Business & Finance Τρίτη 4/05/2021, 21:47
BUSINESS & FINANCE

Στον «πάγο» η επενδυτική συμφωνία Ε.Ε. – Κίνας

Μετά τον «πόλεμο» κυρώσεων για τους Ουιγούρους

Στον «πάγο» η επενδυτική συμφωνία Ε.Ε. – Κίνας

Το προσωρινό «πάγωμα» των διαδικασιών έγκρισης της επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του Επίτροπου Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη μετά τον «πόλεμο» κυρώσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

«Το περιβάλλον δεν είναι πρόσφορο για την έγκριση της συμφωνίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντομπρόβσκις. «Η διαδικασία της έγκρισης δεν μπορεί να είναι ξεχωριστή από τη δυναμική των ευρύτερων σχέσεων Ε.Ε. – Κίνας» πρόσθεσε ο αξιωματούχος. 

Η επενδυτική συμφωνία, την οποία υποστηρίζει με θέρμη η γερμανική κυβέρνηση, προβλέπει μεταξύ άλλων την εξασφάλιση άνευ προηγουμένου πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στη γιγαντιαία αγορά της Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε τον Μάρτιο την επιβολή σειρά κυρώσεων κατά της Κίνας, λόγω των διώξεων που υφίσταται η κοινότητα των Ουιγούρων.

Σ’ απάντησή του, το Πεκίνο επέβαλε περιοριστικά μέτρα εναντίον ακαδημαϊκών, μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς κι όσων αξιωματούχων συμμετείχαν στην απόφαση επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Κίνας. 

Οι Ουιγούροι αποτελούν μουσουλμανική κοινότητα, η οποία κατοικεί στην Κίνα και διαθέτει τουρκικές καταβολές. Εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, τα μέλη της μειονότητας υφίστανται συστηματικούς διωγμούς και μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News