Business Talk Τετάρτη 27/10/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το CVC, ο κλάδος υγείας και η ΔΕΗ

Το CVC, ο κλάδος υγείας και η ΔΕΗ
  • Μοιάζει με ανέκδοτο αλλά δεν είναι. Ο Σάκης Καλλιτσάντσης, ο οποίος βρισκόταν στο στόχαστρο συνεργατών της Reggeborgh, με κατηγορίες για ατασθαλίες οι οποίες πάντως δεν αποδείχθηκαν, πούλησε στον «Ολλανδό» μετοχές της REDS, της θυγατρικής ακινήτων της Ελλάκτωρ. Θυμόμαστε βέβαια, μόλις πριν από λίγους μήνες, τους κ.κ. Μπάκο και Καϋμενάκη να χαρακτηρίζονται ως «αχυράνθρωποι του Σ. Καλλιτσάντση». Θυμόμαστε επίσης ότι ο ίδιος ο κ. Καλλιτσάντσης εγκαλούσε τον αδελφό του επειδή συμφώνησε με τον «Ολλανδό» και τώρα έκανε ο ίδιος ανάλογη συμφωνία. Τελικά, η αλήθεια είναι πιο απλή από τη φημολογία που σπέρνουν οι κάθε λογής παρατρεχάμενοι: Ο Σ. Καλλιτσάντσης πούλησε τις μετοχές της Ελλάκτωρ στους Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη και τις μετοχές της REDS στον αντίπαλό τους. Ίσως η τελευταία κίνηση έγινε αναγκαστικά, με στόχο να σταματήσει να τον διαβάλλει η πλευρά αυτή. Αυτές είναι βεβαίως οι πληροφορίες και οι ερμηνείες που μεταδίδει μία συγκεκριμένη μερίδα μετοχών διότι κύκλοι προσκείμενοι στην ολλανδική πλευρά χαρακτηρίζουν ψεύδη την πληροφορία και μιλούν για ελεύθερη αγορά μετοχών της REDS από το free float.  

 

  • Yγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta Inter Clinic, Vivartia, Δωδώνη, Skroutz, e-travel, D Marinas Hellas, Εθνική Ασφαλιστική και τώρα το 10% της ΔΕΗ. Πέντε χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του στην Ελλάδα το επενδυτικό κεφάλαιο CVC και ο επικεφαλής του για τη χώρα Άλεξ Φωτακίδης έχουν επενδύσει ή έχουν συμφωνήσει να επενδύσουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ και φιλοδοξούν να καταστούν μαζί με τον Prem Watsa της Fairfax την PSP και την Fraport, οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα.

 

  • Με την τελευταία του κίνηση το CVC Advisers Greece καθίσταται cornerstone investor στη ΔΕΗ, που προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ το CVC θα έχει στην κατοχή του τουλάχιστον το 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου σε μια επένδυση που θα φτάσει έως και τα 395 εκατ. ευρώ. Κι όμως οι κινήσεις αυτές δεν θα πρέπει να εκπλήττουν. Ούτε ενδεχόμενες νέες εξαγορές. Νωρίτερα το καλοκαίρι ο Α. Φωτακίδης τόνιζε πως «φιλοδοξούμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στην Ελλάδα». Και έτσι κι έγινε. Και το λέει μαθαίνουμε ακόμα και σήμερα

 

  • Με οπλοστάσιο 100 δισεκατομμυρίων κεφαλαίων υπό διαχείριση που αναζητούσαν και εξακολουθούν να αναζητούν ευκαιρίες αποδόσεων ανά την υφήλιο ο κατακερματισμένος κλάδος της υγείας στην Ελλάδα ήταν αυτός που προσέλκυσε αρχικά το ενδιαφέρον των διαχειριστών της CVC. Σήμερα μετά την απόκτηση , σε συνεργασία και με ελληνικά συμφέροντα, των περισσότερων από τα μεγάλα ιδιωτικά ελληνικά νοσοκομεία αλλά και συναφών δραστηριοτήτων (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ General, Λητώ, Creta InterClinic, AlfaLab, Y-Logimed, Business Care) προχωράει και στην εξαγορά και της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα έναντι 385 εκατ. ευρώ ενώ είναι πλέον και ιδιοκτήτης της ελληνικής εταιρείας τροφίμων Vivartia εξαγοράζοντας την από την Marfin Investment Group (MIG) σε μια συμφωνία που αποτίμησε την ελληνική εταιρεία γάλακτος και τροφίμων άνω των 620 εκατομμυρίων ευρώ .

 

  • Ακολούθησε νωρίτερα φέτος η εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και πληροφορίες στην αγορά εκτιμούν πως οι κινήσεις στο χώρο των τροφίμων δεν έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα έχει αποκτήσει συμμετοχές σε μαρίνες μέσω της εξαγοράς τουρκικής εταιρείας αλλά και το 49% της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Scroutz.gr.  Η CVC ιδρύθηκε το 1981, και θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνή private equity & credit funds με 105,1 δισεκατομμύρια δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση και 160,3 δισεκατομμύρια δολάρια δεσμευμένων προς επένδυση κεφαλαίων (commitments).

 

  • Το CVC έκλεισε την συμφωνία με την Marfin Investment Group για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Vivartia μερικούς μήνες πριν «κλειδώσει» και την Εθνική Ασφαλιστική. MIG και CVC δεν ήταν άγνωστοι μεταξύ τους αφού τον Νοέμβριο του 2018 η πρώτη πούλησε στην δεύτερη τον εισηγμένο όμιλο Υγεία: απέκτησε το 70,38% του νοσοκομειακού ομίλου καταβάλλοντας 204,4 εκατ. ευρώ. Τώρα η CVC με την κίνηση της στην ΔΕΗ που αθροιζόμενη μαζί με τις προηγούμενες επενδύσεις της δίνει συνολικά επενδεδυμένα ή δεσμευμένα προς τούτο κεφάλαια άνω των 1,8 εκατ. ευρώ, εμφανίζεται συνεπής στην στρατηγική της να αυξήσει την έκθεση της στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News