Business Talk Τετάρτη 11/08/2021, 07:00
BUSINESS TALK

Η D-Marinas, το Ministry Park και οι Ολλανδοί

Η D-Marinas, το Ministry Park και οι Ολλανδοί
  • Το γκρίζο φόντο λόγω πυρκαγιών κυριαρχεί, αλλά η Ελλάς πέπρωται να ζήσει και θα ζήσει, όπως είχε πει και ο Χαρίλαος Τρικούπης. Οι προοπτικές όμως, της επόμενης ημέρας-κακά τα ψέματα- θα κριθούν, σε μεγάλο βαθμό, από τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίες που μπορούν αυτές να δημιουργήσουν. Είναι παρήγορο λοιπόν, που παρά το έρεβος της πύρινης λαίλαπας οι επιχειρήσεις προχωρούν τα σχέδιά τους.

 

  • Χθες, λοιπόν, η FDL Group ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε, έναντι 300 χιλ. ευρώ, το 20% της μεταφορικής εταιρείας Αθηναϊκή με πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο τη Σταυρούλα Κοντραφρούρη. Ο στόχος της FDL είναι διττός. Η αξιοποίηση του επαρχιακού δικτύου της Αθηναϊκής – που δραστηριοποιείται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Λάρισα, Γιάννενα και Ρόδο- για υπηρεσίες B2B (προς πελάτες) και B2C (προς καταναλωτές), όπως και η ισχυρή παρουσία της Αθηναϊκής στα Logistics και συγκεκριμένα στον τομέα ένδυσης και υπόδησης.

 

  • Οι δύο εταιρείες έχουν, ήδη, συνεργασία. Η FDL έχει εγκαταστήσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ρομποτικό σύστημα Sorting στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής, στην περιοχή του Ασπροπύργου, για τις ανάγκες εξυπηρέτησης πολυεθνικού πελάτη. Το συγκεκριμένο σύστημα, έχει επιτρέψει στην Αθηναϊκή να εξυπηρετεί ευκολότερα, ταχύτερα και με 99,9% ακρίβεια το δίκτυο διανομής του πελάτη της, παρά τους αυξημένους όγκους δεμάτων.

 

  • Νέες κινήσεις μοιάζει να ετοιμάζει και η D-Marinas Hellas, που διαχειρίζεται ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο μαρίνων εκτός και εντός Ελλάδας (Ζέας στον Πειραιά, Λευκάδας και Γουβιών Κέρκυρας) κι ελέγχεται από τo CVC Fund VII -μέσω του σχήματος Venilia Investments- της CVC Capital Partners. Γιατί όμως, η D-Marinas φαίνεται ότι ετοιμάζεται να πλεύσει πιο μακριά; Επειδή πριν από περίπου δύο εβδομάδες το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην παροχή πρόσθετης εγγύησης ύψους 20 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε ρευστότητα ύψους 95 εκατ. ευρώ από 75 εκατ. ευρώ μέχρι πρότινος. Αυτό στο πλαίσιο σύμβασης χρηματοδότησης μεταξύ της μητρικής της D-Marinas Venilia, δηλαδή της Venilia Investments και της Venilia Holdings μεταξύ άλλων με τις Macquarie Bank Ltd και την Barclays Bank Ireland.

 

  • Εν μέσω όλων αυτών προχωρούν και οι διαδικασίες για την ωρίμανση του έργου κατασκευής κυβερνητικού πάρκου (ministry park), δηλαδή την μεταφορά εννέα υπουργείων στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Αυτή την περίοδο σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της ανάθεσης εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού που θα έχει ως αντικείμενο την μελέτη και υλοποίηση σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ως γνωστόν, το έργο, προϋπολογισμού της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, θα δημοπρατηθεί ως ΣΔΙΤ, διαθέτοντας ορίζοντα ολοκλήρωσης μία πενταετία.

 

  • Τελικά αυτοί που οφελήθηκαν αμέσως απο την αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, ήταν οι Ολλανδοί της Reggeborgh. Οπως ανακοινώθηκε πήραν τα 50 εκατ που είχαν δανείσει εντόκως στην εταιρεία.
    Η κίνηση φαίνεται ότι έγινε γρήγορα επειδή το εφοπλιστικό δίδυμο Μπάκου Καϋμενάκη είχε στείλει εξώδικο, προειδοποιόντας να μην…. βιαστούν.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News