Business Talk Παρασκευή 6/08/2021, 06:42
BUSINESS TALK

Η στρατηγική επένδυση της οικοδομής

Η στρατηγική επένδυση της οικοδομής
  • Κόντρα στην αυγουστιάτικη ραστώνη και την κυριαρχία του πύρινου ολέθρου, χθες, η κυβέρνηση ενέκρινε την ένταξη στο «fast track» τεσσάρων επενδύσεων. Μέχρις εδώ όλα καλά. Ένα όμως, από τα τέσσερα έργα που εντάχθηκαν στο σχετικό καθεστώς δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο αποτελεί, πράγματι, στρατηγική επένδυση. Αναφερόμαστε στο έργο με τίτλο «Project Voula» του σχήματος ειδικού σκοπού VHPH Properties της κοινοπραξίας των Hines και Henderson Park. Πρόκειται για ένα «οικιστικό – τουριστικό» έργο 135,9 εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή «Εξοχή» της Βούλας, που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε οικόπεδα που βρίσκονται στις οδούς Μεγάλου Βασιλείου, Βασ. Γεωργίου, Αθηναΐδος και Μαυρομιχάλη. Σύμφωνα με το υποβληθέν επενδυτικό σχέδιο στον φορέα Enterprise Greece, προβλέπεται η ανάπτυξη, σε τρεις φάσεις, σε έκταση περίπου 71.000 τετραγωνικών μέτρων, 250 έως 350 διαμερισμάτων, όπως και γυμναστηρίων, πισινών και υπόγειων χώρων στάθμευσης.

 

  • Οι παραδοσιακοί εργολάβοι θα χαρακτήριζαν το έργο ως κλασική περίπτωση αντιπαροχής. Ωστόσο, κατά τον νόμο 4608/2019, έργα που δημιουργούν τουλάχιστον 120 νέες θέσεις εργασίας και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των 100 εκατ. ευρώ αντιμετωπίζονται ως στρατηγικές επενδύσεις. Πόσο όμως, στρατηγική είναι η συγκεκριμένη επένδυση, η κατασκευή μιας συστάδας πολυτελών κατοικιών σε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Βούλας;

 

  • Για το δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Το έργο δεν συνιστά στρατηγική επένδυση, όχι μόνο επειδή οι σχεδιαζόμενες χρήσεις δεν προβλέπονται ευθέως από το υφιστάμενο ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής και είναι αντίθετες με τον ισχύοντα, κατά τον ρυμοτομικό σχεδιασμό, χαρακτήρα της περιοχής ως αποκλειστικά κατοικίας, αλλά και επειδή αντίστοιχου χαρακτήρα έργα δεν εντοπίζονται στο καθεστώς επιτάχυνσης επενδύσεων. Για παράδειγμα, χθες, οι υπόλοιπες τρεις επενδύσεις που υπήχθησαν, στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων, περιλαμβάνουν τουριστική ανάπτυξη και φωτοβολταϊκά πάρκα. Αμφότερα υπηρετούν το στρατηγικό σκοπό της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και της στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

  • Πάντως, το μπρα-ντε-φερ του Δήμου με τη Hines αναμένεται ότι θα συνεχιστεί. Το πιο πιθανό στις αίθουσες των δικαστηρίων. 

 

  • Σύσταση «Buy» δίνει στην μετοχή του ΟΤΕ η New Street, η οποία, όπως αναφέρει σε έκθεσή της, είναι η φθηνότερη του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών, παρότι η εταιρεία έχει δεχτεί ισχυρή ώθηση λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μετά την πανδημία. Αποδίδουν το discount του 21% στο γεγονός ότι η μετοχή είναι…ελληνική, γεγονός που θεωρούν ότι δεν υποστηρίζεται από τις μακροοικονομικές και μικροοικονομικές προοπτικές του ΟΤΕ. Οι αναλυτές αναμένουν για το 2022 ισχυρή ανάπτυξη του μερίσματος σε ποσοστό της τάξεως του 20%, με τον ΟΤΕ να διαθέτει ελκυστικά και ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, καλή απόδοση και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News