Business & Finance Τρίτη 5/04/2022, 16:37
BUSINESS & FINANCE

Κομισιόν: Νέος γύρος κυρώσεων – Εμπάργκο σε άνθρακα και μπλόκο σε ρωσικά πλοία

Κομισιόν: Νέος γύρος κυρώσεων – Εμπάργκο σε άνθρακα και μπλόκο σε ρωσικά πλοία

Τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η επικεφαλής της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον απόηχο της θηριωδίας και των φρικτών εικόνων που καταγράφηκαν στην ουκρανική πόλη Μπούκα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν προτείνει ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει:

1. Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία, μια βιομηχανία από την οποία το Κρεμλίνο υπολογίζεται ότι βγάζει 4 δισ. ευρώ ετησίως.

2. Πλήρης απαγόρευση συναλλαγών τεσσάρων ρωσικών τραπεζών, μεταξύ αυτών και της VTB, της 2ης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας.

 

3. Απαγόρευση της πρόσβασης ρωσικών πλοίων στα λιμάνια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών. Σημειώνεται ότι θα επιτρέπονται τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, γεωργικά προϊόντα, ανθρωπιστική βοήθεια και ενέργεια.

4. Περαιτέρω απαγόρευση εξαγωγών, αξίας 10 δισ. ευρώ, σε σημαντικούς τομείς όπως οι κβαντικοί υπολογιστές, οι ημιαγωγοί, τα ευαίσθητα μηχανήματα και ο εξοπλισμός μεταφορών.

5. Απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων ξυλείας, τσιμέντου, θαλασσιών και ποτών, συνολικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ.

6. Τέλος, οι ρωσικές εταιρείες θα απαγορεύεται να συμμετάσχουν σε δημόσιες συμβάσεις στην Ε.Ε. και θα αποκλείεται κάθε οικονομική στήριξη σε ρωσικούς δημόσιους φορείς.

 

Τέλος, θα προταθούν επιπλέον κυρώσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω κυρώσεις. Στο τραπέζι των κρατών-μελών του μπλοκ θα τεθεί και το ζήτημα του μπλόκου στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις για φόρους ή ειδικούς τρόπους πληρωμής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Προς κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα μετά τις θηριωδίες στην Ουκρανία

Ε.Ε.: Μισθώσεις, καύσιμα αεροσκαφών, χάλυβας και πολυτελή είδη, ο επόμενος στόχος των κυρώσεων

Το ευρωπαϊκό δίλημμα για το ρωσικό φυσικό αέριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News