Business & Finance Πέμπτη 21/01/2021, 16:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αγορές η Κομισιόν για 100 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στις αγορές η Κομισιόν για 100 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την αναζήτηση 100 δισ. ευρώ έχει προγραμματίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη της άνοιξης, με σκοπό να χρηματοδοτήσει τις προκαταβολές για τα σχέδια ανάκαμψης των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πανδημία, όπως αποκάλυψε σήμερα Πέμπτη, ο Επίτροπος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι. 

Όπως υπογράμμισε ο Πάολο Τζεντιλόνι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι καθοριστικοί μήνες, καθώς η Κομισιόν θα εκτιμήσει πως οι 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το μερίδιο που τους αναλογεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, σχέδια ωστόσο τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθούν από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών. 

«Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, κάθε χώρα θα λάβει το 13% της χρηματοδότησης για το πλάνο που θα παρουσιάσει», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας για να συμπληρώσει ότι «αυτό σημαίνει ότι η Κομισιόν στο τέλος της άνοιξης θα βγει στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να αντλήσει χρήματα, ούτως ώστε να καταβάλει τις προκαταβολές για το 13% αυτού του εγκεκριμένου σχεδίου». 

Σύμφωνα με τον Τζεντιλόνι τα επόμενα χρόνια θα συνεχισθούν οι εκταμιεύσεις πιθανόν δύο φορές ετησίως, καθώς τα έργα τα οποία θα περιλαμβάνονται στα εθνικά προγράμματα θα πιάνουν τους συμφωνημένους στόχους, μια συνθήκη την οποία θα εξετάζει η Επιτροπή πριν από κάθε πληρωμή. 

Βάσει των προϋποθέσεων που έχει θέσει η Κομισιόν, για να εγκριθούν τα σχέδια, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν εξασφαλίσεις ότι τα κεφάλαια θα κατευθύνονται ώστε οι οικονομίες τους να καθίστανται πιο πράσινες και ψηφιοποιημένες, θα αποφευχθούν οι περιττές αγκυλώσεις και γενικά θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα ζητήματα για τα οποία η Επιτροπή έχει κάνει συστάσεις κατά περίπτωση χώρας. 

Επί του παρόντος μόλις 17 χώρες έχουν υποβάλει τα προσχέδια για τις δαπάνες τους, πριν από την επίσημη κατάθεση των τελικών σχεδίων στα τέλη του Φεβρουαρίου. 

Η Ιταλία είναι η χώρα που θα ωφεληθεί περισσότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης, αντλώντας συνολικά 209 δισ. ευρώ, ωστόσο οι νέες αναταραχές στο πολιτικό της σκηνικό έχει πυροδοτήσει έναν έντονο σκεπτικισμό, σχετικά με το αν η Ρώμη θα είναι έτοιμη να καταθέσει ένα σχέδιο προς έγκριση.  

«Χρειαζόμαστε ειδικότερα δύο πράγματα: το πρώτο είναι να έχουμε σαφή μηνύματα στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει κάνει συστάσεις η Κομισιόν από το 2019 και το δεύτερο είναι ότι πρέπει να παράσχουμε λεπτομέρειες αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των σχεδίων μας», κατέληξε. 

Το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ προορίζεται για επιχορηγήσεις και δάνεια. Ο δανεισμός για την χρηματοδότησή του θα είναι κοινός, με χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής του τα τριάντα έτη, ξεκινώντας από το 2026, με το κόστος εξυπηρέτησής του να υπολογίζεται στα 13 με 16 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τον Τζεντιλόνι. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News