Business & Finance Δευτέρα 26/04/2021, 19:37
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ταμείο Ανάκαμψης: Η φορολογία σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Βρυξέλλες και χώρες-μέλη

Ταμείο Ανάκαμψης: Η φορολογία σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Βρυξέλλες και χώρες-μέλη

Πιέσεις ασκούν οι Βρυξέλλες σε ορισμένες χώρες μέλη της Ε.Ε. να περιορίσουν τα ευνοϊκά φορολογικά τους συστήματα στο πλαίσιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καθώς οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βάζουν τις τελευταίες πινελιές στα εθνικά τους σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Η Κομισιόν βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τις χώρες μέλη καθώς πλησιάζει η 30η Απριλίου, η προθεσμία-στόχος για την υποβολή των εθνικών σχεδίων προς έγκριση στην Κομισιόν. Μεταξύ των σημείων στα οποία διαφωνεί η Κομισιόν είναι ο φορολογικός σχεδιασμός κάποιων χωρών, όπως Κύπρος, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Ολλανδία. Κοινοτικοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν ότι το φορολογικό ζήτημα αναδείχθηκε σε σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης στις συζητήσεις της Κομισιόν με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, είχε δηλώσει ότι τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να ξεπεράσουν τα εθνικά μέτρα που έχουν ως στόχο να «διευκολύνουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό». 

Οι χώρες μέλη της Ε.Ε. έχουν κληθεί να προχωρήσουν σε μία σειρά από οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των σχεδίων τους για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αλλαγές στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα, στις αγορές εργασίας, στη δικαιοσύνη, στα φορολογικά συστήματα και στη διαδιασία προμηθειών του δημοσίου. Ειδικά στο τελευταίο ζήτημα, τις προμήθειες του δημοσίου, η Κομισιόν βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το κοινοτικό χρήμα θα απορροφάται με αποτελεσματικό τρόπο. Κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία δεσμεύθηκαν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα και στα εργασιακά, ενώ η Ιταλία δεσμεύθηκε να επιταχύνει τη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης. Επιπλέον, σε κάποιες χώρες ζητήθηκε να θεσμοθετήσουν πιο αυστηρούς κανονισμούς για το ξέπλυμα χρήματος. 

Το περίπλοκο των διαπραγματεύσεων σημαίνει ότι πολλές χώρες είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στο στόχο της 30ης Απριλίου για να υποβάλουν τα εθνικά τους σχέδια. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις συνοδεύονται από επενδυτικές προτάσεις οι οποίες απαιτούν ένα 37% να δαπανηθεί σε πράσινους στόχους – μία απαίτηση που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη για ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Επίσης, ένα 20% των δαπανών θα πρέπει να προορίζεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό. 

Ενα βασικό ερώτημα όταν θα αρχίσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης εντός του τρέχοντος έτους είναι πόσο αυστηρή θα είναι η Κομισιόν ως προς την έλεγχο της συμμόρφωσης των χωρών μελών με βασικά ορόσημα και στόχους που έχουν θέσει στα εθνικά τους σχέδια. Κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να παγώσει τις πληρωμές εάν μία χώρα μέλος δεν ανταποκριθεί σε σημαντικές προθεσμίες για την υλοποίηση του σχεδίου της. «Παραβίαση ενός σημαντικού ορόσημου σημαίνει και μη καταβολή δόσης», ανέφερε ο Κοινοτικός αξιωματούχος. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News