Business Talk Πέμπτη 3/03/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Ουρανοξύστες στο Σχιστό

Ουρανοξύστες στο Σχιστό
  • Ένα φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας επιχειρηματικού και οικιστικού κέντρου μεταξύ Πειραιά και Σκαραμαγκά και συγκεκριμένα στο Σχιστό αναμένεται να τρέξει τα επόμενα λίγα έτη καθώς η Εκκλησία της Ελλάδος μετά κι από σχετική έγκριση της κυβέρνησης αποφάσισε να αναθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ την αξιοποίηση των 3.000 στρεμμάτων που διαθέτει στην περιοχή. Ουρανοξύστες λοιπόν στο Σχιστό; Ναι ουρανοξύστες στο Σχιστό. Μένει να δούμε ποιοι θα ενδιαφερθούν για το project. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει να ωριμάζει άμεσα αλλά προκήρυξη πιθανόν να μη δούμε πριν το 2023.

 

  • Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2022, μαθαίνουμε από τον «Απολογισμό του 2021» που δημοσίευσε το Υπερταμείο. Όπως αναφέρεται ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή χρηματοοικονομικών, τεχνικών και νομικών συμβούλων, με στόχο την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού στο β’ εξάμηνο του 2022. Σύμφωνα με στοιχεία του 2019, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας διακινήθηκαν 341.000 επιβάτες, εκ των οποίων οι 317.000 προέρχονταν από το εξωτερικό.

 

  • Το project έχει και πιλοτική σημασία καθώς τόσο η Αρχιεπισκοπή Αθηνών όσο κι άλλες Εκκλησίες διαθέτουν αρκετές μεγάλες ενιαίες εκτάσεις γης που θέλουν να αξιοποιήσουν αλλά δεν μπορούν να το κάνουν χωρίς τις ευλογίες του Δημοσίου.

 

  • Αύριο θα μάθουμε, σε προκαταρτικό τουλάχιστον επίπεδο, την επίδοση της οικονομίας κατά το 2021 με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να ανακοινώνει το Α.Ε.Π. του τέταρτου τριμήνου και μαζί τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ για ολόκληρη την χρήση.

 

  • Πολλά τα πακέτα στην χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αυτά στον ΟΤΕ, στην Εθνική Τράπεζα, την Jumbo αλλά και τη Δ.Ε.Η. να ξεχωρίζουν. Ο ΟΤΕ εξακολουθεί να ελέγχει κεφαλαιοποίηση άνω των 8 δισεκατομμυρίων αν και πιέστηκε οριακά χθες ωστόσο η συναγωνίστρια του Coca-Cola Τρία Έψιλον υποχώρησε σχεδόν κατά 6% χάνοντας τα 8 δισεκατομμύρια χρηματιστηριακής αξίας, αφού προσγειώθηκε 270 εκατομμύρια χαμηλότερα

 

  • Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα η μετοχή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που ξεχωρίζει για την άνοδο της είναι αυτή της Cenergy με κέρδη 14,52%. Στο 10% είναι και τα χρηματιστηριακά κέρδη του ΟΤΕ από την αρχή του χρόνου. Πολύ πιο πίσω με άνοδο 3,76% βρίσκουμε την Alpha Bank όπως και την Εθνική και την Πειραιώς. Να μην ξεχάσουμε και την Ευρωπαϊκή Πίστη που ένεκα δημόσιας πρότασης εμφανίζει άνοδο 50% στο δίμηνο.

 

  • Ιδιαίτερης σημασίας στην παρούσα συγκυρία κρίνεται η νέα εξαγορά που πραγματοποίησε ο όμιλος Σαράντη στην Πολωνία. Κι αυτό διότι η εταιρεία Stella Pack, της οποίας η εξαγορά από τον ελληνικό όμιλο ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα, έρχεται σε μια περίοδο που έχει σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου της Ergopack, της θυγατρικής του ομίλου στην Ουκρανία. Τις προηγούμενες ημέρες αρμόδιες πηγές του ομίλου επεσήμαναν ότι αναζητείται τρόπος κάλυψης των εξαγωγών που πραγματοποιούσε η Ergopack σε γειτονικές χώρες (το 50% των πωλήσεών της ήταν εξαγωγές) με τα σενάρια, όπως είχε γράψει το «MR» να περιλαμβάνουν και την κάλυψη των αναγκών αυτών από την Πολωνία. Ο όμιλος σημειωτέον το 2015 είχε εξαγοράσει την Polipak στην Πολωνία, κορυφαία εταιρεία στην παραγωγή πλαστικών σακουλών για οικιακή και βιομηχανική χρήση.

 

  • Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει η γνωστή παροιμία. Η Επιτροπή Ελληνικού Σήματος επιτέλους ενεργοποιείται ξανά, όπως πληροφορείται η στήλη, και μάλιστα την επόμενη εβδομάδα θα βγει σε διαβούλευση το σχέδιο κανονισμού για τον ζύθο. Η εν λόγω επιτροπή έχει να βγάλει νέους κανονισμούς από το 2017, οπότε είχε εκδώσει τον κανονισμό για την απονομή του ελληνικού σήματος για τις ελιές και το ελαιόλαδο. Το 2014 είχαν εκδοθεί κανονισμοί για το γάλα και τα αλκοολούχα ποτά. Δυστυχώς μετά το 2017 η επιτροπή….εξαφανίστηκε παρά το γεγονός ότι ουκ ολίγες φορές έχει τονισθεί η σημασία του σήματος, λόγω της προστιθέμενης αξίας που δίνει στα προϊόντα, ειδικά στα εξαγόμενα.
  •  

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News