Business Talk Πέμπτη 12/08/2021, 08:28
BUSINESS TALK

Η εποπτεία των Telcos και οι νέες αφίξεις στον online τζόγο

Η εποπτεία των Telcos και οι νέες αφίξεις στον online τζόγο
  • Η κόντρα για την εποπτεία στις τηλεπικοινωνίες είχε εκδηλωθεί, τρόπω τινά, δυναμικά την άνοιξη του 2020. Τότε η φινλανδική εταιρεία Rewheel, είχε εκπονήσει μελέτη για την αγορά τηλεπικοινωνιών και το κόστος των δεδομένων (data) των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πριν από περίπου ένα χρόνο, σε έγγραφό του στη Βουλή, σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός ανέφερε ότι η αρμοδιότητα για τη διερεύνηση ζητημάτων που άπτονται του δικαίου του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες ανήκει στην ΕΕΤΤ. Ωστόσο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού «είναι έτοιμη και διατεθειμένη να ελέγξει τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στον τομέα αυτό, εφόσον της παραχωρηθεί τέτοια αρμοδιότητα από την νομοθεσία».

 

  • Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος,  είχε, τότε, αναφέρει ότι ορισμένες από τις διαπιστώσεις της μελέτης της Rewheel δεν ισχύουν. Για παράδειγμα, η Rewheel είχε υποστηρίξει ότι οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν gigabyte (GB) δεδομένων σε προγράμματα 4G κινητής που περιλαμβάνουν 1.000 λεπτά ομιλίας εντός Ελλάδας με προϋπολογισμό έως και 30 ευρώ τον μήνα.

 

  • Ας ξαναγυρίσουμε στην κόντρα μεταξύ Επιτροπής και Ανταγωνισμού. Βάσει, λοιπόν, όσων προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποκτά εμμέσως, πρόσβαση για έρευνα στις Τηλεπικοινωνίες. Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για επικράτηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο συναγωνισμό της με την ΕΕΤΤ για το βέλτιστο έλεγχο μιας αγοράς που επηρεάζει σχεδόν όλους τους Έλληνες. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι ακόμη δεδομένο.

 

  • Κατά τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, τα όσα προβλέπονται για την ΕΕΤΤ θα ισχύσουν αφότου παρέλθουν έξι μήνες από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία θα προσδιορίζονται οι κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων του άρθρου 4. Η διαβούλευση του σχεδίου νόμου λήγει-εκτός αν δοθεί παράταση- στις 20 Αυγούστου και εικάζεται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει γίνει νόμος του κράτους. Και από τότε θα χρειαστεί να περάσει καιρός ωσότου η ρύθμιση τεθεί σε ισχύ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποκτήσει έμμεση πρόσβαση στα Telcos.

 

  • Εν μέσω όλων αυτών, η ΕΕΤΤ ανέθεσε στην εταιρεία Sofrecom την εκπόνηση μελέτης με απώτερο στόχο να ανοίξει και στην Ελλάδα η αγορά των Εικονικών Παρόχων Κινητών Επικοινωνιών (MVNOs). Το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο -η μίσθωση από τους παρόχους, σε τιμές χονδρικής, τμήματος της χωρητικότητας του δικτύου τους- στηρίζεται στην ύπαρξη ενός σημαντικού αριθμού σημείων πώλησης κι ενός πιστού πελατολογίου. Και προϋποθέτει εκτός από προσιτές τιμές χονδρικής, γνώση της αγοράς τηλεπικοινωνιών και κεφάλαια, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς τηλεπικοινωνιών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, προσανατολίζεται στην ύπαρξη τριών καθετοποιημένων παρόχων και στην λειτουργία σημαντικού αριθμού εικονικών παρόχων. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των MVNO-παγκοσμίως τοποθετούνται σε 1.000- είναι ανύπαρκτος, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

  • H αμερικανική εταιρεία τυχερών παιγνίων Hacksaw Gaming αποτελεί την πιο πρόσφατη, άφιξη στην αγορά online τζόγου, έχοντας λάβει την απαιτούμενη αδειοδότηση από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Η εταιρεία, που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και παιχνίδια «ξυστό», προτίθεται να φέρει στην Ελλάδα τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια «Chaos Crew» και «Stack ‘Em». Η λίστα πάντως, των νέων παικτών στα online τυχερά παιχνίδια «αυγατίζει» διαρκώς, περιλαμβάνοντας τις εταιρείες Oryx, Softswiss, iSoftBet και Kalamba Games.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News