρόταση της οφειλέτριας εταιρείας και των μετοχών της για εφάπαξ καταβολή ενός 20% περίπου της συνολικής οφειλής προκειμένου να διαγραφούν οι υπόλοιπες απαιτήσεις. Δεν είναι σίγουρο ακόμα αν θα περπατήσει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αλλά σε κάθε περίπτωση επιχειρείται να δοθεί επιτέλους λύση σ’ αυτό το πρόβλημα. Ως συνήθως, καθοριστική για την αποδοχή ή μη της πρότασης είναι το ύψος της πρόβλεψης που έχουν πάρει οι πιστώτριες τράπεζες. Όχι, η υπόθεση δεν αφορά σε ξενοδόχο, όπως μπορεί κάποιοι να υποψιάστηκαν.

 

  • Εβδομάδα πλειστηριασμών ακινήτων που κάποιοι επιμένουν να αποκαλούν «hot» είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα. Όλα βέβαια, θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, δηλαδή εάν οι διαδικασίες εκποίησης θα αποκτήσουν υπερθεματιστές. Η λίστα λοιπόν, περιλαμβάνει το ξενοδοχείο «Grand Chalet» στην Κηφισιά που έχει τιμή εκκίνησης 5,3 εκατ. ευρώ, όπως και το ξενοδοχείο «Αργώ» στην Αίγινα που πωλείται για 1,2 εκατ. ευρώ. Μένει επίσης, να δούμε εάν θα υπάρξει πλειοδότης για τη βίλα στην Λεωφόρο Θησέως 68 στην Εκάλη που έχει εμβαδόν 1.020 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένου του υπογείου, των ορόφων κτλ) και βρίσκεται σε οικόπεδο 2,1 στρεμμάτων. Με την Εκάλη να έχει την τιμητική της, στο σφυρί θα βγει προς 560 χιλ. ευρώ και μεζονέτα 271 τ.μ. στην οδό Αλέξανδρου Παπάγου 20.

 

  • Η εβδομάδα αυτή θα έχει ενδιαφέρον και για ένα ακόμη λόγο. Επειδή την Τρίτη θα κατατεθούν και θα ανοίξουν, άνευ απροόπτου, προσφορές για σειρά μεγάλων κατασκευαστικών έργων. Πρόκειται για την Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, έργο προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ, για τη σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με την Εθνική Οδό που είναι ύψους 434 εκατ. ευρώ και το τμήμα Νεάπολη-Αγ. Νικόλαος, ύψους 145 εκατ. ευρώ.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News