Business Talk Δευτέρα 4/04/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Νέα από την Ζιμπάμπουε και σχέδια για την Κρήτη

Νέα από την Ζιμπάμπουε και σχέδια για την Κρήτη
  • Ως γνωστόν, οι Έλληνες αφήνουν διακριτό στίγμα στο εξωτερικό σε πολλαπλά πεδία και, ενίοτε, και στη δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του developer Γιώργου Κατσιμπέρη στη Ζιμπάμπουε που φέρεται να κατηγορείται για απάτη της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ κατά της εταιρείας ακινήτων Pukuraga. Σύμφωνα δηλαδή με όσα αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης, ο Κατσιμπέρης φέρεται να προσκόμισε στους συνεταίρους του πλαστή έγκριση δόμησης βάσει της οποίας κατασκεύασε κατοικίες σε έκταση που ανήκε στην Pukuraga. Τελικά, η αυθαίρετη κατασκευή κατεδαφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, τα δύο μέρη πήγαν στα δικαστήρια όπου ο Κατσιμπέρης, εάν πιστέψουμε όσα γράφονται, ζήτησε διερμηνέα διότι δεν καταλαβαίνει Αγγλικά.

 

  • Στην παρούσα φάση τα ελληνικά λιμάνια έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η προσπάθεια ταχείας απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο περνάει μέσα από το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Και αυτό με τη σειρά του μέσα από τα λιμάνια. Για τη Βαλκανική δε, η προφανής είσοδος είναι τα ελληνικά λιμάνια κι από κει με το υφιστάμενο δίκτυο αγωγών προς τις γειτονικές χώρες.

 

  • Έτσι αποφασισμένο να διεκδικήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εμφανίζεται το αμερικανικό fund Black Summit Financial Group, που έχει συγκροτήσει κοινοπραξία με τη ΓEK TΕΡΝΑ και τη Εuroport. Ωστόσο, το επενδυτικό του ενδιαφέρον δεν φαίνεται να περιορίζεται στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, όπου ήταν ήδη ο μόνος επενδυτής που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά, αλλά φτάνει πολύ νοτιότερα και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως βρίσκεται σε συζητήσεις με ένα από τα σχήματα που έχουν ήδη προκριθεί, προκειμένου να εισέλθει σε αυτό κατά την τρέχουσα δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Σημειώνεται πως υψηλόβαθμα στελέχη του εν λόγω fund βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα για επαφές.

 

  • Σε δύο νέες επενδύσεις μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζει να προχωρήσει η Ideal Holdings, εκ των οποίων η μία θα αφορά τον κλάδο της κυβερνοασφάλειας. Η εισηγμένη, η οποία άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς τη χρονιά που πέρασε και πλέον βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, ξεκίνησε θετικά το α΄ τρίμηνο του 2022 έχοντας προχωρήσει ήδη σε μια μεγάλη εξαγορά, αυτήν της Coleus Packaging, στη Νότια Αφρική. Η Ideal έχει ήδη τοποθετηθεί με εξαγορές στην κυβερνοασφάλεια (μέσω της εταιρείας Adacom), στην παραγωγή μεταλλικών πωμάτων (μέσω της εταιρείας Astir Vitogiannis) και στα premium mixers (αναψυκτικά για την παρασκευή κοκτέιλ μέσω της Three Cents). Και οι τρείς επενδύσεις πήγαν καλύτερα σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων όχι μόνο σε σύγκριση με το 2020 που ήταν έτος κορωνοϊού, αλλά και σε σύγκριση με το 2019.

 

  • Επιδόσεις άνω των επιπέδων πριν από την εκδήλωση της πανδημίας εμφάνισαν την τελευταία εβδομάδα οι τομείς των αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών (cargo) και των αεροπορικών μετακινήσεων για επαγγελματικούς σκοπούς, ξεπερνώντας κατά 5% και 11% τα μεγέθη του αντίστοιχου διαστήματος (24-30 Μαρτίου) του 2019. Πάντως, συνολικά η πτητική δραστηριότητα αντιστοιχεί στο 77% του 2019, με τις πτήσεις χαμηλού κόστους αεροπορικών να παραμένουν χαμηλότερες κατά 22% έναντι της χρονιάς πριν από την εμφάνιση της COVID-19. Επίσης, οι πτήσεις έχουν ενισχυθεί κατά 14% συγκριτικά με πριν από δύο εβδομάδες.

 

  • Χρηματική επιβράβευση ύψους 1 εκατ. ευρώ διανέμει στους εργαζόμενους η Sabo που, με έδρα το Βασιλικό Ευβοίας, δραστηριοποιείται στην κατασκευή βιομηχανικού εξοπλισμού. Η εταιρεία εμφάνισε το 2021 αυξημένο κατά 33% κύκλο εργασιών, στα 50 εκατ. ευρώ, με το bonus του 1 εκατ. ευρώ να υπερβαίνει κατά 35% τα κέρδη προ φόρων. Η Sabo πρόκειται να προχωρήσει το 2022 σε αυξήσεις μισθών, όπως και σε περίπου 50 νέες προσλήψεις, ενώ ολοκληρώνει τη β’ φάση αξίας 3 εκατ. ευρώ, επενδύσεων ύψους 8 εκατ. ευρώ.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News