Business Talk Δευτέρα 1/11/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το βιβλίο προσφορών της ΔΕΗ, τα μυστικά του Άδωνι και το «Χόλιγουντ» της Θεσσαλονίκης

Το βιβλίο προσφορών της ΔΕΗ, τα μυστικά του Άδωνι και το «Χόλιγουντ» της Θεσσαλονίκης
  • Αύριο Τρίτη αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το οποίο θα κλείσει την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα εκδοθούν 130-150 εκατ. μετοχές και η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί μεταξύ 8,5 και 9 ευρώ ανά μετοχή. Με αυτά τα δεδομένα, η ΔΕΗ θα αντλήσει μεταξύ 1,1 και 1,35 δισ. ευρώ, ποσό που είναι από 57% έως 93% υψηλότερο από αυτό που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Αυτό σημαίνει πως προκειμένου το Δημόσιο να διατηρήσει ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας κοντά στο 34%, το υπερταμείο θα πρέπει να συμμετάσχει στην αύξηση με ένα ποσό της τάξεως των 35-120 εκατ. ευρώ. Επιπλέον έχει ανακοινωθεί πως το CVC θα είναι cornerstone investor και θα αποκτήσει τουλάχιστον το 10% της ΔΕΗ, καταβάλλοντας ποσό 350-395 εκατ. ευρώ. Στο εξωτερικό οι νέες μετοχές θα διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Για τους Έλληνες παλαιούς μετόχους μη θεσμικούς ιδιώτες επενδυτές υπάρχει πρόβλεψη να διατηρήσουν μετά την αύξηση το ποσοστό που είχαν πριν από αυτή. Η τελική τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου προσφορών και θα είναι ενιαία για όλους τους επενδυτές.

 

  • Σε αναθέσεις σημαντικών έργων υποδομής στο Ελληνικό τον Νοέμβριο προσβλέπουν οι κατασκευαστικές. Οι έξι μεγάλοι, Αβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος Ελλάκτωρ, Αρχιρόδον και Intrakat, έχουν προσκληθεί από τη Lamda Development να υποβάλουν προσφορές για έργα προϋπολογισμού 250-300 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές αφορούν τα πρώτα έργα υποδομής, όπως δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης και ηλεκτρισμού, αντιπλημμυρικά, οδικά δίκτυα και πεζοδρόμια, όπως επίσης και λιμενικά. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του πύργου κατοικιών Marina Tower, με τους ίδιους διεκδικητές συν την Αρχιρόδον. Ο ανάδοχος για τον πύργο αναμένεται προς το τέλος του έτους ωστόσο η αγορά βοά πως η τελευταία έχει σχεδόν «κλειδώσει».

 

  • Στην Γλασκώβη ταξιδεύει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να πάρει μέρος στην Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα. Στη Σκωτία, βλέπετε, τον λόγο θα πάρουν και οι υπουργοί Οικονομικών καθώς και οι κεντρικοί τραπεζίτες, προκειμένου να καταθέσουν τη συμβολή τους στην κατεύθυνση μιας πράσινης οικονομικής πολιτικής και ενός πράσινου χρηματοοικονομικού συστήματος. Ο Χ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει την Τετάρτη σε κλειστή συνάντηση ως μέλος της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις. Οι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ και του Δικτύου Κεντρικών Τραπεζών θα καταθέσουν τη συνεισφορά τους σε αυτή τη σύνοδο, όπου θα παραστεί και η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

 

  • Παρά την ανάκαμψη σε σχέση με πέρυσι, το 2021 εκτιμάται ότι θα παραμείνει ζημιογόνο για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, μέχρι και τον Ιούλιο η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια αυτά ήταν χαμηλότερη κατά 67% σε σύγκριση με το 2019, ενώ η σταδιακή ανάκαμψη των επιβατών, κατά το τελευταίο τρίμηνο, εκτιμάται πως θα περιορίσει, απλώς, τις απώλειες του 2021, οι οποίες τοποθετούνται στο 45% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Ωστόσο, τα μηνύματα για το ερχόμενο καλοκαίρι από τις αεροπορικές εταιρείες είναι θετικά με την αεροπορική κίνηση το καλοκαίρι του 2022 να αγγίζει ή και να ξεπερνά τις επιδόσεις του 2019.

 

  • Νέες, μεγάλες ξένες επενδύσεις-έκπληξη προαναγγέλλει για το 2022 ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, εντοπίζοντας αυξημένο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα logistics, τον τουρισμό και το real estate. Παράλληλα όμως, στη συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής, περιγράφει ως στόχο επί του οποίου εργάζεται η κυβέρνηση και την προσέλκυση μεγάλων ξένων βιομηχανικών μονάδων, οι οποίες θα επαναπατριστούν τα επόμενα χρόνια από την Ασία και αλλού στην Ευρώπη. Εκτιμά πως η επένδυση στο Ελληνικό διαφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό, ενώ αποκαλύπτει πως «τρέχει» διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία αλλά και ότι το κράτος θα στηρίξει τη συμφωνία εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας.

 

  • Ο ομογενής και διευθύνων σύμβουλος των York Studios, με έδρα τη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με τη βουλγαρική Nu Boyana Hellenic αναμένεται μέσα στο 2022 να ξεκινήσει την κατασκευή κινηματογραφικού στούντιο σε οικόπεδο 83 στρεμμάτων στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Οι κατασκευαστικές εργασίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη χρονιά, με την επένδυση να είναι ύψους 20 εκατ. ευρώ. Μέχρι όμως να εκκινήσει η κατασκευή του στούντιο, η έκταση θα φιλοξενεί γυρίσματα ταινιών, όπως η «Enforcer» με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας και «Αναλώσιμοι» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε, τον Τζέισον Στέιθαμ, τη Μέγκαν Φοξ και τον Αντι Γκαρσία, για τις ανάγκες της οποίας κατασκευάστηκε μια πολεμική φρεγάτα.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News