Business Talk Δευτέρα 25/10/2021, 21:57
BUSINESS TALK

Παραίτηση Σωκράτη Λαζαρίδη και… Ακτωρ ( ; )

Παραίτηση Σωκράτη Λαζαρίδη και… Ακτωρ ( ; )
  • Σε διαδικασία αναζήτησης νέου διευθύνοντος συμβούλου εισέρχεται o Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά την παραίτηση του Σωκράτη Λαζαρίδη, αναφέρουν άριστα ενημερωμένες πηγές. Ο επί σειρά ετών επικεφαλής της ΕΧΑΕ φέρεται να έχει παραιτηθεί ήδη από το Σεπτέμβριο και αργά τη Δευτέρα το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης συνεδρίασε για να ξεκινήσει την διαδικασία διαδοχής.
  • Το τελευταίο διάστημα είχαν πυκνώσει οι πληροφορίες για ενδεχόμενη αποχώρηση/απομάκρυνσή του ενώ έχει θεριέψει και η σεναριολογία για το τον/την διάδοχό του. Κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν λόγο στη διαδικασία ούτε προτιμήσεις σε πρόσωπα. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από στιγμή σε στιγμή ενώ η διαδικασία επιλογής του νέου επικεφαλής της πολυμετοχικής εισηγμένης στην οποία το Δημόσιο δεν διατηρεί συμμετοχή -εν αντίθεση με τις συστημικές τράπεζες και μεγάλους ξένους θεσμικούς- αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Ο Σωκράτης Λαζαρίδης εργάζεται στον όμιλο από το 1994.
  • Νέα φουρτούνα αναμένεται στην Ελλάκτωρ. Αφορμή η νέα αποχή της εταιρείας από διαγωνισμό έργου του δημοσίου. Όπως σχολιάζουν παραγοντες της αγοράς, η εταιρεία εμφανίζεται να αποφεύγει να λαμβάνει μέρος σε τέτοιους διαγωνισμούς. Η απάντηση που έχει δοθεί από το management της εισηγμένης στο πλαίσιο παρουσιάσεων είναι, με λίγα και απλά λόγια, πως δεν ασχολείται με διαγωνισμούς που δεν έχουν υγιή και εύρωστα περιθώρια κέρδους.
  • Χθες, η κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ δεν έλαβε μέρος σε διαγωνισμό που αφορά την «Κατασκευή Συστήματος Ηλεκτροκίνησης και Αντιθορυβικών Ηχοπετασμάτων στο Τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη» (Α.Δ. 1511). Η ΑΚΤΩΡ δεν υπέβαλε προσφορά (χθες έληξε η προθεσμία), παρότι στον αρχικό διαγωνισμό, που εν τέλει ακυρώθηκε, είχε την επικρατέστερη προσφορά. Δύσκολα μπορεί όμως να ισχυριστεί κάποιος ότι το εν λόγω έργο δεν είναι κερδοφόρο καθώς διαφορετική άποψη έχουν σημαντικές κατασκευαστικές εταιρείες όπως οι ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναιος, Ιντρακάτ, οι οποιες και υπέβαλαν προσφορά.
  • Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμαρχος Κ.Μπακογιάννης χαρακτήρισε, στο συνέδριο της Prodexpo, το Δημόσιο ως τον “χειρότερο” ιδιοκτήτη. Όπως είπε υπάρχουν πολλά κτίρια που έχουν μείνει κλειστά και αναξιοποίητα με αποτέλεσμα να απαξιώνονται ολόκληρες συνοικίες. Κι αυτό παρότι έχουν γίνει μελέτες επί μελετών για την Αθήνα, οι οποίες όμως, έχουν μείνει στα χαρτιά, χωρίς δηλαδή να συνοδεύονται από έργα και παρεμβάσεις. Ο Δήμαρχος είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί το θάρρος να γίνουν και κατεδαφίσεις ορισμένων κτιρίων τα οποία είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν. Βεβαίως θα περιμένουμε μάλλον πολύ για να δούμε μια συστηματική ευρεία προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση όπως έχουν δείξει κι άλλες τέτοιες απόπειρες.
  • Πολυαναμενόμενες είναι οι πρωτοβουλίες όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της προσιτής κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, όπου για τα μεσαία εισοδήματα η αγορά έχει μετατραπεί σε άθλο του Ηρακλή. Δεν πρόκειται για υπερβολή: όσοι ψάχνουν να αγοράσουν ένα ταπεινό διαμέρισμα, πέφτουν πάνω σε ακίνητα ανήλιαγα και σε κακή κατάσταση. Κι αν τύχει και βρουν κάποιο διαμέρισμα με θέα, σε όροφο, εννιά στις δέκα περιπτώσεις θα είναι χωρίς ασανσέρ. Εσχάτως, δε, υπήρξε αγγελία για διαμέρισμα στα Εξάρχεια όπου η κουζίνα βρισκόταν στον ίδιο χώρο με το…μπάνιο. Οικονομίες κλίμακας; Μάλλον απληστία ιδιοκτητών – πωλητών.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News