Business Talk Τρίτη 8/02/2022, 07:05
BUSINESS TALK

Το Μετρό και η ευρωπαϊκή απαίτηση για ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων

Το Μετρό και η ευρωπαϊκή απαίτηση για ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων
  • Ιδιαίτερη σημασία στη ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ένα έργο 180 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο ταμείο Ανάκαμψης δίνουν οι Θεσμοί. Χθες, όπως πληροφορείται η στήλη, είχαν με τα αρμόδια στελέχη της ελληνικής πλευράς, τηλεδιάσκεψη με στόχο το έργο να «τρέξει» όσο το δυνατόν συντομότερα. Στόχος είναι μέχρι το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού υποστήριξης της διαδικασίας χορήγησης ενισχύσεων μέσω voucher. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν είναι ρεαλιστικό και γι’ αυτό εκτιμάται ότι η προκήρυξη των ανταγωνιστικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για τη χρηματοδότηση του συστήματος κουπονιών θα γίνει προς το Πάσχα.

 

  • Το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων είναι το συνώνυμο του «πέφτουν λεφτά στην αγορά», με περίπου 100 χιλ. επιχειρήσεις να αναμένεται να ωφεληθούν. Για φέτος, δε, προβλέπονται πιστώσεις της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ. Θα επιδοτηθούν 1.000 μικρομεσαίες για τη δημιουργία υποδομής υπολογιστικού νέφους (cloud), θα αναβαθμιστούν και θα αντικατασταθούν μισό εκατομμύριο ταμειακές μηχανές και θα αποσυρθούν 100.000 τερματικά αποδοχής συναλλαγών (POS). Όλα αυτά μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

 

  • Την μεγαλύτερη χρηματοδότηση συγκοινωνιακού έργου αποτελούν τα κεφάλαια, ύψους 580 εκατ. ευρώ, που ρίχνει η ΕΤΕπ στη γραμμή 4 του Μετρό. Πρόκειται για το δεύτερο τμήμα της τριακονταετούς χρηματοδότησης, συνολικής αξίας 730 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας – Τμήμα Α’ – Άλσος Βεΐκου – Γουδή. Με αφορμή τα καλά αυτά νέα να πούμε ότι το Μετρό έχει σημαντική συμβολή και στις τιμές των ακινήτων. Για παράδειγμα, στο Παρίσι, με αφορμή την παράδοση, πρόσφατα, στην κυκλοφορία ορισμένων σταθμών του μετρό στο πλαίσιο της νέας γραμμής Grand Paris Express υπολογίζουν ότι οι τιμές των σπιτιών που βρίσκονται κοντά σε σταθμό μετρό αυξήθηκαν από 13% έως 25%. Η ώθηση που δίνει στις τιμές των καταστημάτων το Μετρό είναι ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή των οικιστικών ακινήτων. Πολύ απλά διότι το μετρό φέρνει κόσμο και ο κόσμος έσοδα.

 

  • Σταδιακή άνοδο εμφανίζει η πτητική δραστηριότητα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία περιοδική έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για το χρονικό διάστημα των επόμενων έξι εβδομάδων, δηλαδή μέχρι τις 20 Μαρτίου. Στην Ελλάδα την τρέχουσα εβδομάδα ο αριθμός των πτήσεων αναμένεται να κυμανθεί από το 80% έως το 90% των επιπέδων του 2019 στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και από το 70% έως το 80% του 2019 στον αερολιμένα «Μακεδονία».  Ωστόσο, κατά το διάστημα 14 Φεβρουαρίου έως 20 Μαρτίου, ο εναέριος χάρτης της Ελλάδας γίνεται ενιαίος με την κίνηση να αναμένεται να αγγίξει το 90%, σε σχέση με το 2019. Τα στοιχεία αυτά, που βασίζονται στα πτητικά προγράμματα των αεροπορικών, συμβαδίζουν και με τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς που εκτιμάται ότι θα αγγίξουν φέτος τα επίπεδα του 2019,  

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News