Business Talk Παρασκευή 4/06/2021, 06:45
BUSINESS TALK

Αρχίζει το μέτρημα

Αρχίζει το μέτρημα
  • «Ήρθε η ώρα να μετρηθούμε», όπως ανέφερε, προ ημερών, ομάδα της Βόρειας Ελλάδας. Εν προκειμένω, η αναφορά δεν σχετίζεται με το φίλαθλο κοινό, αλλά με την απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών που θα πραγματοποιήσει, φέτος, η ΕΛΣΤΑΤ.  Το «μέτρημα» κτηρίων και πληθυσμού θα κοστίσει περί τα 21 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποζημιωθούν όσοι εμπλακούν-στην ομολογουμένως όχι τόσο εύκολη, λόγω και πανδημίας- διαδικασία.Για την ιστορία, η «ομάδα» της απογραφής περιλαμβάνει 17.500 τομεάρχες που έχουν υπό την ευθύνη τους μία ή περισσότερες περιοχές και 1.330 διερμηνείς-συνοδοί, απαραίτητοι σε περιπτώσεις νοικοκυριών με μετανάστες. Πάντως, η διαδικασία, που θα διαρκέσει πέντε μήνες, παλαιότερα συνοδευόταν με αρκετά ευφάνταστες τηλεοπτικές διαφημίσεις.

 

  • Παρουσία της Βρετανίδας πρέσβειρας και του διευθύνοντος συμβούλου του αγγλικού ομίλου Babcock International Group πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Τετάρτη στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με για το πρόγραμμα των τεσσάρων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Το ενδιαφέρον όμως είναι το ότι στην εν λογω συνάντηση φαίνεται οι Βρετανοί επεδίωξαν να συλλεξουν πληροφορίες για τη ρελάνς που θέλουν να κάνουν στους βασικούς αντιπάλους που είναι οι Γάλλοι, οι Αμερικανοί και οι Ολλανδοί. Και η ρελάνς είναι πιθανό να περιλαμβάνει συνεργασία με τους επενδυτές που θα ενδιαφερθούν να αγοράσουν τα ναυπηγεία.

 

  • Με αυτά δεδομένα, και την συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο στις 14 Ιουνίου στα πλαίσια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ να πλησιάζει οι εξελίξεις για τα ναυπηγεία τοποθετούνται πλέον στο δεύτερο μισό του Ιουνίου. Την ερχόμενη εβδομάδα πάντως θα γίνει σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα των φρεγατών που θα κρίνει και την τύχη των διαγωνισμών για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Είναι αυτή η καθυστέρηση που βολεύει και την διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου που δυσκολεύεται πάρα πολύ να δηλώσει έτοιμη για το διαγωνισμό που αφορά το δικό της μισό στο ναυπηγείο αφού για το άλλο μισό την ευθύνη έχει ο ειδικός διαχειριστής.

 

  • Η ΕΤΑΔ βεβαίως δυσκολεύεται να λύσει κι άλλα θέματα όπως προκύπτει από την νέα έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή ένωση την Τετάρτη και στην οποία χαρακτηρίζονται για μία ακόμα φορά ως δημοσιονομικό ρίσκο οι ανοικτές εκκρεμότητες που έχει με παραχωρησιούχος της. Για αυτό και την υπόθεση αυτή έχει αναλάβει πλέον η ίδια η μητρική της, το υπερταμείο που μοιάζει να την χειρίζεται με αυτοπεποίθηση σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

 

  • Το επόμενο μεγάλο, αλλά και αρκετά φιλόδοξο project, στην Ελλάδα αφορά τη σταδιακή κατάργηση του δικτύου χαλκού και την αντικατάστασή του από οπτικές ίνες. Όχι άδικα, μιας και έχει υπολογιστεί ότι οι οπτικές ίνες, σε απόσταση άνω των 100 μέτρων, εμφανίζουν απώλειες ισχύος σήματος κατά 3%, ποσοστό που εκτοξεύεται στο 94% για το παραδοσιακό δίκτυο χαλκού. Έτσι, αφού η ΕΕΤΤ ολοκλήρωσε τη διαβούλευση με τους παρόχους, το έργο περνάει σιγά-σιγά στη φάση των μελετών.

 

  • Όπως αναμενόταν οι ενστάσεις για τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες της ελληνικής Δημοκρατίας έπεσαν σαν το χαλάζι. Τόσο από εκείνους που έμεναν έξω από την short list των υποψηφίων όσο και από τους προκριθέντες. Ένα από τα θέματα που έχουν εγερθεί με τις ενστάσεις αυτές των προκριθέντων είναι το γεγονός πως τους δόθηκε χρόνος μόλις δυόμιση ωρών στον κάθε έναν για να δει τις τεχνικές προτάσεις των ανταγωνιστών της κάποιες εκ των οποίων αριθμούν κάμποσες εκατοντάδες σελίδες. Οι αρμόδιοι βεβαιώνουν πάντως ότι το θέμα των ενστάσεων θα λυθεί πολύ σύντομα λόγω της «αρχιτεκτονικής» του διαγωνισμού. Για να δούμε.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News