Business & Finance Δευτέρα 8/02/2021, 21:58
Ε.Ε.

Ντομπρόφσκις: Αναμένει δυναμική ανάκαμψη της Ε.Ε. στο β τρίμηνο

Ντομπρόφσκις: Αναμένει δυναμική ανάκαμψη της Ε.Ε. στο β τρίμηνο

Το ενδεχόμενο εντυπωσιακής ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για την οικονομία και το εμπόριο, Βάλντις Ντομπρόφσκις, καθώς η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της Covid-19 θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να άρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.  

«Αυτή είναι η προσδοκία μας, ότι με την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη συνέχιση του μαζικού εμβολιασμού θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε σταδιακά σε ανάπτυξη. Ηδη, περιμένουμε βελτίωση των οικονομικών προοπτικών στο δεύτερο τρίμηνο του έτους», είπε ο Ντομπρόφσκις σε συνέντευξή του στο Reuters. 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να ανακάμψει επειδή οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στον χώρο υγείας χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο στην Ε.Ε. συγκριτικά με τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία για να εγκρίνουν τα εμβόλια για δημόσια χρήση. Οι έλεγχοι, όπως είπε, ήταν αναγκαίοι εν μέρει για να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός των δυναμικών κινημάτων κατά του εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε.. Η καθυστέρηση αυτή σημαίνει ωστόσο ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία αλλά και για να ξεπεραστούν οι αντιλήψεις που επικρατούν. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει γενικευμένη αποδοχή για τα εμβόλια και ότι οι πολίτες θέλουν να εμβολιαστούν», συνέχισε ο Ντομπρόφσκις. 

Τόνισε ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες σε μεγάλο βαθμό. Τον Φεβρουάριο, η Ε.Ε. θα εξασφαλίσει 33 εκατ.δόσεις, το Μάρτιο 55 εκατ. δόσεις και στο δεύτερο τρίμηνο 300 εκατ.δόσεις. 

Παρ΄όλα αυτά, η οικονομία της Ε.Ε. μπορεί να μην επιστρέψει στα προ του κορωνοϊού επίπεδα πριν από το επόμενο έτος. «Αναμένουμε επιστροφή στα προ της κρίσης επίπεδα το 2022», ανέφερε. 

Αναφερόμενος στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και στον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθούν, ο Ντομπρόφσκις ότι τα εθνικά σχέδια μέχρι στιγμής είχαν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα χρήματα παρά για τον τρόπο που θα μεταρρυθμιστούν οι οικονομίες, που είναι εξίσου σημαντικό για τη διανομή των κεφαλαίων. Πολλά εθνικά σχέδια, προσέθεσε, στερούνται των βασικών λεπτομερειών για τους στόχους και τα ορόσημα, τα οποία εάν δεν διευκρινίζονται δεν μπορούν να δοθούν τα χρήματα από την Κομισιόν.

Πηγή: Reuters 

   
  
———-

 (C) Refinitiv 2021. All rights reserved. The Refinitiv content received through this service is the intellectual property of Refinitiv or its third party suppliers. Republication or redistribution of content provided by Refinitiv is expressly prohibited without the prior written consent of Refinitiv, except where permitted by the terms of the relevant Refinitiv service agreement. Neither Refinitiv nor its third party suppliers shall be liable for any errors, omissions or delays in content, or for any actions taken in reliance thereon. Refinitiv and its logo are trademarks or trademarks of the Refinitiv group of companies around the world.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News