Business & Finance Τετάρτη 5/05/2021, 16:55
BUSINESS & FINANCE

«Στοπ» στις κινεζικές επιχειρήσεις βάζει η Κομισιόν

«Στοπ» στις κινεζικές επιχειρήσεις βάζει η Κομισιόν

Βήματα για να προστατεύσει την ευρωπαϊκή οικονομία απέναντι στον ανταγωνισμό από την Κίνα, τον οποίο θεωρεί άδικο, έλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα ακόμα σημάδι της δυσπιστίας στις σχέσεις του Πεκίνου με τη Δύση, αφότου η επιβολή κυρώσεων για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων προκάλεσε κινεζικά αντίποινα.

Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα το σχέδιό της να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τους κινέζους και άλλους προμηθευτές σε έξι στρατηγικούς τομείς καθώς και να περιορίσει τις δυνατότητες εταιρειών που στηρίζονται από ξένες κρατικές επιδοτήσεις να εξαγοράζουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Όπως εξήγησε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπάρχουν κανόνες που ελέγχουν την κρατική βοήθεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εδώ και 60 χρόνια, αλλά δεν υπάρχουν κανόνες κατά των εταιρειών που χρησιμοποιούν ξένες επιδοτήσεις για να αγοράσουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

«Η Ευρώπη είναι ανοικτή για business, αλλά ελάτε να τις κάνετε με έναν δίκαιο και διαφανή τρόπο», είπε χαρακτηριστικά η επίτροπος.

Με βάση τη νέα πρόταση, η Κομισιόν θέλει να εξετάζει τις συμφωνίες όπου η εξαγοραζόμενη εταιρεία πραγματοποιεί τζίρο τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε. και η αγοράστρια εταιρεία λαμβάνει επιδότηση τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ από ξένη κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016, ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Tencent είχε εξαγοράσει πλειοψηφικό ποσοστό της φινλανδικής εταιρείας παιχνιδιών για κινητά Supercell, ενώ η επίσης κινεζική Midea είχε εξαγοράσει τη γερμανική εταιρεία ρομποτικής Kuka.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το προσωρινό «πάγωμα» των διαδικασιών έγκρισης της επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα, μετά τον «πόλεμο» κυρώσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News