Business & Finance Τρίτη 5/04/2022, 11:25
BUSINESS & FINANCE

Το ευρωπαϊκό δίλημμα για το ρωσικό φυσικό αέριο

Το ευρωπαϊκό δίλημμα για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην κατηγορία της Ουκρανίας για εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα.

Ο νέος γύρος κυρώσεις θα βασιστεί στους προηγούμενους κατά πάσα πιθανότητα, αλλά οι Βρυξέλλες ενδέχεται – επιτέλους – να βάλουν στο στόχαστρο το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Λιθουανία – η οποία πριν επτά χρόνια βασιζόταν εξ ολοκλήρου στο ρωσικό φυσικό αέριο για την ηλεκτρική της ενέργεια – ανακοίνωσε την πλήρη απεξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το παράδειγμά της; Παρακάτω ακολουθούν τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης, όπως τα παρουσιάζει η ιστοσελίδα Gzero.

Γιατί να μπει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο

Είναι λαϊκό αίτημα πλέον στην Ευρώπη να τιμωρηθεί η Μόσχα – ακόμα και σε χώρες που είναι εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σε σχετικές δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Πολωνών και των Γερμανών είναι υπέρ μιας τέτοιας κίνησης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν τι ζητάει ο κόσμος, αν και γνωρίζουν ότι οι ψηφοφόροι δεν θα είναι χαρούμενοι όταν δουν τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού να χτυπούν «κόκκινο».

Το μπλόκο στο ρωσικό φυσικό αέριο θα προκαλούσε σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της χώρας και κατ’ επέκταση στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πλέον ζητάει οι πληρωμές για τα συμβόλαια φυσικού αερίου να γίνονται σε ρούβλια.

Η Ρωσία πουλάει περίπου 400 εκατ. ευρώ αερίου την ημέρα στο μπλοκ και έχει λίγες επιλογές για να επαναδρομολογήσει τις αποστολές αυτές σε άλλες χώρες. Καθώς οι εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ της Ρωσίας, μια απαγόρευση θα έβαζε εμπόδια στη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής της Μόσχας.

Επιπλέον, αν μία μία οι χώρες άρχιζαν να απαγορεύουν το ρωσικό φυσικό αέριο, τότε θα δημιουργούνταν ένα ντόμινο εξελίξεων

Η Ε.Ε. σκοπεύει να μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου κατά 2/3 φέτος. Αυτό, όμως, μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα αν μία μία οι χώρες αποφάσιζαν να το πράξουν από μόνες τους.

Για παράδειγμα, αν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούσαν το παράδειγμα της Λιθουανίας, τότε θα αυξανόταν η πίεση και στις υπόλοιπες – ειδικά σε μεγάλους εισαγωγείς όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

Τέλος, με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο ο Πούτιν θα έχανε τον «άσσο» στο μανίκι του. Το Κρεμλίνο έχει γλιτώσει αρκετές φορές, καθώς ο Ρώσος ηγέτης θεωρούσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα άγγιζαν ποτέ το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αν όμως το κάνουν; Χωρίς τον φόβο ότι θα παγώσουν τον χειμώνα λόγω των υψηλών τιμών, οι συχνές απειλές του Πούτιν στην Ευρώπη ότι θα κόψει τις ροές θα πέσουν στο κενό.

Γιατί να ΜΗΝ μπει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο

Ο βασικός λόγος είναι ότι μπορεί να προκληθεί ύφεση. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2020.

Η απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου απλά θα αυξήσει τις πιθανότητες μιας οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι για το οποίο έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Αν αρχίσουν να χάνουν τις δουλειές τους οι Ευρωπαίοι, τότε θα αλλάξει το κλίμα της ισχυρής ευρωπαϊκής υποστήριξης στην Ουκρανία και των αντιποίνων στη Ρωσία.

Επιπροσθέτως, ο Πούτιν μπορεί να θεωρήσει μια κίνηση αυτή ως κήρυξη πόλεμου από την ίδια την Ένωση. Ο Ρώσος ηγέτης συνηθίζει να ξεσπάει στους αντιπάλους του όταν βρίσκεται στριμωγμένος.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μια καλή, επαρκής και άμεση εναλλακτική για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ και το Κατάρ σε τεχνικό επίπεδο έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στην απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου. Πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις δύο αυτές χώρες.

Ωστόσο, η ποσότητα που μπορούν να στείλουν βραχυπρόθεσμα δεν επαρκεί σε σχέση με αυτά που δίνει προς το παρόν η Ρωσία. Μια άλλη επιλογή είναι η Αλγερία, αλλά οι ευρωπαϊκες διαπραγματεύσεις έχουν μπει στον πάγο λόγω της διαμάχης της χώρας με το Μαρόκο και την Ισπανία για την περιοχή της Δυτικής Σαχάρας.

Τέλος, υπάρχει και η Κίνα. Οι Κινέζοι είναι αυτοί που θα αγοράσουν το ρωσικό φυσικό αέριο, αν δεν υπάρχουν άλλοι αγοραστές, και μάλιστα σε πολύ φτηνή τιμή.

Σε μια περίοδο που η Ε.Ε. και η Κίνα κρατούν διαφορετική στάση απέναντι στην Ουκρανία, οι Βρυξέλλες σίγουρα δεν θα χαίρονταν αν το Πεκίνο είχε στο χέρι του ένα ακόμα ισχυρό χαρτί, αποκτώντας πρόσβαση σε φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράβηξε την πρίζα: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έκοψε το ρωσικό φυσικό αέριο

Σλοβακία για ρωσικό φυσικό αέριο: Θα πληρώσουμε σε ρούβλια, αν χρειαστεί

IIF για εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια: Πώς θα γίνει – πόσο θα κοστίσει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News